Április 20-án indul a kampány – választási menetrend június 9-éig

Június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon. Április 4-én, csütörtökön állapították meg a választási irodák vezetői – azaz a jegyzők –, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlás szükséges ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon.

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását első alkalommal tartják ugyanaznap, 2024. június 9-én.

A tízezer főt meghaladó lélekszámú településeken, így Ferencvárosban is, egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselő-testületi tagságért. (A tízezernél kisebb lakosságszámú településeken egyéni listákon indulhatnak a jelöltek.) A választópolgárok egyidejűleg több jelöltet is ajánlhatnak. Képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánl: a ferencvárosi választókerületekben az ott lakók számától függően tehát 33 és 39 közötti ajánlást kell összegyűjteni a jelöltséghez – ezt állapították meg ma az egy nappal korábban a névjegyzékben szereplők adatai alapján.

Ferencváros továbbra is 12 választókerületre van osztva, de a körzetek határai némileg módosultak az öt évvel ezelőttihez képest. Az egyéni jelöltek mellett öten juthatnak be kompenzációs listán a képviselő-testületbe.

Polgármesterjelölt Ferencvárosban (és a többi, szintén tízezer főt meghaladó lélekszámú településen) az lehet, akit legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánl. A főpolgármester-jelöltséghez 5000 ajánlás szükséges.

Szintén mától (április 4-e) nyújthatók be a választásokkal kapcsolatos kérelmek (átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem) ezen az elektronikus felületen, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A választópolgárokat április 19-éig levélben értesíti a Nemzeti Választási Iroda – a névjegyzék április 3-ai állapota alapján –, hogy felvették őket a szavazóköri névjegyzékbe.

Akik szeretnének elindulni a választásokon, a szavazás napját megelőző ötvenedik naptól, azaz április 20-ától vehetik át az ajánlóíveket, és kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését. Ezzel indul el hivatalosan a választási kampány, amely a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart (tehát nincs kampánycsend).

Az ajánlóíveket május 6-án 16 óráig kell leadniuk az egyéni választókerületi és polgármesterjelölteknek a helyi választási bizottságnál. Ekkortól válnak hivatalosan jelöltekké azok, akik megszerezték a szükséges számú ajánlást.

A kompenzációs lista bejelentésének május 7-e a határideje, akárcsak a nemzetiségi listáké. Az európai parlamenti lista bejelentésére vonatkozó határidő május 3-a.

Azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük, legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig kérhetik a névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztráció esetén levélben szavazhatnak.

Az európai uniós állampolgárok 2024. május 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.

A magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a település egy választókerületet alkot.

Átjelentkezésre irányuló kérelmet az önkormányzati választás esetén legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon, azaz június 5-éig lehet benyújtani, ami két napon belül, június 7-éig még visszavonható. Az európai parlamenti választás esetén korábbi időpontig, május 31-éig lehet átjelentkezési kérelmet benyújtani.

Szavazni június 9-én 6 órától 19 óráig lehet.

A települések irányítását csak ősszel veszik át az újonnan megválasztott polgármesterek és képviselők, a hivatalban lévő képviselő-testületek, a közgyűlés, a polgármesterek és a főpolgármester megbízatása ugyanis 2024. október 1-jéig tart. Az új képviselők és a polgármester mandátuma 2024 őszétől 2029 tavaszáig fog tartani, mivel az alaptörvény értelmében kivételesen négy és fél évre választjuk meg őket.

A választásokra kb. 33,8 millió szavazólap készül, ami egyféle EP-szavazólapot, 7800-féle önkormányzati és 2200-féle nemzetiségi szavazólapot jelent.

– nie –

A kiemelt kép forrása: egerhirek.hu

Ferencváros egyéni választókerületei