Kiss Géza tud főzni!

Emberek, magyarok! Ugye egyetértetek velem abban, hogy még a legjobb családban is előfordul olykor, hogy az ember fia előző nap túlzásba vitte az alkoholos italok bevitelét, ezért reggel (délben) szörnyen másnaposan ébred? Szóval szerintem ez a legjobb családokban is előfordul, nemhogy a miénkben! Régen persze könnyű volt, mondjuk, a 19. század végéig. Akkor senki nem volt másnapos. Egy lélek se. Csak katzenjammeros, tegnapos, farsangi lázas, hidegborzongatós, utóbajos, macskakarmolós, cziczusnyöszörgős, gyomorbánatos, borcsömörös, kandúrkórságos, gósnyás, macskakínos, macskanyöszörgős, zákányos, kótyalagos, macskanyögős, ma­kutyi, borbánatos, korhelylázas, ég­poklos, hosszúingeskedő és macskajajos. Én jelen pillanatban mindegyik vagyok egyszerre. És persze kiszáradt szájjal és sajgó gyomorral úgy kívánok valami rendes savanyú-erős levest, hogy szinte belepusztulok. Legjobb lenne egy tisztességes korhelykáposzta jó sok házi kolbásszal, szalonnával, tarjával, erős paprikával és tejföllel. De hát hol kapni e jobb sorsra érdemes hazában már tisztességes korhelylevest? Nincs, bár igény lenne rá – ahogy Hofi Géza mondta volt.

A magyar konyha halott e honnak fő városában, de ázsiai vendéglőkből olyan választék van, hogy megkockáztatom, Budapesten az egy főre jutó helyek száma: 2. Például ülök a Baross utca 6. előtt. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba igyekszem, csak hát, ugye, a katzenjammer! (Kótyalagos állapotomban észre sem veszem, hogy pár méterrel átléptem a ferencvárosi határt, és már a Nyóckerben vagyok.) Azért ülök e helyütt, mert éppen itt működik a Little Geisha Can Cook (magyarul: Kiss Géza Tud Főzni) fúziós ázsiai vendéglő, amelyről csupa szépeket hallottam. Ülök a teraszon, szemben szusibár, mellettünk másik ázsiai vendéglő.

A három ázsiai hely közé beékelődik egy cseh kocsma, de az majd szépen lassan fel fog szívódni, szerintem egy jó szingapúri nyílik majd a helyén. Egyébként jómagam imádom az ázsiai konyhát (is), elsősorban az erős és savanykás leveseket, meg mindenféle ráment, phót, miszót, de kedvencem a tom yum, a csípős és pikáns thai mennyország. Nekem most éppen erre van szükségem! Az asztalomon rendkívül praktikus kütyü, rajta három nyomógomb: Call, Pay, Cancel. Nem kell integetni, kiabálni, a pincérrel szemkontaktust keresni, bankkártyát lóbálni a magasban, csak megnyomom a gombot, és máris ott terem mellettem a gárszon.

A Kiss Géza étlapja valóságos nagyregény: szusi, szasimi, maki, nigiri számtalan verzióban, koreai specialitások, ázsiai levesek, thai wok, rice bowl, saláták, előételek stb. Elképesztően nagy a választék, és majdnem elcsábulok, mert kis híján lecserélem a tom yumot a Hanoi gulyásra, ami vörösboros marhapofából készült pho. A boeuf bourguignon vietnámi levesváltozata tehát. De aztán mégis a tom yum mellett döntök, mégpedig királyrákos verziót rendelek. És milyen jól teszem! Enyhén csípős, pöttyet édes, kicsit savanykás, tökéletesen selymes lé, a Jóisten is a macskajaj gyógyítására teremtette, igazi lélekmelegítő. A galanga, a kókusztej, a citromfű, a gomba, az újhagyma, a gomba, a paradicsom, a lime-levél és a többi alkatrészek tökéletes egységgé állnak össze, az egész meseszép és gyönyörű. Benne három rák, isteniek. Jókora adagot kapok, mire belapátolom, kandúrkórságom hipp-hopp elpárolog, majd – mivel evés közben jön meg az étvágy – a leves után rendelek a koreai specialitások közül egy főételt, másik örök kedvencemet, a bulgogit, vagyis „tűzhúst”. Mint minden nagy étel, tulajdonképpen ez is roppant egyszerű. A steakhúst (jelen esetben hátszínt) nagyon vékony darabokra vágják, és grillezés (vagy serpenyőben sütés) előtt órákig marinálják. A Kiss Géza bulgogija elnyeri tetszésemet: jókora fekete fémtálban tálalják, gőzölög, illatozik, maradéktalanul friss. A hús vajpuha és ízletes, a rizst átjárja a zamatos marinád. Zákányos folyadékpótlás céljából megkóstolom a híres japán üdítőt (ramune) is, amelynek száját márványgolyó zárja le. A meggymárka jobb…

Elégedetten, teli hassal, felfrissülve, egészségesen, minden borbánattól mentesen indulok a könyvtárba, és tudom, ide még vissza fogok térni. Elsőként egy Hanoi gulyásra. Kedves ferencvárosi polgár, ki rajongsz a minőségi ázsiai konyháért, neked is javaslom, hogy a kerületedtől kb. száz méterre működő Kiss Gézát keresd föl. Erősen ajánlott, nem csak katzenjammerosoknak!

Cserna-Szabó András

LITTLE GEISHA

8. ker. Baross utca 6.
Nyitva: minden nap 11–22 óráig
Árak egy személyre: 1590–5590 Ft

Fotó: Nagy Szabolcs


(Megjelent a 9 magazin 2025. májusi számában.)