Szentkirályi visszalépett – vélemények Karácsonytól Vitézyn át Gyurcsányig

Mindeddig tagadták, hogy erre készülnek, de ma reggel Szentkirályi Alexandra bejelentette visszalépését a főpolgármesteri székért folytatott küzdelemben, és arra kérte szimpatizánsait, Vitézy Dávidra, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP–Zöldek jelöltjére adják szavazataikat. Cikkünkben Karácsony Gergely, Vitézy Dávid, Soproni Tamás, Ungár Péter, Puzsér Róbert és Magyar Péter reakciója, illetve Hann Endre, Tóka Gábor és Török Gábor politológus gyorselemzése olvasható. Délben Vitézy Dávid rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen Karácsony Gergely párttársai kisebb felfordulást csináltak.

A Szentkirályi-visszalépés bejelentése

„Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt” – írta ki ma reggel a Facebook-oldalára Szentkirályi Alexandra, hozzátéve: „arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!”

A visszalépés – noha azt a Fidesz, a NER-média és maga Szentkirályi Alexandra is hírlapi kacsának minősítette – nem okoz meglepetést: politikailag felkészültebb elemzők indulásának bejelentése óta erre számítottak.

A Publicus Intézet május 21-én publikált felmérése szerint azonban ez nem módosítja Karácsony Gergely győzelmi esélyét: ha Szentkirályi kiszállna a versenyből, akkor Karácsony 47 százalékra, Vitézy pedig 36-ra számíthatna – írták.

A Fidesz-közeli Századvég ennek pont az ellenkezőjét mérte június 7-én megjelent kutatásában: Szentkirályi Alexandra visszalépése esetén szerintük Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékára számíthatna, míg Karácsony Gergely 42, Grundtner András 4 százalékot kapna.

Szombat reggel publikálták a szintén Fidesz-közeli Nézőpont Intézézet 500 fő telefonos megkérdezésével készített friss felmérését. Eszerint Szentkirályi visszalépése után Vitézy Dávid 52, Karácsony Gergely 47, Grundtner András pedig 3 százalékra számíthat vasárnap.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált Szentkirályi visszalépésére

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.
Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát.
Tudjuk, hogy a Fidesz meg fogja kérni ennek árát Vitézytől, az Orbán–Ungár-paktumot Budapesttel akarják megfizettetni. A kormánynak fáj a foga a kerületi szakrendelőkre, központosítani akarják a színházainkat és a kulturális intézményeinket, az ingatlanos oligarcháik, Tiborcz, Schmidt Mária, Garancsi Budapest kárára üzletelhet, és ahogy eddig, úgy ezután is számíthat Vitézy Dávid megbízásaira Mészáros Lőrinc. Ismerjük a módszereiket, tudjuk, hogy ez a paktum valódi ára.
Én hiszem, hogy a budapestiek átlátnak a szitán. Azt kérem csak, senki ne hagyja magát megvezetni, becsapni. A tét az, hogy hagyjuk-e, hogy a hatalom elfoglalja magának a városunkat. A tét az, hogy kiállunk-e továbbra is magunkért, kiállunk-e Budapest értékeiért és elveiért. A tét az, hogy megőrizzük-e Budapestet szabad, zöld és szolidáris helynek. A hatalom emberei, vagy az emberek hatalma. Erről szavazunk most vasárnap” – zárul Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése.

Vitézy: „Nem egyeztettem senkivel, csütörtök este hallottam először a visszalépésről”

Erről a Telexnek nyilatkozva beszélt Vitézy Dávid, és azt is elmondta, „nem tart attól, hogy az emberek nem fogják támogatni, mert úgy érzik, hogy át lettek verve Szentkirályi Alexandra visszalépésével”. Megerősítette: „nem tervezek sem koalíciót kötni a Fidesszel, sem fideszes helyettessel vezetni a várost. A programom és az eddigi állításaim egytől egyig érvényesek maradnak.” A sajtótájékoztatóról a 444 kora délután tett ki videós összefoglalót., amelyen hallható: Vitézy két éve nem beszélt Szentkirályi Alexandrával, a visszalépés Szentkirályi egyoldalú döntése volt, amit Vitézy 10 nappal ezelőtt még százszázalékban kizárt volna. A tájékoztatón azt is leszögezte: „Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jöhetnek a helyükre„. Mindig Budapest érdekeit fogja képviselni a kormánnyal szemben, tette hozzá.

Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Szentkirályi is

A Telex egy belvárosi kávézó teraszán elcsípte a nap folyamán Szentkirályi Alexandrát, aki előbb nem akart nyilatkozni, de végül válaszolt néhány kérdésre. Azt mondta: a visszalépés a saját döntése volt, persze egyeztetett azért előtte azzal, aki őt felkérte, azaz Orbán Viktorral, de Ungár Péterrel vagy Vitézy Dáviddal nem. Utóbbival évek óta nem egyeztetett – hangoztatta.

Ungár Péter meglepődött

Ungár Pétert és pártját meglepte, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármesteri-jelöltségtől, most annyit tudnak tenni, hogy tudomásul veszik a helyzetet. Az LMP frakcióvezetője a Blikknek egyúttal tagadta, hogy a Fidesz részéről megkeresték volna őket, és azt is mondta, nem számítanak arra, hogy a kormánypárttól bármilyen segítséget kapnának a választás előtti utolsó napokban.

Vitézy Dávid reakciója a Facebookon

„Amikor a főpolgármesteri kampányomat elkezdtem, tudtam, hogy egyszerre kell legyőznünk a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját, és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését.
Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második!
Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.
A már 440 ezer ember által látott Partizán-vita után a korábbi kutatások érvényüket vesztették, Szentkirályi Alexandra távolmaradásával és Karácsony Gergely minden vártnál gyengébb szereplésével a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak. Minden, a Budapest vezetésében változást akaró számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen esélyes kihívó én vagyok.
A helyzet ugyanakkor azt igényli, hogy beszéljünk világosan:
1. Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben.
2. Nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettesem.
3. Bukott pártkáderek helyett végre szakemberekkel fogjuk vezetni Budapestet és a fővárosi cégeket. Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jöhetnek a helyükre. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya.
4. A programom, a kampányom állításai egytől egyig érvényesek továbbra is. Nemet mondok a Maxi-Dubajra, nemet mondok a kínai magasvasútra, nemet mondok az oligarchákra, és igent arra, hogy Budapest végre megkapja a neki járó uniós és hazai forrásokat, elinduljon végre a hévek fejlesztése. Meg fogom védeni Budapest szabadságát és sokszínűségét bárkivel szemben. Ebben nincs alku és nem is lesz.
5. Továbbra is azt kérem mindenkitől, ne csak főpolgármesterként támogasson, de az általam vezetett fővárosi listának is adjon bizalmat. Így lesz erőnk ahhoz, hogy a szakemberekből álló csapatommal megvalósítsuk a részletes főpolgármesteri programomat.
Minden budapesti főpolgármestere leszek, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki szavazó, vagy akár olyan budapesti, aki egyik pártpolitikai tömbbel sem szimpatizál, vagy most szavaz először. Mindenki szavazatára számítok, aki változást szeretne és azt, hogy pártérdekek helyett végre valóban Budapest érdekei szerint fejlesszük ezt a gyönyörű várost, hogy még szebb, zöldebb, biztonságosabb és élhetőbb legyen.
Nekem nem Orbán, nem Gyurcsány, csak Budapest a fontos. Főpolgármesterként a kormánnyal és a pártokkal szemben is a budapestiek érdekeit fogom képviselni.
Itt az idő, Budapestnek új főpolgármester kell! Aki változást szeretne Budapesten, vasárnap adjon esélyt, és tegye meg a következő nagy lépést, hogy végre fejlődő pályára állíthassuk Budapestet!”

