Árva Péter kerületi képviselő: „Szenvedéssel teli ciklus volt”

2024. júniusában önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdeztük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. 2023 júliusi lapszámunkban Árva Péter, a Párbeszéd–Zöldek kerületi képviselője válaszolt a 9-nek.

9: Miért ellenezte az atlétikai stadiont?
Árva Péter: Komoly hiba volt engedni, hogy megépüljön, bűn odaadni az egyik utolsó Duna-parti területünket. A miniszterelnök minden nyilatkozatában azt mondta akkor, hogy amit Budapest nem akar, az nem épül meg. A polgármester asszony eközben a képviselő-testület háta mögött tárgyalásokba bocsátkozott a kormányzati vezetőkkel, és az akkori, a Fidesz-érából megörökölt főépítésszel – akit korábban többszörösen megvádolt korrupcióval is – és közösen előállították azt a helyzetet, hogy engedjük megépülni a stadiont, de kérjünk érte jó sok mindent. Előtte hónapokon át azzal kampányoltunk Baranyi Krisztinával, hogy a stadion rossz. Aztán a rádióból tudtam meg, hogy hirtelen már jó. Lehet, hogy a kormány elvette volna a területet, de a lelkiismeretünk tiszta maradt volna. Az enyém az is maradt: egyedüliként én
nem szavaztam meg.

9: Miért nem?
ÁP: Bárhol lehetne: egy stadionnak nincs szüksége Duna-parti panorámára, hiszen úgyis középre néznek az emberek. Találhattunk volna megfelelőbb helyszínt, például a rendező pályaudvar területén.

9: Ezzel kezdődött kettejük konfliktusa?
ÁP: A döntéseket a polgármester azóta is így gyártja le. Bejelenti a tévében, a képviselő-testület pedig utólag értesül róla: vagy megszavazzuk, vagy javítgatunk rajta, vagy leszavazzuk, de akkor Fidesz-bérencek vagyunk.

9: Az Imre utca átnevezését Ligeti Györgyre miért nem szavazta meg?
ÁP: A védett utcanevek, mint az Imre utca is volt, azért azok, hogy ne csesztessük őket. Sem párttársam, Karácsony Gergely, sem Baranyi Krisztina nem értette meg ezt a dolgot. Hazaszeretetet, hagyományőrzést, lokálpatriotizmust, ilyeneket tudnék sorolni az okok között.

9: Ligeti az egyik legjelentősebb 20. századi, világszerte elismert, magyar származású zeneszerző. Nem érdemli meg?
ÁP: Dehogynem, sőt. Nem tiszteljük Ligetit annyira, hogy egy rendes teret nevezzünk el róla? Mi lett volna, ha a Bálna és a Közgáz közötti területet nevezzük el Ligeti Györgyről, ahogy javasoltuk? Úgy ment volna mindenki a BMC-be (Budapesti Music Center), hogy a Ligeti György téren szállt volna le a villamosról. Nem méltóbb elnevezés, mint ez a három házból álló kis utcácska?

9: Lemondásra is felszólította emiatt a polgármestert.
ÁP: Pontosabban azt mondtam, hogy akkor mondjon le, ha nem hajlandó vagy képes a képviselő-testület döntéseit végrehajtani. A döntésünk az volt, hogy kezdeményezze a fővárosnál az Imre utca védettségének visszaállítását, amit néhány hónappal korábban szüntetett meg a közgyűlés, és javasoltunk egy méltóbb helyet. Nem kezdeményezte. Ez törvénysértés.

9: Párton belüli viszály is kialakult emiatt a főpolgármesterrel, aki az átnevezés előterjesztője volt a fővárosi közgyűlésben?
ÁP: Nem. Én mindenben támogatom Karácsony Gergelyt, kivéve az Imre utca átnevezésében. De ez nem a Fidesz, hogy a pártfegyelem legyen az elsődleges.

9: Van még a kerületben Párbeszéd?
ÁP: Persze. Van egy tíz-húsz fős alapszervezetünk. Kampányban kicsit többen, máskor kevesebben vagyunk.

9: Indul a 2024-es önkormányzati választáson?
ÁP: Ezt majd az alapszervezet dönti el. Én azért lettem képviselő 2019-ben, hogy a lakossággal, képviselőkkel, kormányzó többséggel közösen, sok-sok vita eredményeként találjuk meg a közjót szolgáló konszenzusokat, kompromisszumokat. Kötelességemnek érzem folytatni, de ez egy szenvedéssel teli ciklus volt, én nem ilyen képviselőségre számítottam. Rettenetesen nehéz, sőt lehetetlen együttműködni a polgármesterrel.

9: A Párbeszéd Baranyi Krisztinát fogja támogatni polgármester-jelöltként?
ÁP: A budapesti polgármesterek bent vannak a közgyűlésben, ezért Karácsony Gergelynek jelentős szava van abban, hogy kit szeretne látni ott, ha megválasztják: a polgármester támogatói fentről jönnek, nem lentről. A kerületben nincs alapszervezet, amely Baranyi Krisztinát támogatná 2024-ben. Támogatja őt az LMP, amely nem létezik, tagsága sincs a kerületben, és a Momentum felső vezetése is, a helyi képviselőik és tagság megkérdezése nélkül. És van a Kutyapárt, amelynek nincsenek alapszervezetei.

