Lakásügynökség a megfizethető lakhatásért Budapesten

A magas budapesti lakbérekre reagálva biztonságos és megfizethető lakhatást igyekszik nyújtani a fővárosi önkormányzat, ezért indította el a Fővárosi Lakásügynökséget. Az ügynökségi lakások a piaci árakhoz képest harminc százalékkal olcsóbbak lesznek – nyilatkozta a cég vezetője. A Lakásügynökség célja az önkormányzati bérlakásszám növelése és a magántulajdonban lévő lakások kezelése, bérbeadása.

A megfizethető lakhatást évek óta hiába követelik szakmai szervezetek, a kormányzati cselekvés évek, évtizedek óta elmarad. A fővárosi önkormányzat ezért úgy döntött, lép az ügyben, és elindította saját lakásügynökségét – jelentette be március végén Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a Lakásügynökség vezetője.

A lakásügynökségi lakások a piaci árakhoz képest harminc százalékkal lesznek olcsóbbak – mondta el április 3-án Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője a 24.hu megkeresésére. A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak kézhez, a másik 15 százalékot az ügynökség adja a bérlőknek támogatásként. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent.

A fővárosi önkormányzat kezdeményezése megoldást nyújt azoknak a magántulajdonosoknak is, akiknek van kihasználatlan lakásuk, de nem tudnak vagy nem akarnak foglalkozni a bérbeadással.

„Az előzetes felméréseinkből tudjuk, hogy számos tulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen az ingatlanát, amire megoldást nyújt a lakásügynökség” – mondta Kovács Vera. Tájékoztatása szerint 160 ezer olyan lakás van a fővárosban, amely nem állandó lakhatási célt szolgál, de ebben az üresen álló ingatlanok mellett szerepelnek például az irodák és a rendelők is. Felmérésük szerint a két vagy több lakással rendelkező tulajdonosok nyitottak az ügynökségi modellre: minden második ingatlanjukat bevinnék a rendszerbe.

A lakásügynökség foglalkozik az ügyintézéssel, és a jövőben a felújítással és karbantartással kapcsolatos teendőkkel is. Az ügynökség minden, a bérbeadással járó kockázatot magára vállal, kapcsolatot tart a bérlőkkel, rendszeresen ellenőrzi a lakáshasználatot, emellett garanciát vállal arra, hogy a tulajdonos minden hónapban megkapja a bérleti díjat, és ha fel akarja mondani a szerződést, kiürítve, eredeti állapotában kapja vissza a lakását. A lakás visszaigénylésére meghatározott felmondási idővel van lehetőség, és az ügynökség gondoskodik a problémamentes kiköltöztetési folyamatról.

A lakás zsúfoltságból adódó állagromlását azzal igyekeznek megelőzni, hogy egy főre minimum tíz négyzetméternyi lakóterületnek kell jutnia. A kiadónak lehetősége van megtiltani a dohányzást és a háziállattartást is.

A jelenlegi fázisban 20–100 négyzetméteres, közművesített lakásokat keres az ügynökség, amelyekben van működő konyha, fürdőszoba és legalább egy lakóhelyiség, illetve van aktív lakásbiztosításuk.

Jelentkezni a lakásügynökség honlapján lehet. Egy rövid űrlap kitöltése után pár nap múlva felveszik a tulajdonossal a kapcsolatot, értékbecslést végeznek, és ennek alapján határozzák meg a bérleti díjat.

A következő lépés a bérlők kiválasztása lesz: a lakásokra pályázati úton lehet majd jelentkezni.

Kiemelt képünk – ferencvárosi utcakép – illusztráció

Fotó: Birtalan Zsolt