Karácsony: a hatalom emberei és az emberek hatalma között kell Budapestnek választania

Karácsony Gergely délben tartott sajtótájékoztatót a kialakult helyzetről, amelyről élő videó is készült. „Mondhatnám azt is: na ugye, én megmondtam” – kezdte beszédét, majd azzal folytatta, hogy „a kezdetektől fogva világos volt, hogy Vitézy a Fidesz felkérésére indult, és az is, hogy Szentkirályi nem fogja végigcsinálni a kampányt. Most lelepleződött a hatalmi trükk. Ezek után két alternatíva közül választhat Budapest: a hatalom embereit vagy pedig az emberek hatalmát választhatja” – fogalmazott kicsit patetikus hangon, megjegyezve, a képlet bizonyos szempontból sokkal tisztább lett. Elmondta: sajnálja azokat a budapesti szavazókat, akiket a Fidesz és Szentkirályi elárult az elmúlt hetekben, és sajnálja azt is, hogy a Fidesz számára a nők a politikában olyan sakkbábuk, akiket föl-le lehet tenni a sakktáblára, legyen szó igazságügyminiszterről, köztársasági elnökről, vagy főpolgármester-jelöltről. Sajnálatának adott hangot amiatt is, hogy Vitézy támogatói, akik azt gondolhatták, hogy egy várospolitikai víziót támogatnak, valójában egy gonosz hatalmi játszma eszközeivé váltak.

Leszögezte: nincs két Fidesz. Egy fidesz van, amely különböző hangszereken játszik, és amelynek a célja, hogy megőrizze hatalmát és gazdasági érdekeit. Vitézy az elmúlt években is ezt a rendszert szolgálta ki, egy szava nem volt például a körvasút körüli milliárdos korrupcióval szemben, fizetett tanácsadója volt a turisztikai ügynökségnek, amely két kézzel szórta a százmillióat a Fidesz-közeli cégeknek. Ugyanakkor nincs két ellenzék sem: az ellenzékból senki nem akar vele együttműködni. Ezt követően pedig Karácsony ígéretet tett, hogy Vitézy programjából mindazt megvalósítja, amit lehetséges a kormányzat megszorításai ellenére, már csak azért is, mert Vitézy programja azokon a dokumentumokon alapszik, amelyeket az elmúlt években a főváros dolgozott ki. Kérdésekre válaszolva Karácsony azt is leszögezte: nem hagyjuk Budapestet kifosztani – utalva arra, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségei Budapesten nem nyerik sorba a közbeszerzéseket. Szintén kérdésre válaszolva közölte, ha eljátszanánk a gondolattal, bár ennek semmi esélyét nem látja, hogy esetleg Vitézy Dávid győzne a főpolgármesteri választáson, akkor azt a Fidesz hatalmi gépezetének köszönhetné, nem a budapestiek akaratának. Egyúttal leszögezte: ha ő nyer, nem kíván együttműködni olyanokkal, akiket a Fidesz tol maga előtt.

Vitézy Dávid sajtótájékoztóját megzavarták

Vitézy Dávid a délelőtt folyamán tartott sajtótájékoztatót, ahol főleg a Facebook-posztjában (lásd fent) közölteket ismételte el, de azt is leszögezte, szerinte „inkább Karácsony Gergelynek kellett volna visszalépnie, mert nem tudta teljesítenui a 2019-es vállalásait, és ezt még ő maga is elismeri.” Az eseményre „Vitézyvel a Fidesz át akar verni” táblákkal jelentek meg a Párbeszéd–Zöldek aktivistái. Barabás Richárd a párt társelnöke, Újbuda alpolgármestere személyesen „gratulált” Vitézynek, hogy, mint mondta, „immár hivatalosan is a Fidesz jelöltje„. A médiahekk során, amelyről videó is készült, közölte: ő és Karácsony Gergely hónapokkal ezelőtt elmondta, hogy ez fog történni, és „gratulált” hogy sikerült ez a hatalomtechnikai mesterterv, ami a budapestiek és a Fidesz-szavazók átverése.

