Deutsch László önkormányzati képviselő: „Nem kötünk koalíciót, hacsak rá nem visz a kényszer”

A 2024-es önkormányzati választások előtt megkérdeztük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. 2023 júniusában Deutsch László, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület képviselője válaszolt a 9-nek.

9: Az egyesület elnökeként listán jutott be 2019-ben a képviselő-testületbe, amelyben a Fidesz-frakció mellett foglal helyet. Együttműködnek a Fidesszel?
Deutsch László: Egy jó darabig kerestem a helyemet 2019 után a képviselő-testületben, Baranyi Krisztina pedig
hozzácsapott a Fideszhez. Eleinte harcoltam ez ellen, aztán rájöttem, hogy ha valaki elhiszi ezt, az úgyis elhiszi, aki ismer, az meg úgysem hiszi el.

9: Egyeztetnek a Fidesszel?
DL: Nem.

9: A négy évvel ezelőtti kampánnyal kapcsolatban előkerült a sajtóban, hogy a Ferencváros Újsággal együtt terjesztették az egyesület kampányanyagát. Ez nem mehetett volna Fidesz-támogatás nélkül.
DL: Az egyesület elkészítette, kinyomtatta saját pénzén a kampányanyagokat, majd megbízást adtam a postának a terjesztésre. Szó nem volt arról, hogy a Ferencváros Újságba betegyék, de úgy látszik, nekik így olcsóbb volt, mivel az újságot is ők terjesztették akkor.

9: Az is előkerült, hogy több egyesületi tagjuk az önkormányzat alkalmazásában állt a Fidesz-érában, különböző funkciókban.
DL: Két fontosabb ilyen eset volt. Az egyik Szűcs Balázs, aki az egyesület alapító tagja volt, aztán lebegtette a tagságát, amikor főépítész lett. A másik dr. Tóth László (2019-ben az egyesület képviselőjelöltje volt – a szerk.), akit 2016-ban kért fel Bácskai János egy sikeres kártalanítási ügy kapcsán, hogy legyen a tanácsadója, s aki már jóval ez előtt is az egyesület tagja volt.

9: Az egyesület neve azt sugallja, hogy ez egy 9. kerületi szervezet. Ugyanakkor a 7. kerületben is aktívak voltak 2019-ben, az önök színeiben indult például Hunvald György polgármesterként. Erről mit lehet tudni?
DL: Ez egy borzasztó nagy félreértés. Egy építési kártérítési ügyben segítettem szakértőként az erzsébetvárosi önkormányzatot, annak kapcsán ismertem meg 2007-ben Hunvald György akkori polgármestert. A 2019-es választás előtt ők csináltak egy, a miénkhez hasonló lokálpatrióta egyesületet. Csak későn ébredtek, és lecsúsztak a határidőről. És miután a ferencvárosi Lokálpatrióták az elsők között adták be a jelentkezést,
lehetőséget adtam nekik, hogy a mi nevünk alatt induljanak. Ez volt a nagy történet, hogy én a 7. kerületben érdekelt vagyok.

9: Tervez indulni a következő választáson?
DL: Baranyi Krisztinával való csatáim olyan indulatokat gerjesztettek az egyesületben, bennem, sőt, lassan mondhatom, a közvéleményben is, hogy már nem tudok kiszállni. És nem is akarok. Hozzáteszem, ahhoz, hogy induljak, az egyesület tagságának ezt meg kell szavaznia. Nálunk abszolút demokrácia van.

9: A 2024-es választások előtt terveznek valakivel összefogni?
DL: Több egyesület, párt megtalált már ez ügyben, amit rögtön kereken elutasítottunk. Nem kötünk koalíciót. Hacsak rá nem visz a kényszer. És ha kötünk, megnézzük, hogy kivel.

9: Kik voltak ezek?
DL: Nem publikus. Nem a Fidesz. Valamit el kell magyaráznom. Én nem
vagyok ellenzéki, nem vagyok kormánypárti, civil vagyok. Úgy is viselkedem. Minden egyes előterjesztést, ami
tetszett, megszavaztam. Hitvallásunk, hogy minden egyes költségvetést megszavazunk, hiszen egy kerület meghalt, ha nincs működő költségvetése. Ez az egyik, a másik, hogy elég sokat segítettem a kormányoldalnak (értsd: a kerületi képviselő-testületben többségben lévő, a kerületet kormányzó oldal – a szerk.). Ennek részletei sem publikusak, de a közeljövőben ki fogok rá térni a képviselő-testületi ülésen.

9: Minden körzetben fognak most is jelöltet állítani?
DL: Igen. Annál erősebbek vagyunk, mint amire tartanak, de egy párthoz képest gyengébbek. Lesz elég bajunk,
mert a Mi Hazánk is el fog indulni a kerületben.

9: A Mi Hazánk az egyesületük konkurenciája?
DL: Ők is középen indulnak.

9: Inkább szélsőjobboldalinak tűnnek.
DL: Messziről szemlélve.

9: Négy évvel ezelőtt a családtagjai voltak képviselőjelöltek; most is rájuk számít elsősorban?
DL: Aki vállalja, arra számítok. Ők vállalták.

9: Akik követik az önkormányzati testületi üléseket 2019 óta, azt láthatják, hogy a polgármesternek ön a legélesebb nyelvű kritikusa. Úgy tűnik, mintha valamiféle személyes meccs is zajlana. Mi ennek a háttere?
DL: Baranyi Krisztina, amikor még azt sem tudta, hogy kik vagyunk, Fidesz-bérenc álcivil egyesületnek nevezett minket. Ez nem esett jól. Aztán meggyanúsított, hogy elloptam kétmillió forintot, ami nem volt igaz. Amikor kérdőre vontam, hallgatott, majd közölte, hogy én megzsaroltam, holott előtte mindössze egyszer találkoztam
vele.

