Csóti Zsombor DK-s önkormányzati képviselő: „Akkor most ki a civil?”

2024. júniusában önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdeztük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. Elsőként Csóti Zsombor, az országos ellenzék jelenleg legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) kerületi vezetője válaszolt a 9-nek 2023. áprilisában.

9: Hogyan változott a DK politikája a tavaly április 3-ai választások óta?
Csóti Zsombor: Alapvetően nem érzékelek változást a DK politikájában. Konzekvens abban, hogy európai Magyarországot szeretne, és talán pont ez a sikerének a titka is: egy úton halad, és arról nem igazán tér le.

9: Lesz a DK-nak kerületi polgármesterjelöltje? Vagy Baranyi Krisztinát fogják támogatni?
CSZS: Ez majd akkor dől el, ha érdemben fognak tudni tárgyalni róla a DK megbízott politikusai. Lehet például az is, hogy a polgármester asszony nem akar a DK támogatásával indulni, nem tudom. De legkésőbb ősszel ezeknek a dolgoknak el kell dőlniük.

9: Mennyire szervezett a DK a Ferencvárosban? Mennyire áll itt az országoshoz képest betonlábakon?
CSZS: Szerintem átlagosan állunk. Nyilván van egy-két, tradicionálisan baloldali kerület, például a 13., ahol nagyobb létszámú a DK-szervezet. De ha feladatok vannak, mondjuk, ki kell települni, plakátolni kell, aktivitást kell mutatni, arra fel vagyunk készülve. Ha a képviselőjelöltekre kérdez rá, merem állítani, hogy a helyi DK-nak jelenleg is van legalább nyolc olyan tagja, aki bátran tudna bármelyik ferencvárosi egyéni választókerületben indulni.

9: Láttam, egy DK-s klubba Sz. Bíró Zoltánt hívták meg, aki komoly Oroszország-szakértő. Bár az összejövetel az MSZP-irodában zajlott, ha jól emlékszem.
CSZS: A helyi DK a helyi MSZP-től bérel irodát, így egy épületben vagyunk, mert mi elég furcsa, fehér holló jó viszonyban vagyunk a helyi MSZP-vel.
Ezek a tematikus esték amúgy áprilistól folytatódnak: próbálunk nem feltétlenül csak száraz politikai dolgokkal
foglalkozni, találkozunk, készülődünk, hiszen mindjárt itt a választási időszak.

9: Indul a választáson?
CSZS: Jelen pillanatban azt gondolom: igen.

9: Mennyiben erősíti a választási esélyeit a Valéria tér felújítása?
CSZS: Bízom benne, hogy nagyban. 2019 előtt, amikor még nem voltam önkormányzati képviselő, mindig mosolyogtam rajta, hogy a választási időszak előttre készültek el az utcák, a terek, a festés, a satöbbi. Akkor még nem tudtam, milyen lassan őrölnek a bürokrácia malmai. Szívem szerint ez a Valéria tér-felújítás is megtörtént volna már két éve. De közben volt még egy adag járvány is.

9: Említette, hogy itt nem tipikus kapcsolat van a helyi MSZP és a helyi DK között. Az előző ciklusokban volt egy szocialista háttérember, Pál Tibor, aki rányomta a bélyegét a baloldali politizálásra. Ez mennyire érvényes ma?
CSZS: Megfogalmazódik egy kis kritika vagy negatív állítás ebben a kérdésben Pál Tiborral szemben?

9: Ő a Fidesz-érában, azokban az években, amikor Bácskai János volt a polgármester, a Fidesszel együttműködni tudó, kedvezményeket kijáró figurának tűnt.
CSZS: Nem tisztem Pál Tibort megvédeni, nem is tudok semmilyen olyan ügyről, amelyben meg kellene, a sárdobálásos részéből meg aztán végképp szeretnék kimaradni. Ő az én tapasztalataim szerint az a manapság már ritka fajta, akivel nem mindig könnyű megegyezni, de ha kezet fogtál vele, akkor az úgy van.
És ez nekem sokat számít.
A másik dolog, amit szintén mint fogadatlan prókátora tapasztalok: mivel a ’80-as évek közepén kezdett el a 9. kerületi tanácsnál dolgozni, nem nagyon tudok tőle olyat kérdezni, amit ne tudna halál pontosan erről a kerületről.

9: Önt mi köti a kerülethez?
CSZS: Ferencvárosba 2017 körül Ara-Kovács Attila kampányfőnökeként kerültem. Akkor kezdtem el itt politikai
gyökeret ereszteni, így a végén a helyi DK-szervezet vezetőjévé lehettem.

9: A kerületben kiemelt kérdés a Fudan Egyetem ügye. Most úgy tűnik, nem lesz, de szó volt róla, hogy szükség lenne egy népszavazásra.
CSZS: Ezt mi támogattuk is. Minden népszavazással kapcsolatos indítványt támogattunk a Ferencvárosban.

9: De a fővárosi DK nem támogatta.
CSZS: Ez bonyolultabb dolog volt. Szerintem ebbe kár belemenni, főleg így, hogy okafogyottá vált. Nem vagyok a fővárosi frakció tagja sem. Én annak örülök, hogy nem lesz Fudan. Persze a gátlástalanság és a pofátlanság netovábbja, hogy a Fudan működtetésére létrehozott alapítvány azóta is köszöni, jól van a belepumpált milliárdokkal.

9: Ez az első választási ciklusa. Mennyire tartja eredményesnek?
CSZS: A legkézzelfoghatóbb és legnagyobb eredmény a Valéria tér megújítása lesz. Ugyanakkor nekem az a dolgom, hogy a körzetemben lakók meg tudjanak állni az autójukkal, biztonságban haza tudjanak menni, a gyereket el tudják vinni a játszótérre, az legyen felújítva, legyen közpark, legyen közbiztonság, legyen köztisztaság. Ebből a szempontból szerintem mi az elmúlt három és fél évben csak előre haladtunk. Mindenféle nehézség ellenére, ami egyébként az összes sajátossága ennek a kerületnek, a politikai gyökértelenségét is beleértve.

9: Mit ért a politikai gyökértelenségen?
CSZS: A polgármester asszony deklaráltan nem tudni, hogy kihez tartozik, szerintem ő maga sem tudja időnként: a „független vagyok” azt jelenti, hogy nincs egy politikai közösség a háta mögött, amelynek egyértelműen ismerném a súlyát, és tudnék vele érdemben tárgyalni, mondjuk, például a választási együttműködésről.

9: A kerületi népszerűsége viszont masszívnak tűnik, meg az országos ismertsége is.
CSZS: Ezt nem vitatom. De megmondom őszintén, a politikában ezzel a civil dologgal nem tudok mit kezdeni. Azzal, ha nem vesszük tudomásul, hogy a politikát politikusok és politikai pártok csinálják. Ezt nemcsak a polgármester asszonyra értem, hanem a civilségre általában. Eközben politikai felelősségvállalás nélkül még azt is elvárják, hogy előjogaik legyenek azért, mert civilek. Pedig egy politikai párt szintén civil szervezet, mégpedig olyan, amely azzal a céllal jött létre, hogy politikát csináljon. Akkor most ki a civil?

9: Milyennek értékelné az együttműködést a polgármesterrel?
CSZS: Szerintem fejlődőképes.

Vágvölgyi B. András – Nagy Ildikó Emese

 

CSÓTI ZSOMBOR (52)

A József Attila-lakótelep középső, 11-es számú választókerületének DK-s önkormányzati képviselője, aki a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik összefogás jelöltjeként szerzett egyéni képviselői mandátumot 2019-ben. Korábban kommunikációs szakemberként tevékenykedett, a szegedi televízió munkatársa volt
több évtizeden keresztül. Jelenleg a Demokratikus Koalíció ferencvárosi pártszervezetének elnöke. Az önkormányzatban a Demokraták frakció tagja, vállalkozásfejlesztésért, valamint testvérvárosi kapcsolatokért felelős tanácsnok, emellett a Városgazdálkodási Bizottság és a József Attila Városrészi Önkormányzat tagja.

Kiemelt képünkön Csóti Zsombor

Fotó: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2023. áprilisi számában.)