Egy eklektikus tűzfal, ha szép

A Ráday utca elején, a Kálvin tér felé eső szakaszon van egy szép foghíjtelek és egy még szebb tűzfal. Nézzék meg, s látni fogják, milyen az, amikor a hiánynak tartalma van.

A Ráday  utca 10–12. szám alatt jelenleg a hiány uralja a teret, de ez egyáltalán nem rossz, nézzék csak meg, ha arra járnak, és képzeljenek oda egy zöld ligetet. Habár ez aligha fog megvalósulni, amiképpen az is elképzelhető, hogy ezen a foghíjtelken tényleg felépül az a hotel, amelynek terve úgy öt éve röppent föl először a hírekben.

Helytörténeti rovatunk állandó szakértője, Gönczi Ambrus helytörténész-muzeológus 2019 körül látott egy látványtervet egy olyan szállodaépületről, amely szerinte nem illett a műemléki környezetbe, s amelyet passzázs kötött volna össze az Erkel utca 18. alatti modern lakóépülettel. Ez (még) nem valósult meg, addig is az üres levegőt kell ott néznünk, ami egyébként egyáltalán nem rossz. Gönczi szerint amúgy ez a hely akkor volt a legjobb, amikor ott működött a Rombusz Terasz, ami által nagy élet költözött a semmibe – arról nem is beszélve, szerinte is főleg az a jó, hogy nincs beépítve egy hatalmas terület a Ráday elején. 

A szálloda a Residence Inn by Marriott lett volna, amely a Cedco Hungary Kft. beruházásában épült volna meg több mint háromszáz szobával, három- vagy négycsillagos hotelként. A beruházásnak nem tudtunk utánanézni, mert a cég a hatályos cégadatok alapján felszámolás alatt áll, a honlapja sem elérhető. Ez nem jelenti azt, hogy a szállodát más cég ne tudná megépíteni, elvégre a projekttel összefüggésben 2021-ben létrejött a Ráday Hotel Kft. is. (A kft. képviselőjének nevét és elérhetőségét a cégközlöny tartalmazza, írtunk e-mailt az ott megjelölt címre, de válasz egyelőre nem jött.)

Ha már e foghíjteleknél tartunk, javaslom, fordítsuk tekintetünket a szomszédos épületre a Ráday utca 8. alatt. Ötven éve ennek az épületnek a földszintjén volt egy élelmiszerbolt, egy órásüzlet, egy kárpitosüzem és egy elektronikai kisáruház és szerviz – most vendéglátóhelyek vannak itt, és az egykor a ház előtt parkoló Trabantok, Wartburgok és Skodák helyét kiülős teraszok foglalják el. 

A besorolása szerint „eklektikus lakóház” védett épület, ami meg is látszik rajta, hiszen gyönyörű a homlokzata – és csodálatos a tűzfala is, amin annak köszönhetően nyugtathatjuk a szemünket, hogy (egyelőre?) nem épült meg mellette a Residence Inn by Marriott. 

Ha a mesék világában volnánk, akkor azt képzelnénk, hogy a foghíjtelek felől nyári estéken film noir alkotásokat vetítenénk erre a tűzfalra, és közben laza hosszúlépéseket innánk. De nem a mesék világában vagyunk, hanem a realitásban, úgyhogy vélhetően a rögvalóság nyers eszményei alakítják majd e szép kis oázis jövőjét. Ha minden a tőke elképzelései szerint alakul, akkor felépül a Residence Inn by Marriott, beszűkül itt a tér, elkomorodik fölötte az ég, és eltűnik a szépséges rajzolatú tűzfal. Nem vagyunk a tőke és a haladás esküdt ellenségei, de azért a film noir művekről és a laza hosszúlépésekről nem mondanánk le.

 

Kácsor Zsolt

Fotó: Stépán Virág