Szúnyoglárvák. Fotó: Wikipedia

Szúnyoggyérítés a kerületben május 13. és 17. között – frissítve: 14-én, napnyugta után

Május 14-én, a napnyugta utáni órákban végzik el a kémiai gyérítést a József Attila- és az Aszódi lakótelepen, illetve a Duna menti területrészeken. Pótnapok: 2024. május 15. – május 16. napjai, ugyanebben az időben.

Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó-koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:
  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató szellőztetőberendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.
  • A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

További részletek a ferencvárosi önkormányzat Facebook-oldalán.

A bejelentett gyérítés nem azonos a BM Katasztrófavédelem által szervezett gyérítéssel, annak pontos dátumairól még értesítést várnak.

Itt olvasható korábbi cikkünk a Soroksári-Dunán végzett biológiai szúnyoggyérítésről.

A képen: szúnyoglárvák
Fotó: Wikipédia