Soproni Tamás: Aki ezek után Vitézyre szavaz, az a Fideszre adja a voksát

„Szentkirályi Alexandra visszalépésével végképp eldőlt: aki Vitézy Dávidra és a listájára szavaz, az a Fideszre szavaz” – jelentette ki Facebook-bejegyzésében Soproni Tamás, a Momentum fővárosi listájának második szereplője. A Momentum ugyan külön listát állított a fővárosi választásra, de mindvégig az újrainduló Karácsony Gergelyt támogatták, erre erősített most rá a szintén újrainduló terézvárosi polgármester Soproni.

Aki szeretné, hogy Vitézy Dávid szakmai programja képviselve legyen a közgyűlésben, de nem szeretne a Fidesz jelöltjére szavazni, szavazzon a Momentum fővárosi listájára – javasolta Soproni, aki a még versenyben maradt főpolgármester-jelöltek közül Karácsony támogatására buzdított. Viszont Soproni egyúttal nem a Karácsony vezette DK-MSZP-Párbeszéd közös lista, hanem a Momentum saját listájának támogatására kérte azokat, akik azt szeretnék, hogy „Karácsony Gergely progresszív programja képviselve legyen a közgyűlésben, és egy hiteles, tiszta erőre szeretné behúzni az x-et”.

Gyurcsány: egy-egy álellenzékivel akarja meghekkelni a Fidesz a fővárosi és az EP-választást

Ma véget ért a színjáték, a Fidesz budapesti előválasztását Vitézy Dávid nyerte – közölte déltájt tartott sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a DK pártvezetője. Vitézyt Magyar Péterhez hasonlította, mindketten ugyanis fideszes kötődésűek, világlátásuk a Fideszével rokon és mindketten az ellenzéki térfelet akarják elfoglalni. Ők úgy gondolják, hogy a Fideszt nem a Fidesz ellenében kell leváltani, hanem vele kollaborálva. Ez pedig nem a Fidesz leváltásának, hanem a megmentésének a kulcsa – mondta. Kérdésre válaszolva leszögezte: Karácsony így is győzni fog, mert a budapestiek inkább a szabadságpárti, polgári kultúrát, civil attitűdöket képviselő jelöltet fogják támogatni, Vitézy pedig olyan súlyos vereséget fog szenvedni, ami akár a politikai karrierjének végét is jelentheti.

Magyar Péter: A Fidesz a nőket eldobható eszköznek tekinti, és a saját választóinak is hazudik

„Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz a saját választóinak is hazudik, ott veri át őket, ahol tudja. Ahogy az is kiderült ismét, hogy a Fidesz a nőket csak eldobható eszköznek tekinti a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében” – írta Magyar Péter pénteken a Facebookon.

Magyar Péter már csütörtök este kiposztolta a visszalépés tényét, azt írta a Facebook-oldalára: „Tehát holnap bejelenti a Fidesz Szentkirályi Alexandra visszaléptetését Vitézy Dávid javára. Nincs új a nap alatt, megint hazudtak, megint becsapták a saját választóikat is.”

Puzsér: kínos lett volna a Fidesznek a harmadik hely

„Nem néz ki jól, hogy a fideszes jelölt Vitézy javára lép vissza” – írta ki Puzsér Róbert, Karácsony Gergely korábbi kihívója Facebook-oldalára, amit a HVG vett észre. Puzsér ettől függetlenül. „Szentkirályi Alexandra visszalépése nem annak a jele, hogy Orbán Viktor Karácsony Gergely megbuktatásában érdekelt”, szerinte arról lehet szó: „a kormánypártok mindenképp el akarták kerülni, hogy a jelöltjük a főpolgármester-választáson mindössze a harmadik helyen végez.” Puzsér elmondja, őt is zavarja, hogy Vitézy mögött Ungár Péter áll, ahogyan az is, hogy Vitézynek nem tisztázott az Orbán-rendszerhez való viszonya, ennek ellenére úgy ítéli meg, hogy ezen a főpolgármester-választáson Vitézy Dávidra érdemes szavazni, „akkor is, ha foltokban narancssárga”.

