Ön dönt – finisben a választási kampány

Adok-kapok, plakátletépkedés és sok más is megesett az elmúlt egy hónapban, ami be sem fért alábbi összefoglalónkba a ferencvárosi kampányról. Az esélyes kerületi polgármesterjelöltek egyaránt magabiztosak: meg fogják nyerni a választást. Ám erről nem ők, hanem önök döntenek június 9-én – a 9 magazin és a Kilenconline Választás ’24 rovata, választókerületi térképe és útmutatója pedig igyekszik ehhez minden segítséget megadni.

Minden választó legalább öt szavazólapot fog kapni a szavazókörben; azok, akik a nemzetiségi választáson is részt vesznek, ennél többet. (Nemzetiségi listát a tizenhárom nemzetiség közül a lengyeleken és a szlovénokon kívül minden kisebbség állított Ferencvárosban.) Az egyiken az európai parlamenti választási listákra lehet voksolni: ezek a listák az egész országban egységesek. A további négy lap az önkormányzati választásoké. Az egyiken azokra a listákra lehet szavazni, amelyekről a fővárosi önkormányzat tagjai kerülnek majd ki. Egy további lapon a főpolgármester-jelöltek közül lehet választani – itt a következő sorrendben szerepel a négy aspiráns: Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Vitézy Dávid (LMP – Vitézy Dáviddal Budapestért), Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP), Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd). Egy újabb lapon a lakóhely szerinti választókerület egyéni önkormányzati képviselőjelöltjeire lehet szavazni: ők abban a sorrendben kerülnek a szavazólapra, ahogy az a 10–11. oldalon látható. Végül a helyi polgármesterjelöltek egy újabb, ötödik szavazólapon szerepelnek. Sorrendjük – amelyet a helyi választási bizottság sorsolt ki, ahogyan a képviselőjelöltekét is – Ferencvárosban a következő lesz: Kvacskay Károly (Mi Hazánk Mozgalom), Baranyi Krisztina (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület), Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP), Cséplő Dániel (Magyar Szolidaritás Mozgalom), dr. Gegesy Ferenc (független).

Utóbbi indulását a DK–MSZP-zászló alatt felsorakozott képviselőjelöltek támogatják (de van köztük jobbikos, párbeszédes és volt momentumos is): míg a másik négy polgármesterjelölt és a velük egy csapatban induló képviselők neve mellett ugyanaz a logó lesz látható, Gegesy csapatát azok a jelöltek alkotják, akiknek a neve mellett a DK–MSZP-logó szerepel.

Több körzetben indít képviselőjelöltet a Ferencvárosi Lokálpatrióták Egyesülete (FLE) is, amelynek polgármesterjelöltje nincs. Korábban arról volt szó, hogy Deutsch László FLE-elnök, ahogyan öt éve, most is elindul a polgármesteri székért, ám végül nem vette fel az ajánlásgyűjtő íveket és nem is ajánl senkit a választóinak a polgármesterjelöltek közül. Szilágyi Zsolt pedig, aki a Jobbik polgármesterjelöltje lett volna, letett erről, és beállt Gegesy csapatába.

Kampánynagyüzem

A választási kampány április 20-án kezdődött, az izgalom várhatóan a választás előtti napokban, június elején hág majd a tetőfokára. Mind az öt kerületi polgármesterjelöltnek megküldtük a 9 magazin választások előtti kérdéseit, de csak két válasz, Baranyi Krisztináé és Gegesy Ferencé olvasható a következő oldalakon. (A jelöltek ugyanazt a tíz kérdést kapták, ami kiegészült három személyre szabottal.) Gyurákovics Andrea nem reagált a megkeresésünkre, Cséplő Dániel pedig válasz helyett a választási programját küldte el, amelyet nem áll módunkban közölni. Kvacskay Károly sem a kérdéseinkre válaszolt, hanem önálló értekezéssel ajándékozta meg szerkesztőségünket: a mű, ahogyan Cséplő programja is, a Kilenconline-on megtalálható, itt egy részlet olvasható belőle.

A Fidesz és a 9 magazin

Lapzártánkkor Karácsony Gergely stábjának tagjainál járt házkutatáson a NAV és a titkosszolgálat, a főpolgármester szerint azért, hogy a begyűjtött adatokat ​​átadják a propagandamédiának, s így „hazug és manipulatív lejárató kampányokat indíthassanak”. Erről és a Baranyi elleni feljelentésről (lásd a keretes írást) sem tudtuk feltenni kérdéseinket Gyurákovics Andreának, mivel ő negyedik éve kitart amellett, hogy nem nyilatkozik lapunknak. (Ennek előzménye, hogy 2020. novemberi számunkban igyekeztünk körbejárni, közös képviselőként milyen visszaélésekben vett részt, amit, úgy tűnik, azóta sem tud megbocsátani lapunknak – a cikk a Kilenconline-on elolvasható Beadta, elbírálta, megszavazta címmel.)

A kerületi Fidesz kampányáról megemlítendő, hogy Facebook-oldala a „nem­zetellenes háborúpárti dollárbaloldal” folyamatos emlegetésén kívül helyi ügyekkel nem foglalkozik: a fideszes propagandagyár olyan produkciói találhatók rajta, mint a „bébigyurcsány új kalandjai”: ezen Karácsony főpolgármestert értik, akiről olyan videót is összevágtak, amely azt sugallja, mintha ki akarná tiltani Budapestről az autókat. (Ami ugyanannyira igaz, mint hogy az ellenzék háborúpárti lenne: semennyire.)

