„Öt éve vadásznak rám” – házkutatás Karácsony Gergely stábjánál

A főpolgármester szerint ügyvédje számítógépéről „az elmúlt tizennégy év, a teljes Orbán-rezsim időszakában végzett ügyvédi tevékenységének iratait, köztük magánokiratokat, magánjogi ügyletek dokumentumait” másolták le. Úgy gondolja, a Rogán Antal vezette titkosszolgálatok terve a dokumentumok átadása a propagandamédiának, hogy „hazug, manipulatív lejárató kampányokat indíthassanak”.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése alapján a 444.hu írta meg, hogy május 22-én és 23-án a főpolgármester stábjának több tagjánál – köztük a jogi főtanácsadójánál, az ügyvédjénél és más munkatársainál is – házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Karácsony szerint „a Rogán Antal vezette Nemzetbiztonsági Szakszolgálat” az elmúlt tizennégy évből, az új Orbán-kormány időszakából származó magánokiratokat, magánjogi ügyletek, ellenzéki pártoknak végzett szakértői- és jogi tevékenységek dokumentumait, információszabadsági perek és strasbourgi eljárások anyagait másolta le.

„Öt éve vadásznak rám, most ebben is szintet lépett Rogán Antal” – fogalmazott a főpolgármester.

Mint írta, félő, hogy az így megszerzett adatokat „átadják a propagandamédiának, hogy hazug és manipulatív lejárató kampányokat indíthassanak” politikai célokra felhasználva a nyomozóhatóságokat, a NAV-ot és a titkosszolgálatokat. Ahogy a 444.hu is kiemeli, nem ez az első hasonló akció: tavaly novemberben Karácsony Gergely egyik párttársa, Perjés Gábor törökbálinti otthonában és jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában kutakodtak a NAV nyomozói a külföldről érkező „törvénytelen” kampánytámogatások ügyében.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében azt írja, a propagandasajtó az elmúlt években „legalább 10 milliárd forintot” költött a lejáratására, a propagandamédia mellett a Megafon „influenszereit” is ráállították, „orosz módszertan szerint, titkosszolgálati eszközökkel” igyekeztek befeketíteni a választók előtt.

A főpolgármester elleni első komolyabb támadás a 2021 novemberében kirobbant „Városháza-gate” volt: akkor egy titokban felvett, manipulált hangfelvétel alapján azzal gyanúsították meg Karácsonyt, hogy Bajnai Gordon exminiszterelnök, pontosabban annak egyik volt üzlettársa, a Fideszhez is erősen kötődő egykori ÁPV-vezető, Gansperger Gyula közvetítésével el akarja adni a Városházát egy Magyarországon élő és üzletelő orosz milliárdosnak, Rahimkulov Ruszlannak. A vád később megalapozatlannak bizonyult, ahogy az ügyben indított nyomozást felfüggesztő határozatában a Nemzeti Nyomozóiroda is elismerte: a kérdéses, egy magát „Anonymusként” bemutató névtelen kiszivárogtató által közzétett felvétel „tévesen közvetíti a megbeszélésen elhangzottakat”.

Dávid Imre

fotó: Stépán Virág