Ami a Groupama előtt volt: az Albert Flórián Stadion

Az Üllői út 129. alatt ötven éve adták át azt a stadiont, amelyhez a legtöbb ma élő Fradi-drukker száz és száz emlékkel kötődik – írja Gönczi Ambrus helytörténész a Pest-Budán.

Mivel a Fradi első, Soroksári úti pályája 1908-ra már kevés volt a sok ezer néző befogadására, a főváros a Népligettel szemben, az I. Ferenc József gyalogsági laktanya mellett biztosított területet az új pálya felépítéséhez. Az első Üllői úti pálya, a főváros akkori legnagyobb sportlétesítménye 1911 februárjában készült el Mattyók Aladár (1879–1960) építész, korábbi fradista labdarúgó tervei alapján – olvasható a cikkben, amely részletesen bemutatja az Albert Flórián Stadion történetét.

1974. május 19-én nagyszabású ünnepség keretében adták át az új stadiont: az FTC szakosztályainak bemutatkozásával, öregfiúk-mérkőzéssel és Fradi–Vasas bajnoki találkozóval kezdődött az új korszak. A fejlesztés a megnyitóval nem állt le, mert a világítástechnikával még sok munka adódott. 1978 szeptemberében üzemelték be a pályát megvilágító reflektorokat, ettől kezdve este is lehetett edzéseket és meccseket rendezni. Az új stadiont hamar megszerették a szurkolók, és bár a faszerkezetes pályáról az idősebbek továbbra is csak a legnagyobb tisztelet és szeretet hangján beszéltek, ők is az új helyet tekintették Budapest, sőt az ország központjának. Az új stadionhoz hét bajnoki cím és kilenc Magyar Kupa megszerzése fűződik, valamint a Kupagyőztesek Európa Kupája döntőjébe jutás 1975-ben – foglalja össze a cikk.

A képen: az Üllői úti Fradi-pálya klubházában Albert Flórián, Szűcs Lajos, Novák Dezső és Varga Zoltán a tervezett új pálya makettjét nézi (1968)

Fotó: Fortepan 57582