Polgármesterjelöltek, rendelőátadás, karikatúrák, Fradi – online már olvasható a júniusi 9 magazin

A júniusi szám bővelkedik a viharsebességgel közeledő önkormányzati választásokkal foglalkozó anyagokban. A Választás című analitikus főszerkesztői körkép áttekinti az EU-s államok és politikai csoportok erőtérképét, továbbá az önkormányzati választást budapesti és kerületi szemszögből. A politika iránt fogékony olvasónak sok mindent felidéz a magazin nyitószövege, amely arra biztat, mindenki éljen a szavazati jogával.

Az Ön dönt című írás a lehető legegyszerűbben ismerteti az önkormányzati választási rendszer adta keretrendszert, lebontva a konkrét ferencvárosi helyzetre és aktorokra. Az írás második fele lólépésben áttekinti, hogy eddig mi történt a helyi kampányban, illetve röviden ismerteti a sajnálatos helyzetet, amiért nem minden jelölt élt a helyi sajtó kínálta megszólalási lehetőségekkel – ami a helyi szavazók tájékozódását könnyítette volna meg.

„Támogató csapattal csodákra leszünk képesek” címmel Baranyi Krisztinával készített a 9 Magazin interjút, amelyben az alapvető közfeladatokról kérdezték az újságírók, illetve arról, hogy a most véget érő ciklus alatt mi volt az oka, hogy a testülettel nem tudott harmonikusan együtt dolgozni.

A másik polgármesterjelöltet, Gegesy Ferencet szintén a leginkább lényegbevágó témákról kérdezték meg az újságírók „A lehetetlen lakhatási viszonyok felszámolása a legfontosabb” című interjúban. Gegesynek néhány kivételtől eltekintve hasonló preferenciái vannak, mint Baranyinak, de elmondja, miért indult el mégis ellene.

A két interjú egymás mellé téve pedig kiadja azt, ami joggal érdekli a kerületi választókat: egymáshoz lehet őket mérni azon az alapon is, hogy egy lényegében azonos helyzetben hogyan és mit mondanak el.

A tizenkét választókerület egyéni jelöltjeinek tablóját is átfuthatja itt egyben a ferencvárosi szavazó – a kilenconline-on kis személyes választási profillal, ami sokkal egyszerűbb, informatívabb és prakikusabban áttekinthető, mint a mindent magába foglaló hivatalos állami portál. A jelöltek videóit folyamatosan töltjük fel – érdemes figyelemmel követni ezt a helyi választási videó-adatbázist.

Reiner Roland regnáló alpolgármester a közterületfejlújításokkal kapcsolatban annak a véleményének ad hangot a „Ne csak jól nézzen ki, használni is lehessen” című interjúban, hogy a városrehabilitáció fontossága nem állítható szembe a közterületfejlesztés szükségességével, amely dilemma választási kampánytémává nőtte ki magát. A beszélgetésből továbbá körvonalazódnak Reiner politikai preferenciá is, ami összhangban áll az alpolgármesteri működésével, illetve annak nyilvánosságban megjelenő lenyomatával. Aki követi a kerületi kampányt, annak különösen ajánlott az interjú, mivel az alpolgármester – érthető módon – kevésbé exponált a nyilvánosságban, így álláspontja is kevésbé ismert.

Elindulhat a MÁV-telep közműveinek felújítása – Ha a minisztérium rábólint a háromoldalú (kerület–MÁV–főváros) megállapodástervezetről szól, ami végre elmozdulást jelenthet a korábbi, MÁV által befagyasztott problémában. A cikk emlékeztet a téma testületi tárgyalására, ahol az is elhangzott, hogy Baranyi és Lázár János egyeztetése után indult meg végre a folyamat. Miután a fővárosi közgyűlés és a ferencvárosi képviselő-testületi ülés útjára engedte a programot, most már csak a közlekedési tárca jóváhagyása kell, hogy megkezdődhessen a felújítás.

A pályázat címmel írta meg Láng Judit a tőle megszokott nagy megjelenítő erejű kisprózájában egy kilencedik kerületi bérház történetének néhány alakját és a velük megesett hétköznapi és cseppet sem hétköznapi csodákat.

