Régi és Új hulladéktartály (Fotó: Budapesti Közművek)

Nagyobb hulladékgyűjtők Budapesten

A Budapesti Közművek első körben 54 új, tartósabb közterületi kukát telepít. Ha beválnak, jöhet a többi.

 


A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziójának egyik kiemelt feladata a városban található közterületi hulladékgyűjtő tartályok rendszeres ürítése, tisztítása, karbantartása, cseréje. A Társasághoz elsősorban a jellegzetes, közismert zöld és narancssárga műanyag hulladékgyűjtők tartoznak. Ezek egyszerűen üríthetők és praktikusak, de egyes helyszíneken nem elegendőek, túl kicsik – írja a cég közleménye.

 

Az FKF munkatársai nyomon követik az edények állapotát, kihasználtságát, és ahol a felmérések alapján indokolt, ott most új típusú hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek. Jelenleg 54 modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényt szereltek fel a város kiemelt forgalmú helyszíneire, a többi között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre.

 

A tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV sugárzásnak, a szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

 

A kihelyezett edények átlagosan 30, de van, ahol 80 literrel is nagyobbak, mint elődeik. Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat a tesztidőszak után folytatja a régi edények cseréjét.

 

 

– kej –

Fotó: Budapesti Közművek