Szabadszedéses menza (fotó: Stépán Virág)

Svédasztal, hazai alapanyagok – menzareform Ferencvárosban

A kerületben is elindult az iskolai étkezés megújítása, amelynek a lényege, hogy a gyerekek maguk dönthessék el, miből és mennyit kérnek. A civil (szülői), kerületi, fővárosi és EU-s összefogással indult átalakítás a „szabad szedés” joga mellett az egészségesebb, környezetkímélő étkezést, a gyerekek és a szülők szemléletének alakítását is megcélozza.

A Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola az önkormányzat épülete mellett áll. A szülői munkaközösség (szmk) tagjai, a legaktívabban Barsabás-Sánta Edina és Tóth Szilvia határozták el, tesznek valamit azért, hogy gyerekeik finomabb ételekkel lakjanak jól az iskolában. A fővárosban már több kerületben elindultak szabad szedéses kísérletek, a tapasztalatok mindenhol kedvezők. A gyerekek választhatnak, így elégedettebbek az étkezéssel, és hamar rászoknak arra is, hogy csak annyit szedjenek, amennyit meg is esznek, jelentősen csökkentve a pazarlást.

Ferencváros úgy fogalmazta meg a közbeszerzést a gyermekétkeztetésre, hogy két iskolában – a Bakáts térin kívül a Mester utcai Molnár Ferenc két tanítási nyelvűben – kísérletképp már idén novembertől, jövőre pedig az összes általánosban bevezetik a svédasztalos megoldást – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Tarcali Eliza Csenge, a Ferencvárosi Intézményüzemeltetési Központ dietetikusa. Az ajánlatkérés szerint a győztesnek naponta egy levest és kétféle – teljesen különböző – főételt, télen (novembertől februárig) egy-, máskor háromféle salátát, zöldséget kell majd szállítania, de ökológiai szempontok is vannak: meghatározott arányban közel termelt alapanyagokat kell fölhasználniuk, sőt, azt is kérik, hogy elektromos vagy hibridautóval fuvarozzák az ételt, és környezetkímélőn csomagolják.

A jelenleg a kerület iskoláiba ételt szállító három cég egyikének, a Hungastnak a kommunikációs és marketingigazgatója, Enyedi Csaba arról számolt be, hogy ahol bevezetik a szabad szedést, a gyerekek hamar megértik az üzenetet:

Annyit eszel, amennyit akarsz, annyit és annyiszor szedsz, ahányszor akarsz, de a végén lehetőleg legyen üres a tányérod!

Nem kötelező a leves, de az is belefér, ha valaki csak köretet szed, és mellé salátát eszik. (Amúgy kínálnak húsmentes fogásokat is.) Meglepő módon a hagyományos működésű menzákon népszerűtlen ételek (máj, gomba, hal) is jobban fogynak, ha nem kötelezők, de meg lehet kóstolni őket. A közbeszerzés szerint a kifejezetten diétás ételt igénylőknek külön, adagba csomagolva szállítják majd az ebédet – a 3650 étkező kerületi gyerek közül jelenleg 105-en ilyenek.

A tájékoztatón is megjelent két szmk-tag azt is elmondta, hogy a gyerekeken kívül a szülők szemléletét is formálni kívánják, már csak azért is, mert nehezebb egészségesebb étkezésre ösztönözni a kicsiket, ha otthon egészségtelenül táplálkoznak. A szülők Mamák a menzáért (Mamza) néven szervezetet is alakítottak, és csatlakoztak az EU-s SchoolFood4Change kezdeményezéshez, amelynek a kontinens tizenhat városa a tagja, köztük Budapest. Innen némi pénzügyi segítségre is számíthatnak olyan programok megszervezésére, mint agrártermelők, közösségi kertek látogatása, kosárközösségek, sulipiacok, közös piknikek.

A szabadszedős rendszernek egyszeri beruházási költsége van, ezt az önkormányzat fogja állni (melegítő és hűtőtálalók). Bár a jobb minőségű alapanyagok valamivel drágábbak, a kevesebb hulladék viszont pénzügyi megtakarítást eredményez, ezért kiemelten figyelni fogják, miből mennyi fogy.   Kovács András alpolgármester szerint a kétiskolás kísérlet egyik célja, hogy kiderüljenek az anyagi vonzatok. Az önkormányzat mindenesetre már most is jelentős összeggel támogatja az iskolai menzaételek árát.

Nyitóképünkön a bemutatott mintamenük

Fotó: Stépán Virág