Döme Zsuzsanna Suzi alpolgármester: „Az embereknek sok jó ötletük szokott lenni”

Júniusban önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdezzük a ferencvárosi politikusokat, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. 2023. december – 2024. januári számunkban Döme Zsuzsanna Suzi kultúráért felelős alpolgármester, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke válaszolt a 9-nek.

9: Milyen sikerei voltak az elmúlt négy évben?

Döme Zsuzsanna Suzi: A legelején rengeteg szerződést kellett felbontanom, mivel például kommunikációs feladatokra teljesen feleslegesen tömérdek pénz ömlött ki az önkormányzat kasszájából. Jöttek a klasszikus alpolgármesteri feladatok is: sikerült átláthatóvá tenni például a terembérletek pályázati rendszerét, így a korábbiakkal ellentétben nem csak egy kivételezett csoport kérhet kedvezményt vagy pályázhat helyiségekre. Nagyon büszke vagyok a járvány időszaka alatt létrehozott önkénteshálózatra, amelynek a tagjai összesen több mint ezerkétszáz embernek segítettek. Erre két díjat is kapott már az önkormányzat. 

9: Önhöz tartozik számos ferencvárosi kulturális kezdeményezés. Ezek közül mit emelne ki?

DZSS: Például a Konnektor Művészeti Inkubátorházat, amelyet azért hoztunk létre, mert az elmúlt években nagyjából bezárták az összes olyan közösségi teret, amelyben több civil szervezet működhetett egymás mellett. Kíváncsi voltam, egy önkormányzat lehet-e jó gazdája egy ilyen központnak, ugyanis ehhez hasonló Magyarországon még nem volt: a Konnektorban működő szervezetekhez hasonlóan az önkormányzatnak is csak egy szavazata van a döntéshozásban.
A koncepciót próbálom terjeszteni más kerületi vezetők körében is. 

9: A Public Art kiállítás, amelyet ön kezdeményezett, rendszeresen az országos kultúrharc középpontjába kerül. Ez nem zavarja?

DZSS: Szerintem nagy büszkeség, hogy egy önkormányzat művészeti pályázata ekkora érdeklődést vált ki. Rengetegen jelentkeznek is. Független szakmai zsűri bírálja el a beérkezett műveket, majd a kulturális bizottságnak kell jóváhagynia a döntést, de olyan még sohasem volt, hogy a képviselők mást javasoltak volna. Ennek a műfajnak a lényege, hogy helyi sajátosságokra reagál, célja, hogy társadalmi diskurzus alakuljon ki róla, általa. A jobboldal által BLM-szobornak hívott mű ebből a szempontból tökéletes public art: még Toroczkai László is odalátogatott, hogy falapokkal körbekerítsék, raktak a tetejére egy keresztet is, de aztán valaki hozott egy létrát, mert mégis látni akarta szobrot, majd leöntötték festékkel, aztán le is döntötték. A közösség továbbalkotta a művet. 

Az elhíresült Tompa utcai pad esetében, amelynek ötletével az Amnesty International keresett meg, szintén megindult a lakossági továbbalkotás: zöld-fehér, újra szivárvány, barna, trikolór. Ha már így alakult, kiírtunk egy felhívást, jelentkezzen bárki, aki A Paddal szeretne üzenetet eljuttatni az emberekhez. Nemcsak a Pride, a Fradi színeit is tudjuk támogatni, de jött megkeresés az Egységes Diákfronttól, ferencvárosi kutyásoktól és a Helsinki Bizottságtól is. Szemben a korábbi kurzussal, én a kormánnyal rokonszenvező kezdeményezéseknek is hajlandó vagyok önkormányzati támogatást adni: nem lehet jól várost vezetni, ha bárkit  pártpolitikai szimpátiáik alapján hozunk helyzetbe vagy sem. 

9: Önhöz köthető a részvételi költségvetés is: ez mennyire sikeres?

DZSS: A 21. századi társadalom igényli, hogy közvetlenül is megvalósulhassanak az ötletei lakóhelyén, és a kutyapártos tapasztalatokból tudom, az embereknek tényleg sok jó ötletük szokott lenni. Más kerületekhez hasonlóan nagyobb keretet akartunk erre elkülöníteni, de a képviselők megakadályozták ezt. Attól félhettek, hogy így a lakosok nem őket fogják megkeresni, pedig emellett is rengeteg ügyben van szükség a közbenjárásukra. Így csupán tízmillió forint lett a részvételi költségvetés kerete, ami országosan rendkívül alacsony. De nem baj, ez is valami, ki kell próbálni. A kerületiektől pozitív visszajelzések jöttek, örülnek, és egyre többen adnak be ötleteket, idősebbek is. 

9: Mi a Kutyapárt terve a 2024-es önkormányzati választásokra?

