Elszállították az autóját a lezárt alsó rakpartról? 0–24 órában érdeklődhet, merre van

Lezárták a rakpartokat, aki nem állt el időben, annak csütörtökön elszállították az autóját. Amennyiben a Duna vízszintje azt indokolttá teszi, a következő napokban sor kerülhet arra is, hogy a pesti rakparti 2-es, 2B és 23-as villamosok rövidített útvonalon közlekedjenek.

Az elszállított gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0-24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy itt kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken napközben kerülhet víz alá az alsó rakpart több szakasza, azonban a magas vízállás miatt már ezt megelőzően is kicsaphat a medréből a Duna vize.

Az árvízvédelmi intézkedések miatt ezen a hétvégén a megszokott rakpartnyitás is elmarad.

A rakpartok megnyitásának ideje még kérdéses, a jelenlegi előrejelzések szerint arra jövő hét elején kerülhet sor, miután a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója elvégezte az árhullám levonulása utáni átfogó, fertőtlenítő takarítást.

Napi 25-40 mintavételre növelte a Fővárosi Vízművek a laborvizsgálati gyakoriságot, ezzel is biztosítva, hogy Budapest vízellátása az árhullám idején is zavartalan, ivóvizének minősége pedig kifogástalan maradjon.

A Fővárosi Csatornázási Művek több tucat csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornazsilipet és átemelőt üzemeltet a fővárosban. Ezeket a dunai vízszint emelkedésének megfelelően kell időben lezárni, és az érkező csapadékvizet szivattyúkkal elvezetni. A várható vízállásnak megfelelően további 10 zsilipet zártak szakemberek csütörtökön. Budapest területén néhány helyen a csapadékcsatornák vagy közvetlen a Dunába vagy patakokba torkollanak. Árvíz idején meg kell akadályozni, hogy ezeken a csatornahálózatokon keresztül az áradás elöntse az utcákat és a házakat.

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Fotó: 24.hu