Flaszter helyett

A Ferenc tér rendbetétele tavaly, a Bakáts utca dézsás növényekkel díszítése, a Haller utcai ABC melletti egykori hulladéklerakat parkká alakítása mind segít majd elviselni a kánikulát, élhetőbbé válik a város. Április második felében 81 ezer növényt ültetnek szét a kerületben.

Bár Ferencvárosnak lassan másfél éve nincs főkertésze, a munkák haladnak. A növényültetésre kiírt közbeszerzési pályázatról április 16-án döntenek, azután kezdődhet meg a munka – számolt be Polyák Béla, a FESZOFE ügyvezetője. Folyamatos a fűnyírás is: a tervek szerint április közepére már mindenhol lenyírják a gyepet a kerületben. A Ferenc téren tíznaponta vágják majd a füvet a parkgondnokok, és folyamatosan járnak a FESZOFE utcatisztító gépei és a takarítók is. A forgalmasabb helyeken és a parkokban hetente, máshol tíznaponta szedik össze a szemetet és tisztítják gépekkel az aszfaltot.

Hetven fa

Nemsokára elkezdődik a Tompa utca környékén a dézsás fák cseréje. A meglévőket kiültetik és a helyükre újak érkeznek – mondta el Reiner Roland (LMP) alpolgármester. Ahol a hely engedi, oda nagyobb dézsákat tesznek ki, abba kerülnek a fák, hogy jobban érezzék magukat. „Kizöldítjük továbbá a Ráday utca és a Ferenc körút sarkán lévő szigetet a Főkerttel közösen, ide is kerül fa és cserje. Idén is van külön keret faültetésre, a közbeszerzés után – ártól függően – várhatóan hetven új fát idén is ültetünk a kerületben mindenfelé” – tájékoztatott az alpolgármester.

Buszmegállók helyett zöld szigetek

A Belső-Ferencváros utcáiban nehéz feladat a zöldítés, mert rengeteg vezeték fut a földben, ami szinte lehetetlenné teszi a parkok kialakítását, fák ültetését. A dézsába ültetés az egyetlen lehetőség, hogy bokrokkal, fákkal, virágokkal díszítsék a lebetonozott utcákat. A Bakáts utca páros oldalát fogják így zöldíteni – mondta a 9-nek Takács Krisztián (Momentum) területi képviselő. Tervbe van véve, hogy a már nem használt 15-ös buszmegállók helyére zöld szigeteket hozzanak létre, ha a megállók elbontásához meglesz a BKV engedélye.

 

Törik a betont

Torzsa Sándor (MSZP) területi képviselő szerint a kerület zöldítésének nagyobb hangsúlyt kellene kapnia. A belvárosi részen óriási erőfeszítés új parkokat, zöld felületeket létrehozni, ezért indult a DK–MSZP „Törd a betont, hogy park legyen!” programja, amelynek keretében egy korábban legális kukatárolóként és illegális szemétlerakóként használt területet varázsolnak újjá. A Haller utcai ABC melletti zsákutcát 59 millió forintból aprócska parkká alakítják; ez lesz az első akadálymentesített bejárata a Haller utcai lakótelepnek.

Parkosítás a Lenhossék és a Vendel utcában

Tavaly megújult a Ferenc tér gyepe, amelyet a kutyások a járvány óta az önkormányzat hallgatólagos beleegyezésével használtak. A téren futkosó kutyák rengeteg gödröt ástak, és a zöldfelület is tönkrement, így újra zöldesítettek, a négylábúakat pedig már csak pórázon lehet a parkon keresztül vezetni, és már a fűre sem léphetnek. Az egykori Lenhossék utcai iskola parkját pedig nemrégiben közparkká alakították át – mondta el Árva Péter (Párbeszéd) területi képviselő. Hasonló elképzelés van a Vendel utcára is, amelyben egy korábban parkolónak használt felületet zöldesítenek. Vannak, akik panaszkodnak a parkolóhelyek csökkenése miatt – említette Árva –, de azokat a gyerekes családokat, sétálni vágyókat is meg kell érteni, akik szeretnének egészségesebb környezetben élni a belváros szívében.

 

Ferencváros zöld szíve

A MÁV-Aszódi telep teljesen más képet mutat: tavasszal minden zöld, de kertészeti megoldásokra ott is szükség van. Májusban lesz a hagyományos egynyári palánta osztás a telepen – tudatta Sajó Ákos fideszes területi képviselő. Újabb lehetőség a kertek, balkonok szépítésére, hogy a MÁV-telep előtt a Gyáli úti virágágyás árvácskáit a következő hetekben kiássák és kiosszák az érdeklődőknek. Tavaly százötven fát ültettek el az Aszódi-telepen, az elmúlt évek alatt pedig lassan megszépült a Madaras tér is, ahol megújult a játszótér, a szabadtéri edzőpark és a kutyafuttató kerítése is.

Bilkei-Gorzó Borbála

Fotók: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2024. áprilisi számában.)