„Mendly Miklóst fogtuk ki”

A jelölt Ferencváros 7. választókerületének leendő képviselője az MKKP színeiben indul. A Facebook-oldalán a járványhelyzetet idézte fel: „És erre emlékeztek?” 

 

„Amikor elkezdtek jönni a hírek, hogy mennyi halott van Olaszországban, és még nem igazán lehetett tudni, hogy a COVID kire, mennyire veszélyes, hogyan terjed?
Néhány napra lefagyott az ország a félelemtől és a tanácstalanságtól, és mindenki várta, hogy mi fog történni – közben lezártunk mindent, csak elfelejtettük kitalálni, hogy hogyan fognak működni a legszükségesebb dolgok.
Jelentkeztem mindenhová, hogy segítenék valamit, senki nem tudta mi történik, és hová mehetek segíteni. Eljutott a kérdés Döme Zsuzsanna Suzi- MKKP-hoz, akkor még alig pár hónapja kinevezett alpolgármesterhez, hogy hol lehet csinálni valamit: estére lett Ferencvárosban önkormányzati önkénteshálózat.
Számítógépet telepítettem a Haller utcai lakásában négy gyerekkel otthon ragadt egyedülálló anyának, hogy a gyerekek tudjanak online oktatásban részt venni, exceltáblát huzaloztam ami a zöldszámon bejelentett szociális étkeztetési igényeket rendezte, hogy tudjuk mikor hová kell menni, nyakig beöltözve (gumikesztyű, szemüveg, hermetikusan záródó, szűrős maszk, fertőtlenítés, több réteg nylon – még nem tudtuk mennyire fertőző) mentem karanténos összegyűlt szemetét a lehető legóvatosabban elszállítani; és hasonló furcsa kalandok.
Utána naponta bevásárlás időseknek, szociális étkeztetésben ételkihordás – az egyik legkedvesebb emlékem, amit elneveztem az „50 első randi”-nak, egy sajnos nagyon demens idős hölgynek kiszállítás volt, ami a szokásos néhány perc helyett minden alkalommal legalább másfél óra volt onnantól, hogy a résre nyitott ajtó mögül gyanúsan méreget, majd hosszan győzködöm arról, hogy nem rosszban sántikálok, hanem kaját hoztam, már sokadszorra találkozunk, nézze csak meg az elmosogatott üres dobozokat a konyhában, pont ilyen van a kezemben – odáig, hogy 50-edszerre is elmeséli az életét, és a végén elfogadja az ételt amit ő kért, csak nem emlékszik rá. Imádtam a hölgyet, tiszta pillanataiban nagyon jó fej volt. Mesélte, hogy néha onnan tudja, hogy a saját lakásában van, hogy felhúzza a cipőt, amit az előszobában talál, és illik a lábára. Fifikás.
Beszálltak például a biciklis futárok is, a ‘Piroska kommandó’, a csont üres utcákon velük lehetett összefutni leggyakrabban.
Olyan hálózatot csináltunk, amire érdemes lesz emlékezni, abban a pillanatban, amikor olyan sokan lefagytak a félelemtől, és beállt mögé infrastruktúrával a teljes önkormányzat.
Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon nem volt mindegy. A lenti levelet egy idős házaspártól (akik elégedettek voltak az ellátással, meg úgy tűnik velem is) kapta Polgármester asszony ezért a helytállásért.
Baranyi Krisztina akkori összefoglalója a több hónapos krízis-ellátás lezárásakor. Köszönet mellet egy emlékezetes búcsúbulit is kaptunk az FMK-ban:
»Nehéz hónapokon vagyunk túl.
Most végre véget ért a veszélyhelyzet, amely mindannyiunkat megviselt, bizonytalansággal és félelemmel töltött el.
De egyvalamire nagyon jó volt. Kiderült, hogy minden különbözőségünk, gyarlóságunk, széthúzásunk dacára a bajban számíthatunk egymásra.
Ezzel a levéllel szeretném megköszönni mind a 400 önkéntesünknek, akik kitartóan, lelkiismeretesen, félelmet nem ismerve segítettek a ferencvárosi időseknek.
Sok-sok ilyen levél, üzenet jött hozzám március óta.
Büszke vagyok rátok« „