Az EP-választások várható mandátummegoszlásairól

Az európai parlamenti választásokon a Népszava megrendelésére készítette Publicus Intézet előrejelzése szerint 11 európai parlamenti mandátumot szerezhet a Fidesz-KDNP, 6-ot a Tisza Párt, 3-at a baloldali összefogás pártjai és egyet a Mi Hazánk. A többi párt nem érné el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. 

A Publicus Intézet felmérése szerint a Fidesz 43, a Tisza Párt 25, a Dobrev Klára által vezetett közös lista pedig 15 százalékot szerezhet vasárnap az EP-választáson.

A közvélemény-kutató május 21-én tett közzé előrejelzést a főpolgármester-jelöltek esélyeiről szintén a Népszavában. Eszerint közel minden második (46 százalék) válaszadó Karácsony Gergelyre, közel minden negyedik Vitézy Dávidra (23 százalék), illetve minden ötödik (19 százalék) megkérdezett Szentkirályi Alexandrára szavazna a 2024. június 9-i önkormányzati választáson. Közel ugyanilyen arányok jöttek ki a 2024 márciusi felmérésük során is, amikor még nem lehetett tudni, ki lesz a Fidesz jelöltje, illetve a Tisza Párt még nem létezett.
A végeredményt a Publicus szerint nem befolyásolja Szentkirály Alexandra (általuk akkor még csak feltételezett) visszalépése, csupán a mértékekben hoz változás, de mindenképpen Karácsony Gergely győzelmét prognosztizálták.

 

Egy másik mérés eredménye a telexen jelent meg: „A Závecz május 24. és június 2. között végzett, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatása alapján a Fidesz-KDNP vezeti a pártok EP-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja.”

A portál a mérési eredményeket bemutatja infografikában is, a százalékos arányokat megjelenítve:

 

 

A Medián szerint elsöprő Fidesz-győzelem várható az EP-választásokon.

„A Medián legfrissebb felmérése szerint az európai parlamenti választáson a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat,​ a Fidesz–KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet” – írja a HVG a Medián kutatásait közölve. A HVG-n megjelent infografika a Závecz méréseitől némiképp eltérő adatokat közöl.

 

 

Fotó: Európai Parlament Facebook-oldala