Minimumok: három igen két polgármesterjelölttől

Feltettünk néhány további kérdést is a jelölteknek; ezekre szintén csak Baranyi Krisztina és Gegesy Ferenc válaszolt.

Az Ez a minimum az önkormányzatokban (ezaminimum.hu) kezdeményezéshez, amely az önkormányzatok átláthatóbbá tételéről szól, mindketten csatlakoznak. Baranyi ezzel kapcsolatban elmondta: már ebben a ciklusban is e szerint jártak el, és a ciklus közbeni értékelés során Ferencváros (megosztott) első helyezést ért el.

Az Önkormányzati lakhatási minimum 2024-et, a lakhatással foglalkozó szervezetek lakáspolitikai elveit összefoglaló dokumentumot (lakhatasiminimum.hu) Gegesy aláírja, Baranyi viszont nem tartja szükségesnek aláírni, mert mint fogalmazott: enélkül is „ezt csináljuk, ez a politikánk”.

Feljelentés

A kampányhetek eddigi legerősebb mozzanata az volt, amikor Gyurákovics Andrea rendőrségi feljelentést tett Baranyi Krisztina ellen. A kerületi fideszes polgármesterjelölt utólag keletkezett színlelt szerződéseket és dupla kifizetést gyanított a Haller park felújításával kapcsolatban. Videóban számolt be arról, hogy a kérdéses ügyben salakpálya elbontásáról szóltak a teljesítési igazolások, miközben a szóban forgó területen tíz éve rekortánpálya van. „Gyurákovics Andrea valótlanságokat állít” – közölte megkeresésünkre Baranyi Krisztina, a rekortánpálya mellett ugyanis ott maradt párhuzamosan a korábbi salakpálya is, azt kellett rendbe tenni. Gyurákovics sugalmazásával szemben, miszerint magánzsebekbe vándorolt volna közpénz, a valóság az, hogy a munkát az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő cég, a Feszofe végezte el, így „a közpénz még akkor sem tudta volna elveszíteni közpénzt jellegét, ha az elvégzett munka indokolatlan lett volna” – fogalmazott Baranyi válaszlevelében. Ennek ellenére hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik nyomozás az ügyben ismeretlen tettes ellen. A feljelentés után a rendőrségnek harminc napja van arra, hogy eldöntse, indít-e büntetőeljárást, vagy sem; ezt általában megtoldják feljelentéskiegészítési kéréssel is, ami további harminc nap is lehet. Így a választás napjáig aligha fog tisztázódni az ügy, és a gyanú árnyéka vetülhet az ellenfélre akkor is, ha később kiderül: alaptalanul.

Cséplő:  „Végre nincs bipoláris politikai tér”

„Alkalmatlanság, autokrácia és ámokfutás” – Cséplő Dániel (Szolidaritás) polgármesterjelölt szerint e három kifejezéssel jellemezhető a ferencvárosi polgármester, de a képviselő-testületnek is fel kellene oszlatnia magát: a cél, hogy helyi civilek kerüljenek a testületbe, ne „pártkifizetőhely” legyen az önkormányzat. Örömének adott hangot, amiért „végre nincs bipoláris politikai tér”. „Baloldali, szociáldemokrata emberként” tizennégy pontos programja egyik legfontosabb elemének a szociális bérlakások építését tartja – mondta el az ATV Voks 2024 című műsorában –, a főpolgármester-jelölteket pedig levélben szólította fel, ajánljanak fel 660 millió forintos forrást az Ecseri metrófelszín felújításának költségeire, mert a tér 33 százaléka fővárosi tulajdon.

Kvacskay: „Ferencvárost atomháborúba taszítanák”

„A jelenlegi Baranyi Krisztina polgármester által elkövetett mutyik sem történhettek volna meg, ha a többi pártok nem engedik azokat. A többi pártba beleértjük a DK-MSZP-Jobbik-LMP-Mo­mentum képviselőit is, nemcsak a FIDESZ-KDNP képviselőit. Megjegyezzük, hogy Gegesy Ferenc korábbi SZDSZ-es polgármester pont ezekkel a DK-MSZP-Jobbik-LMP-Momentum háborúpárti cinkosokkal együtt indulnak, akik Magyarországot és Ferencvárost a nagy atomháborúba taszítanák” – írta egyebek mellett Kvacskay Károly, a Mi Hazánk kerületi polgármesterjelöltje lapunk kérdéseire válaszként. (Betűhív közlés.)

Nagy Ildikó Emese
(Megjelent a 9 magazin 2024. júniusi számában.)

A képen a ferencvárosi képviselőjelöltek a szavazólap sorrendjében: Kvacskay Károly (Mi Hazánk), Baranyi Krisztina (Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület), Gyurákovics Andrea (Fidesz–KDNP), Cséplő Dániel (Magyar Szolidaritás Mozgalom), Gegesy Ferenc (független, a DK–MSZP képviselőjelöltjeinek támogatásával)