Tóka Gábor: Vitézy jelenlegi támogatóinak kisebb része fideszes, őket megerősítette a visszalépés

Főleg a kutyapárti, momentumos, mi hazánkos Vitézy-támogatók dolgát nehezíti meg a visszalépésmondta a 444-nek Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz-blog szerzője. Ő is úgy gondolja, Vitézy szavazóinak egy részét – a Fidesz-elleneseket – biztosan elgondolkodtatja Szentkirályi visszalépése. Arányuk nem elhanyagolható, Tóka 25-30 százalékra becsüli őket. Persze az, hogy ők elgondolkodnak, még nem jelenti azt, hogy el is fordulnának tőle. „Ez a következő két nap kommunikációjától is függ.”
Vitézy jelenlegi támogatóinak kisebb része fideszes, őket megerősítette a visszalépés. A fennmaradók egy részét szerinte nem érdekli, mert ők nem akarják Karácsony Gergelyt, és úgy lehetnek vele, ha a Fidesz is támogatja Vitézyt, legalább jobbak az esélyei.

Hann Endre: Szentkirályi visszaléptetése merész húzás, nagy kockázattal

Merész húzás, nagy kockázattal – írta a Facebookon Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója Szentkirályi Alexandra visszaléptetéséről, amiről a 444 számolt be. Hann Endre azt írta, „Rogánék azt biztosan jól fel tudták mérni, hogy a Fidesz törzs-szavazói – ha erre kapnak utasítást – fegyelmezetten átszavaznak Vitézyre, de azt, hogy mi lesz a reakciójuk a Vitézy szakszerűsége, vonzó programpontjai által megnyert, de a Fideszt a hátuk közepére sem kívánó szavazóknak, azt a legrafináltabb spindoktorok sem tudják garantálni.”
A Medián ügyvezető igazgatója a 444-nek azt mondta, friss számai nincsenek, május 23-25 közt mértek a visszalépésekkel kapcsolatban. Ők akkor azt mérték, hogy hajszálnyival még így is Karácsony nyerne.

Török Gábor gyorselemzése

Török Gábor politológus a Facebookon írta meg, milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg Szentkirályi Alexandra visszalépésével.
  • A fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak.
  • A fideszes budapesti szavazók egy része otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma.
  • Azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

Utóbbi két esetben úgy véli, a Fidesz szempontjából nem volt jó ötlet a visszalépés.

 

Magyar événytelenül szavaz, Karsai szerint ez Fideszre leadott szavazatot jelent

Érvénytelenül fog szavazni a főpolgármester-választáson, mert sem Gyurcsány, sem Orbán Viktor jelöltjére nem szeretne szavazni – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Tisza Párt EP- és fővárosi listavezetője, Magyar Péter. Karsai Dániel, a halálos betegen az eutanázia jogáért küzdő alkotmányjogász ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmét a Facebookon: „Minden más válasz – ide értve a hallgatást is –, mint Karácsony Gergely, súlyosan megkérdőjelezi azt, hogy Te valóban le akarod váltani a Fideszt. Aki ugyanis nem tesz meg mindent azért, hogy a legnagyobb ellenzéki fellegvár ne kerüljön vissza a NER kezébe, az Orbán Viktort sem akarja igazán leváltani.”

 

További reakciók, elemzések

Telex: Mi lesz Szentkirályi visszalépése után? Cseke Balázs és Sarkadi Zsolt újságírók elemzése

Népszava: „Szentkirályi Alexandra súlytalan, így könnyen feláldozható volt”

Partizán: Vitézy és Karácsony élőben Szentkirályi visszalépéséről

Zavarodott, érzelemmentes, pragmatikus – fideszes reakciók Szentkirályi visszalépése után (HVG)

Megszólalt Orbán Viktor Szentkirályi Alexandra lemondásával kapcsolatban (Portfólio.hu)

Index: Tarlós István is megszólalt Szentkirályi Alexandra visszalépéséről

Rogánék aktiválták a Vitézy-tervet (444)

Levezetésképp: Széplábi Bori paródiadala Lexi visszalép címmel

– nie –

Kiemelt képünk: Mégse köt. Neki kötöttek. Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldaláról