Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok

„Noha Richard Wagner életművének túlnyomó részét operái és zenedrámái alkotják, e művek önállóan is megszólaltatható, legnépszerűbb részletei mégis a zenekari számok” – írja a Müpa ismertetője. Ezekből kínál válogatást a mai koncert, amelynek programja megegyezik a Budapesti Wagner-napok június 29-i zárókoncertjének műsorával.

Wagner, az operaműfaj reformátora szakított az úgynevezett „zárt számok”, az áriák komponálásának gyakorlatával, s így műveiből nem könnyű vokális részleteket kiragadni – folytatódik az ismertető. Annál alkalmasabbak a koncerttermi megszólaltatásra a zenekari számok.

A műsort először 2023 júniusában hallhatta a Wagner-napok közönsége, az akkori hatalmas sikeren felbuzdulva ismétlik meg most, remélve, hogy „beavató hangversenyként” sokak kedvét hozhatja meg a Wagnerrel való ismerkedéshez.

A koncerten nem a Wagner-napok állandó együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, hanem a Müpa rezidense, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényel.

A koncertet 18.30-kor Előhang címmel Fischer Ádám előadása előzi meg.