Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Modern Art Orchestra | Liszt: Via Crucis – BMC

március 30., 19:0020:00

Liszt Ferenc különleges egyházi zenéi között még különlegesebb helyet foglal el a kései Via crucis című oratorikus, 15 tételes műve, amelyet kifejezetten templomi előadásra, orgonára, kórusra és énekes szólisták számára írt 1879-ben. Ezt a művét csak posztumusz mutatták már be 1929-ben Harmat Artúr vezényletével, aki később a Szent István Bazilika karnagya lett. Talán éppen azért ilyen későn, mert harmóniái, dallamai kifejezetten a modern, századfordulós zenei törekvések irányába mutatnak.

A Modern Art Orchestra szokás szerint a saját képére formálta ezt a Liszt-művet is, amely abba a sorba illeszkedik, amelyben – Eötvös Péterrel folytatott együttműködésük után – Bartók, Kodály vagy Ligeti György műveit is adaptálták.

A 2022-es Liszt-ünnep felkérésére született adaptáció olyan szerző-hangszerelő dzsesszmuzsikusok kézjegyét viseli, akik eddig is bizonyítottak, jelentős darabokat komponáltak az együttes számára. Az egyes tételeket (a keresztúton: stációkat) a zenekar háziszerzői közül hatan – Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél, Korb Attila és Subicz Gábor – hangszerelték, hozzájuk csatlakozott két, a MAO-val szorosan együttműködő, többszörös díjnyertes zeneszerző-előadó, Hofecker Dániel és Szabó Dániel is.

A kórus szerepét a műben a nagyzenekar veszi át, ám a tagok ezúttal a témához illően kerülik majd a szabad improvizációt, viszont kadenciákat, variációkat fognak előadni az egyes zeneszerzők instrukcióinak megfelelően. A Modern Art Orchestra az énekszerepekre a Magyar Állami Operaház magánénekesnőjét, Horti Lillát, és a jazzélet ikonikus énekesnőjét, Pocsai Krisztát kérte fel. Az orgonaszólamokat Fassang László tolmácsolja majd.

 

Részletek

Dátum:
március 30.
Időpont:
19:00–20:00
Kategória:
A rendezvény weboldala:
https://bmc.hu/programok/modern-art-orchestra-liszt-via-crucis

Helyszín

Budapest Music Center
Mátyás utca 8.
Budapest,Pest1093Magyarország
+ Google Térkép