Árvízvédelmi készültség: csütörtöktől lezárják a rakpartot

Az előrejelzések alapján a Duna vízszintje június 6-áról 7-ére virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor az alsó rakpartokat le kell zárni. Az alsó rakpart forgalom elől való lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség. Az ott felejtett gépkocsikat a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága június 6-án, csütörtök délutántól elszállítja.

Karácsony Gergely főpolgármester – az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján – az érkező árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapesten. Az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg; az a lakosság számára érzékelhető változásokkal nem jár.

A jelenlegi előrejelzések alapján a Duna vízszintje június 6-áról 7-ére virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor az alsó rakpartokat le kell zárni, ezért június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan június 6-án délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja, amelyről a mai naptól a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el.

Az alsó rakpartok szintje 645 centiméternél van, a vízügy péntekre 655, szombatra 670, vasárnapra 646 centiméteres vízszintet jelez előre, a tetőzés Budapestnél a szombat hajnali órákra várható.

Az előrejelzések alapján a következő napokban magasabb fokozatú árvízvédekezési készültség elrendelésére is sor kerülhet.

A kiemelt kép forrása: Énbudapestem.hu