19 órás meditatív Erik Satie-koncert a szomszédban

Erik Satie francia zeneszerző és zongorista Vexations című darabját június 29-én, szombaton estétől másnap délutánig 34 zenész 13 különböző hangszeren adja elő, összesen 840-szer a H13 Kultpontban.

„Ahhoz, hogy a témát 840-szer egymás után eljátsszuk, célszerű lenne előzetesen a legmélyebb csendben, komoly mozdulatlansággal felkészülni.” Ezeket a sorokat Erik Satie zeneszerző vetette papírra 1893-ban a Vexations című darabjához. Satie életében nem adta ki a művet, és nem tudni, hogy valaha is előadta volna. Az 1960-as évektől kezdve ezt a szöveget többnyire úgy értelmezték, mint utasítást, hogy a kotta oldalt 840-szer kell lejátszani, és azóta is néhány évente lelkes zenészek összeállnak, hogy előadják a Satie-művet.

A darabot Magyarországon ritkán játsszák, 2019-ben a Fugában lehetett hallani zongoraművészek – Bartók György és barátai – előadásában (Satie időnként a Tilos Bútorzenéjében is szól), előtte pedig 1989-ben Szemző Tibor és barátai zongorán játszották az Almássy téri Szabadidőközpontban.

2024-ben Józsefvárosban még egy csavar kerül a kísérleti előadásba: főként a kerületben élő zenészek különböző hangszereken és különböző zenei stílusokban – a jazztől a klasszikusig és a rocktól a népzenéig – mintegy 19 óra alatt adják elő a mantraszerű darabot. A zongorától a cimbalmon át a szitárig, összesen 13 féle hangszert szólaltatnak meg a művészek, többek között Balázs Elemér, Lisztes Jenő, Vázsonyi János, Melis Márta és még sokan mások.

A különleges koncert 2024. június 29-én este 6-kor kezdődik, és egész éjjel tart másnap délután 1 óráig a H13 Kultpontban.

A meditatív koncert egyedülálló módon nyújt lehetőséget a lelassulásra és az átlényegülésre. A hallgatók az ingyenes esemény alatt kedvükre mozoghatnak, szabadon ki- és bejárkálhatnak.

A józsefvárosi koncert Déri Miklós fotóművész és zenész ötlete alapján, a Rendevény8 szervezésében, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg. Művészeti vezető: Cseke Gábor jazz-zongorista.

Erik Satie: Vexations // 19 órás meditatív élő koncert

2024. június 29. szombat 18 órától június 30. vasárnap 13 óráig

H13 Kultpont – 1085 Budapest, Horánszky u. 13.

Részletes program: www.facebook.com/events/841262607876863

Fellépő művészek:

Balázs Elemér (zongora), Radics József (bőgő), Horváth Milán (gitár), Farkas Mira (hárfa), Seres Barbara (fuvola), Ruzics Csilla (szitár), Oláh Vilmos (gitár), Csík Laura (zongora), Melis Márta (hegedű, brácsa), Csanya Tibor (brácsa), Váradi Kálmán (hegedű), Varga Jenő (hegedű), Balázs József (zongora), Rinkó Gábor (bőgő), Mátyás László (hegedű), Mátyás Tibor (hegedű), Nyári Károly (cselló), Hamar Dávid (cselló), Ökrös Károly (zongora, harmónika), Komjáti Áron (gitár), Cseke Gábor (zongora), Cseke Jácint (zongora), Horváth Balázs (zongora), Horváth József (bőgő), Horváth Milán (gitár), Lisztes Jenő (cimbalom), Orbán Gyuri (bőgő), Vázsonyi János (sax), Oláh Kálmán Jr (szoprán szaxofon), Molnár Sándor (tenor szaxofon), Magda Zsolt (bariton szaxofon), Oláh Krisztián (zongora), Kertész Endre (cselló), Szomora Zsolt (hegedű)

-sis-