Bár fejlődtek a könyvtárak, még fejlesztenék őket

A héten kiderült, sikeres volt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2024-es kampánya, hiszen több mint 10 százalékkal növekedett a könyvtárakba beiratkozott gyerekek száma. A főpolgármester-jelöltek egymásra licitálva igyekeznének fejleszteni a fővárosi könyvtári szolgáltatásokat, így elhangzott: az új ciklusban mesterséges intelligencia, 3d nyomtató és 0-24 elérhető könyvautomata is üzembe állhat a könyvtárakban.

Az év első 5 hónapjában 11 %-kal nőtt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba (FSzEK) beiratkozott gyerekek száma. Nem utolsósorban az április 2. és május 15. közé szervezett Olvasni jó! Olvasni menő! beiratkozási és kölcsönzési kampány miatt. A program a FSzEK 13 fiókkönyvtárában futott, és a Fővárosi Önkormányzat, az Öthét Egyesület, a FSzEK, valamint tizenegy – köztük a 9. kerületi – önkormányzat együttműködésével valósult meg.

A kampány célja az volt, hogy a fiókkönyvtárakba újonnan beiratkozó 3–14 év közti gyerekek felfedezzék a könyvtárakat, a könyvtárba járás és az olvasás élményét.

A beiratkozók közül kerületenként húsz kisorsolt gyerek meglepetéseket nyerhetett. További 5 fő, aki ezidő alatt legalább két könyvet kikölcsönzött, a FSzEK saját ajándékaiból kapott. A gyerekek mellett a legtöbb beiratkozót hozó iskolát és pedagógust is elismerték.

A kampány ünnepélyes díjátadójára május 27-én reggel került sor a FSzEK Boráros téri fiókkönyvtárában. Az átadón jelen volt a kampány fővédnöke: dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, és beszédet mondott a 11 polgármesteri védnök közül Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere is.

Baranyi arról beszélt, hogy már az óvodában is minden második gyerek okostelefont akar, pedig azt nyomkodni sokkal unalmasabb, mint Tatu és Patu bármelyik történetét olvasni. Ezért ő inkább ez utóbbit ajánlja az ifjúságnak.

 

 

A könyvtárak helyzetét Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt is fontosnak tartja, ezért két nappal a díjátadó után Fejlesszük a könyvtárakat Budapesten! felkiáltással tartott sajtótájékoztatót a FSzEK főbejárata előtt. Vitézy hosszabb nyitvatartást és átfogó könyvtárfejlesztési programot ígért a könyvtárakat használók számára.

Probléma, hogy például most, a vizsga- és érettségi-időszakban a diákok legkorábban csak tízkor tudnak bejutni a könyvtárba. Szerinte a FSzEk nyitvatartása kihúzható lenne reggel nyolctól este 22 óráig, mint az oslói könyvtáraké. „Ez egy jó példa arra, hogy sokmilliárdos beruházások nélkül, apró lépésekkel is lehetne tenni azért, hogy a kulturális szolgáltatások mindenki számára hozzáférhetőbbek legyenek Budapesten.”

Ígérete szerint megválasztása után rögtön változtatna a nyitvatartáson, és más könyvtári szolgáltatásokon. A 47 tagkönyvtárból több nem klimatizált, nem akadálymentes, és az épületeket egyébként is fel kellene újítani. Több digitális szolgáltatásra, elektronikus könyvre és nyugat-európai technológiákra: mesterséges intelligenciára, 3d nyomtatóra lenne szükség. Vitézy programjának fontos része az év Kulturális Kerülete program, amely az Európa Kulturális Fővárosához hasonlóan minden évben más peremkerület kulturális életét virágoztatná fel. Ennek keretében az adott kerület könyvtárait is fejlesztenék.

Karácsony Gergely választási programjában szintén szerepet kap a könyvtárak fejlesztése amellett, hogy megtudtuk, számos könyvtárat felújítottak, illetve újakat nyitottak ebben az önkormányzati ciklusban. „A célunk az, hogy a könyvtárak multifunkcionális közösségi terekké alakuljanak át, befogadva a helyi közösségeket” – olvasható Karácsony programjában. Emellett egy érdekes fejlesztésre is ígéretet tesz: „Minden fiókkönyvtárhoz 0-24 elérhető könyvautomatát telepítünk, éjjel-nappalivá bővítve a kulturális szolgáltatásokat.”

Juhász Tamás

Fotó: Mészáros Gábor