Éjjeli a Ludwigban

A Múzeumok Éjszakája 2024 programsorozatban a gyűjtemény mellett a Kádár-kori kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el a Ludwig Múzeumba látogatók, de meghallgathatják a világhírű jazztrombitás és fotós, Till Brönner játékát is. Lesznek még különleges tárlatvezetések, irodalmi és táncos program, filmvetítés, de még zseblámpás éjféli múzeumi séta is.

 

A program június 22-én szombaton 16 órakor kezdődik a Játsszunk kortárs művészetet! című eseménnyel, amelyen a látogatók újra kipróbálhatják a múzeum Időgép című kiállításának műtárgyai inspirálta, a METU hallgatói által tervezett különleges játékokat, társasjátékokat érkezési sorrendben a harmadik emeleti kiállítótérben.

17 órától Generálkivitelezés „kicsiben” pályázat eredményhirdetés, díjátadó és kerekasztal beszélgetés lesz a 2. emeleti kiállítóban. Az eredményhirdetés után A kocka el van vetve, a kockaházak jelene és jövője címmel kerekasztal, pontosabban kis magyar kockológiai beszélgetés lesz a zsűri tagjaival egyebek mellett A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítás kapcsán. Ugyanebben a témában workshop indul a 2. emeleti Múzeumpedagógiai Stúdióban 18 órakor Építsd meg a saját kockaházad! címmel, ahova életkortól függetlenül jelentkezhet bárki.

18 órától Az idő fogalma a kortárs irodalomban címmel irodalmi beszélgetés lesz Bánki Éva és Thimár Attila irodalomtörténészekkel.

19 órától Körközpont, avagy csend a hurrikánban címmel kortárs tánc következik Fülöp Tímea, a Bozsik Yvette Társulat táncművészének előadása Szíj Kamilla munkáihoz kapcsolódóan a 3. emeleti Időgép című kiállításban. Bánki Berta fuvolaművész, a Magyar Állami Operaház Zenekarának tagja zenél.  Párhuzamosan ezzel Szolnoki József képzőművész tárlatvezet a Kis magyar kockológia című kiállításon a 2. emeleten.

Birkás Ákos Új Ház 1973

 

20 órától Prőhle Gergely volt német nagykövet, a Habsburg Otto Alapítvány igazgatója és a PIM egykori igazgatója igazítja el a nézőket a  Till Brönner kiállításában az 1. emeleten, ahol 21 órától maga a kiállító művész, egyébként trombita-virtuóz játszik etno-dzsesszt a Balázs Elemér Group tagjaival.

22 órától a Másik Magyarország című filmet vetítik, Nagy Dénes dokumentumfilmjét Bukta Imre képzőművészről, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakjáról, aki már sajnos nincs köztünk.

23 órától Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetésén lehet részt venni az Időgép című kiállításban, éjféltől pedig Kis éji fények címmel zseblámpás múzeumi séta lesz Till Brönner kiállításában, amelyen érkezési sorrendben lehet részt venni.

 

A részletes program a múzeum honlapján található.

Fotó: Ludwig