Ma éjfélig lehet felajánlani az 1%-ot a kerületi civil szervezeteknek is

A NAV által készített szja-bevallási tervezetet éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni, és civil szervezeteknek, vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlani az 1+1 százalékokat.

Legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők ellenőrizhetik adóbevallásukat a NAV honlapjáról elérhető eSZJA-felületen – tájékoztat a NAV sajtóközleménye. Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – automatikusan érvényes bevallássá válik a tervezete május 21-ével.

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak készített bevallási tervezet ugyanakkor nem válik automatikusan bevallássá: ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem módosítják a bevallási tervezetet vagy saját maguk nem készítenek és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja őket, hogy pótolják a hiányt. Ha ennek ellenére mégsem adnak be bevallást, akkor a hivatal ötvenezer forint bírsággal büntetheti a mulasztót.