9: 2019-ben Baranyi igen nagy többséggel nyerte meg a választást.
ÁP: Szinte ugyanannyi szavazatot kaptam százalékos arányban a 4. körzetben, mint a polgármester asszony a kerületben, ráadásul ugyanazzal a Bácskai Jánossal szemben, aki egyéni körzetben is indult. Egy zsák krumpli is megnyerte volna ezt a választást 2019-ben a Ferencvárosban, ha ellenzéki színekben indul.

9: Jó módszer lehet ismét az előválasztás?
ÁP: Legitimitást ad minden szereplőnek. De ne felejtsük el, hogy a DK és a polgármester rossz viszonya onnan
datálódik, hogy a 2019-es előválasztási megállapodásban foglaltakat a polgármester egyoldalúan felrúgta. Az előválasztás szerződésébe bele volt foglalva, hogy a DK alpolgármestert ad, ami nem történt meg. De az is hallatlan, hogy az ellenzéki pártok közül a legtöbb képviselővel rendelkező Momentumnak nincs alpolgármestere.

9: Miért nem szavazta meg, hogy Ferencváros testvérvárosi megállapodást kössön Bucsával?
ÁP: Mert ez is a konszenzuskeresés teljes hiányáról szólt. Lehet valakit úgy a testvérünkké fogadni, hogy a család közel fele ezt nem akarja? Egy polgármesternek az egész kerületet kell képviselnie, nem csak az őt támogatókat.

9: A jelenlegi magyar állapotok között Baranyi ezzel fontos gesztust tett.
ÁP: A testvérváros amúgy is üres és pusztán jelképes fogalmának a teljes kiürítéséhez vezet, ha az éppen aktuális politikai pillanat hatására hozunk ilyen döntéseket, amit aztán a következő képviselő-testület lehet, hogy vissza is von, mert nem konszenzussal született meg. Küldjünk támogatást, fogadjunk bucsai
gyerekeket, adjuk meg nekik, amit testvérvárosként megadhatunk, és a folyamat végén lehet testvérvárossá fogadni őket – ezt mondtam a testületi ülésen is.

9: Tagja még az Új Pólus frakciónak, amelynek korábban frakcióvezetője is volt?
ÁP: Nem. Egy évre választottak meg, sokéves vezetői tapasztalataim miatt, de a Momentum négy tagot adott a frakcióba, a Párbeszéd meg csak egyet, így Takács Krisztián átvette a frakció vezetését. Később kiléptem a frakcióból is.

9: Miért?
ÁP: Frakcióvezetőként nagyon sok erőfeszítést tettem azért, hogy konszenzusok alakuljanak ki a két ellenzéki frakció között, és nagyon sok ügyben találtunk is közös, jó megoldásokat. A polgármester és a Momentum között kialakult konfliktusokban is igyekeztem közvetíteni, megértetni a városvezetés szándékait. Ez azonban egy idő után felőrölt, és Reiner Rolanddal (LMP) együtt minden csinnadratta nélkül kiléptünk a frakcióból. Talán furcsán hangzik, hogy a mai napig a városvezetés nagyon sok előterjesztését támogatom, megszavazom, sokszor egyedüliként a képviselő-testületből.

9: A városfejlesztési bizottság elnökeként mit tart az eddigi négy év legnagyobb eredményének?
ÁP: Elvesztegetett négy év volt. Még azt a kötelező munkát sem fejeztük be, hogy a Fidesz által hozott rossz városfejlesztési döntések, túlépítések és más hibák lehetőségét megszüntessük, nemhogy egy új, zöld, fenntartható városfejlesztési koncepciót raktunk volna le.

9: A városfejlesztési bizottság nem tud ilyen koncepciót letenni?
ÁP: A bizottság egy döntéshozó szerv. A főépítész feladata lenne, hogy a koncepciókat előkészítse, kidolgozza. De az elmúlt négy évben öt főépítészünk volt: így városfejlesztésről nem lehet beszélni.

9: Milyennek szeretné látni Ferencvárost 2050-ben?
ÁP: Olyannak, ahol le lehet sétálni a Duna-partra, nem vágja el az átjutást a HÉV, nincs tízemeletes házakkal beépítve a Duna-part. A Duna az egyik legfontosabb éltetője ennek a városnak. Szeretném, ha feleennyi autó lenne. Nagy csalódás volt számomra, hogy még a legelső testületi ülésen klímavészhelyzetet hirdettünk a főváros mintájára, ám Reiner Roland apró projektjein kívül nagyon kevés valósult meg ebből. Ha komolyan
vennénk a klímavészhelyzetet, akkor egész utcákat újítottunk volna fel úgy, hogy a parkolók közé fákat ültetve olyan élhető mikroklímát teremtünk, ami elviselhetővé teszi a klímaváltozás hatásait.

9: Fontolgatja, hogy induljon a polgármesteri székért a 2024-es választáson?
ÁP: Nagyon remélem, hogy lesz alkalmas demokratikus jelölt, és nem kell ezen gondolkodnom.

Vágvölgyi B. András – Nagy Ildikó Emese

 

 

ÁRVA PÉTER (45)

Végzettsége szerint építészmérnök. 2014-ben lépett be a Párbeszédbe, azóta ott politizál. 2019 óta a Ferenc tér környéki 4. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője, a Környezetvédelmi, Városfejlesztési és Innovációs Bizottság elnöke. A Ferencvárosban született, jelenleg is itt él.

Kiemelt képünkön: Árva Péter

Fotó: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2023. júliusi számában.)