9: Miért tartja megengedhetőnek azt a hangnemet, amit a testületi üléseken használ a polgármesternővel szemben?
DL: Baranyi-módra válaszolok, Baranyi-stílusban. Őszinte leszek, provokálom a hölgyet. Egyet ne felejtsünk el: a
negatív reklám is reklám.

9: Olyanokat ő soha nem mond senkire, hogy „mocskos a jelleme”, meg „undorító a mosolya”.
DL: Ez van, minden szavamért vállalom a felelősséget. De meg kellene nézni azt is, hogy miért jönnek ki ezek a mondatok. Az atlétikai stadion építéséről kötött szerződést először meg kellett volna szavaztatni a képviselő-testülettel, aminek Baranyi nem tett eleget, holott nem lett volna semmi akadálya. Én ezt szóvá tettem, így lettem ellenség. Aki nem támogatja őt, az nem ellenfél, hanem ellenség. Pedig egy képviselő-testületet nem legyőzni, hanem meggyőzni kellene.

9: Körülbelül egy éve arról beszélt egy képviselő-testületi ülésen, hogy a 9 magazint jobb lenne megszüntetni. Változott erről a véleménye?
DL: Valamennyit igen. Színesebb lett, ez tény és való, de nem elég közszolgálati.

9: Nézzünk kicsit előre is! Milyen programmal indul az egyesületük 2024-ben?
DL: Szeretnénk végre dolgozni, mert most minden erőnk elmegy a csatározásokra. A közeljövőben lesz több saját előterjesztésem is, mert az eddigiek nem nagyon mentek be a testület elé: szmsz-t kellett módosítani, hogy az előterjesztéseim végre a testület elé kerülhessenek. Ugyanakkor minden előterjesztésem fönt volt a honlapomon, és többre ráismertem a kormányoldalról (értsd: a képviselő-testületi többség oldaláról – a szerk.); ők adták be, kicsit átdolgozva.

9: Mire céloz: a „kormányoldal” vagy Baranyi Krisztina lopja az ötleteit?
DL: Vegyük szét Baranyi Krisztina és a helyi kormányoldal előterjesztéseit. Ezek messze nem ugyanazok. De a
„kormányoldalra” sem mondom, hogy lopja az ötleteimet. Tetszett nekik. Engem meg nem érdekel. Ha jó az ötlet és megvalósul, teljesen mindegy, hogy kinek a neve alatt fut.

9: 2024 és 2029 között milyen Ferencvárost képzel el?
DL: Mélyen egyetértek Árva Péterrel (a Városfejlesztési Bizottság elnöke, Párbeszéd – Zöldek – a szerk.), hogy az önkormányzatban mind a két oldalnak együtt kellene dolgoznia Ferencvárosért. És ebben a Fidesznek is meglenne a maga szerepe mint helyi ellenzéknek; fékek, ellensúlyok, ismerjük ezt.

9: Ez országos kormányzati szinten sem nagyon érvényesül.
DL: Most vissza akarja adni a helyi kormányoldal, amit régen ők kaptak? Meg lehetne csinálni, hogy bizonyos kérdésekben együttműködünk. Az ellenségeskedés ellenségeskedést szül, és ha bármilyen rendszerváltás, pártváltás, hatalomváltás lesz, akkor leszámolások lesznek. Ez így működik, bármilyen undorító is. Én például soha nem obstruáltam a működést, a döntéseket, még ha az újság azt írta is, hogy trollkodom.

9: Milyen fejlesztéseket látna szívesen 2029-ig?
DL: Mivel van pénzünk, először is megemelném a Ferencvárosi Egészségközpontban a fizetéseket, mert mennek el a képzett alkalmazottak más rendelőkbe, magáncégekhez, ahol többet fizetnek. Megnövelném a 62 éven felüliek pénzét is, mert az utolsó három év a nyugdíjba erősen beleszámít. Emellett elkezdenék önkormányzati lakásokat építeni. Vagy úgy adnám ki az építési engedélyeket az ingatlanfejlesztőknek, hogy nem kérünk pénzt a telekért, hanem kérünk helyette nyolc-tíz lakást, ami a miénk. Aminek nincs fedezete, azzal nem szeretem a választókat etetni, mert a jóisten tudja, hogy milyen megszorítások lesznek. A jelenlegi kormányról tudjuk, hogy nem önkormányzatbarát, hacsak nem fideszes önkormányzatról van szó. Szóval a fantáziám nem szokott elszállni, abból kell főzni, amink van. De vannak lehetőségeink, vannak kihasználatlan területeink. Ezekkel élnék.

Vágvölgyi B. András – Nagy Ildikó Emese

DEUTSCH LÁSZLÓ (77)

Vendéglátóipari diplomája van, az elmúlt évtizedekben építési kártérítési szaktanácsadással foglalkozott. 2002-ben lett először önkormányzati képviselő, német nemzetiségi színekben, majd belépett az SZDSZ-be, amelynek egy időben helyi frakcióvezetője, később Gegesy Ferenc polgármester tanácsadója volt. 2019 óta a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület színeiben önkormányzati képviselő.

Kiemelt képünkön: Deutsch László

Fotó: Déri Miklós

(Megjelent a 9 magazin 2023. júniusi számában.)