A kerületi rendelő átadásáról szól a Szeptembertől fogad az új, hétszintes FESZ-rendelő Mester utca 45. címmel írt anyag, amelyből kiderül, hogy az épület a lehető legmodernebbre sikeredett, és számos új diagnosztikai eszköz is munkába állt már a fejlesztés nyomán. A szakrendelők mellé tíz másik körzetből háziorvosi rendelők is költöznek a korszerűsített épületbe.

A Jobbító ötletgömböcök a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) Ötletfutár elnevezésű kezdeményezéséről számol be, arról, hogyan lehet egy közösséget gyarapító ötletet módszeresen többek által továbbfejleszteni, majd a megvalósíthatóságát is alaposan körbejárni. A metódus imponáló szemlélete pedig már olvasva is átjön.

A Padfest, EU 20, május 1. tempós kisriport megörökítette az egész napos ünnepi forgatagot, amelyen rengetegen vettek részt, és amihez fogható nem volt, hiszen melyik kerületnek van Bakáts tere vagy rituális padfetése? Na, ugye.

A József Attila-lakótelepen is kiállító Pápai Gábor karikaturistáról kiderült, más inspirációjára kezdett az éppen kihaló műfajjal foglalkozni, és elárulta azt is, hogy autoszuggesztív munkamódszert fejlesztett ki a rendszeres és folyamatos alkotáshoz. A beszélgetés csattanója, hogy a karikaturista elárulja a közteret leuraló plakátpolitizálásra reflektáló választási plakátötletét is, amivel pályázni tervez.

Egy másik karikatúra-kiállításról, amit a Bakáts Bunker rendez a MUOSZ karikaturista szakosztályával kar- és nyelvet öltve Város és kutya címen, pontosabban annak körülményeiről számol be a minden helyzetet megoldó újságíró: tudniillik a lapzárta / megjelenés időcsapdájába esve kellett elbeszélnie, mit fog látni, aki ott volt.

A Ludwig Múzeum augusztus végéig látható Trill Brönner fotóinak kiállításáról ír a magazin szerzője Európai látkép Orbán Viktorral címmel. Az alkotóról, látásmódjáról, technikáiról és művei tartalmáról szóló szöveg pontosan ad irányt és szempontokat az olvasónak abban, hogy érdekelni fogja-e a kiállított anyag vagy sem.

Így savazz címmel hazánkban ismeretlen közéleti műforma ismertetője csinál kedvet a műfaj meghonosításához: közismert alakok igyekeznek lebőgetni korábbi ügyeikkel, elszólásaikkal olyan embereket, akik hajlandók egy ilyen helyzet elé állni.

A  Fradi női kézilabdacsapatának közelmúltbeli fordulatait, sikereit és ezek háttérét veszi végig a Duplázás huszonhét év után című írás, majd áttekinti a szezont, mielőtt véget ér. Az összegző szöveg lényegében felzárkóztatja azokat is, akik semmit nem hallottak a sportág utóbbi évekbeli történéseiről.

A 26. bajnoki címét szerző szintén női, de pólócsapat idei teljesítményéről és sikerük előzményeiről, feltehető okairól szól az Ismét a Fradi lett a bajnok a vízben című beszámoló.

A Thuróczy Szabolcs fradistaságáról szóló riport olyan élhetőre írja meg a színész szurkolói karakterét, hogy az ember szinte hallja a gyárilag szétkiabált hangú mondatokat.

A Fradi férfi futballcsapatának menedzselési válságáról számol be Agyő, Sztankovics, agyő, magyar kupa címmel a szakavatott szerző, elbeszélve a szerb edző szezon vége előtti hirtelen távozását. A pályakörnyéki szóbeszédeket említve pedig arról is ír, hogy várhatóan kezdő játékos is távozik a forduló után. 

A Magazin beszámol arról, hogyan szerezte meg Gut Kende sakkozó az országos diákolipián az ezüstérmet a 2015-ös, illetve az utána születettek korcsoportjában. A beszámoló kitér arra is, hogy a versenyző milyen remek kondíciókkal bírta a terhelést.

+/-

Nem hiányozhat a lapból a gasztroköltészet, most mégis hiányzik. Cserna-Szabó András Isȧ, pork ës homou vogymuk című nyálelválasztó szövege a választások miatt kiszorult. Pedig a szerző visszakézről odapörköl egyet a pesti vendéglátóhelyeken fékezetlenül felhabzó burgerdivatnak is. Erre visszatérünk a választások után.