Szúnyoglárvák. Fotó: Wikipedia

Még a héten gyérítik a szúnyoglárvákat a Soroksári-Dunán

Teljes szúnyogmentesség nem várható, de magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb kellemetlen rovar legyen a környezetünkben.

Még ezen a héten lesz a Soroksári-Dunán biológiai szúnyoggyérítés, ami érinti a ferencvárosi szakaszt is. Ez azt jelenti, hogy autós, illetve gyalogos szakemberek juttatják a szert a folyóágba. A hatóanyag szelektív, olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek kizárólag a csípőszúnyogok lárváit támadják – tájékoztatták a Kilenconline-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál (OKF).

Folyamatosan monitoroztatjuk szakértőkkel, hogy hol mennyi a szúnyog, illetve a lárva, és az adatok alapján állítjuk össze a heti tervet a biológiai, illetve a vegyi gyérítésről

– mondta Mukics Dániel tűzoltó alezredes, szóvivő.

A 9. kerület polgármesteri hivatala az OKF-nél és a kártevő-mentesítést szintén végző fővárosi önkormányzatnál is kérte már korábban a védekezést a szúnyogok ellen, mert a kerület Duna-parti, középső és déli területeiről sokan panaszkodtak már idén a túl sok szúnyogra.

A szúnyogok túlzott irtása azonban nem cél, ez káros lenne környezetvédelmi szempontból, az ökoszisztémában fontos szerepet töltenek be a szúnyogok és lárváik.

Az OKF-nél arra is fölhívják a figyelmet, hogy a lakókon is múlik, mennyi szúnyog nő föl közvetlen környezetükben. A pangó vizek, pocsolyák, vízzel teli hordók, vödrök az udvaron, kertben ugyanis kiváló tenyészhelyek, de még az erkélyen álló, akár csak egyetlen deciliternyi vízben is kifejlődhetnek a lárvák. Érdemes tehát megszüntetni ezeket a pangó vizeket.

– kej –

A képen: szúnyoglárvák

Fotó: Wikipédia