DZSS: Ferencvárosban támogatjuk Baranyi Krisztina indulását, és az ő listáján fognak szerepelni a kutyapártos jelöltek is, de még nincs meg minden részlet. Máshol külön MKKP-s listák lesznek, országosan nagyjából ötszáz jelölt fog elindulni. A mérések alapján reméljük, hogy a listavezetőink bejutnak. Érezzük a felelősségét a támogatottságunk növekedésének, ezért a jelöltjeinknek kötelező részt venniük a képviselő-jelölti képzésünkön, amelyen szakértők tartanak nekik előadásokat, és rendszeresen kapnak házi feladatot is, hiszen képviselőként akár milliárdokról is dönthetnek majd. A 2022-es választások óta özönlenek a passzivisták: az elmúlt két hónapban közel ötszázan jelentkeztek hozzánk. 

9: Nem érzi úgy, hogy kezd egy kicsit elkomolyodni a párt?

DZSS: Valóban, ez a növekedéssel törvényszerű is, de a humorunkat azért megtartottuk. Sosem fogunk úgy „professzionalizálódni”, hogy a politikánk csupán pozíciók megszerzéséről szóljon. 

9: Mi a Kutyapárt ideológiája, politikai identitása?

DZSS: Nem hiszem, hogy a 19. századi ideológiákkal, baloldalisággal vagy liberalizmussal le lehetne írni a mai világot. Önkormányzati szinten sem ideológia kérdése, hogy mennyi bérlakást osztunk ki. A Kutyapártnak az emberközpontúság az ideológiája: minél több embernek lehetőséget adni, ha a magyar közéletben bármivel is szeretne foglalkozni. Amolyan alulról szerveződő polgári öntevékenység, ami sajnos jórészt kimaradt az elmúlt ezer év magyar történelméből. 

9: Úgy tűnik, az európai parlamenti választásokon az MKKP-nak akár három mandátum is összejöhet. Mi a cél Brüsszelben és Strasbourgban?

DZSS: Ígérgetésekbe sohasem fog bocsátkozni a Kutyapárt, de létezik terep, ahol hasznos munkát tudunk majd végezni. Az EU-ban is lenne igény másfajta politizálásra, tehát kutyapártosítani akarjuk Európát. Ugyanis nincs hozzánk hasonló párt az Unióban. Akikkel korábban kapcsolatban álltunk, azok vagy megmaradtak viccpártnak, vagy betagozódtak a klasszikus politikába, az európai polgárok pedig hozzánk hasonlóan nem a szép ígéreteket várják a politikusaiktól. Hosszú távon az sem elképzelhetetlen, hogy az EP-ben létrejön egy Kutyapárt-pártcsalád. Arra is lenne igény, hogy Európában enyhítsük azt a negatív képet, amely a magyarokról az elmúlt tizenhárom év hatására kialakult. De ez visszaféle is hasznos lenne: az Európáról való itthoni gondolkodást átformálni. Mostanában csak arról szól a hazai kommunikáció, hogy „adjatok pénzt”, miközben az Európai Unió ennél jóval többet jelent: el is felejtettük már, hogy léteztek határok, vagy mennyire jó, hogy a gyerekeink külföldre mehetnek tanulni és haza is tudnak jönni – persze óriási probléma, hogy az alapítványi egyetemektől elveszik az Erasmus-támogatást. Arra is lennének ötleteink, hogy a korrupciót mivel lehetne csökkenteni: az Integritás Hatóság ajánlásainál komolyabb eszközökkel.

9: Milyen tervei vannak a jövőre? Milyen Ferencvárost képzel el?

DZSS: Szeretném itt helyben folytatni a munkámat, és az alapvető reformok után egyre inkább növelni a részvételiséget is. Nagyon érdekel, hogy milyen csatornákon tudna a ferencvárosi lakosság és az önkormányzat egyre több módon közvetlenül együttműködni és párbeszédet folytatni. Nyitott, szabad és legfőképp igazságos ferencvárosi önkormányzatot képzelek el. Úgy látom, az a híre Ferencvárosnak, hogy gyorsak vagyunk, dolgozunk, és merünk olyan projekteket megvalósítani, amelyeket más politikusok gyávaság vagy lassúság miatt nem. Ilyen volt például a Várkert Bazár által az utolsó pillanatban lemondott ukrán jótékonysági koncert, amelyet végül a Bakáts téren rendeztünk meg. Művészeti téren is azt szeretném, hogy minél több alkotónak adjunk itt lehetőséget, és örülnék, ha a mostani tehetségeinkre nem csak a haláluk után lehetnénk büszkék. A városrehabilitáció folytatása, a zöldterületek növelése és a kerületben folyó számos ügy mellett fontos, hogy azzal is találkozzanak az itt lakók, anyagi helyzettől függetlenül, amiért érdemes élni. 

Vágvölgyi B. András – Kiss Soma 

Fotó: Stépán Virág

DÖME ZSUZSANNA SUZI (45)

Az MKKP alapítója és 2018 óta társelnöke. Ferencváros kulturális területért felelős alpolgármestere. Végzettsége szerint történész. 2017-ig a Dr. Ámbédkar  Iskolában volt  történelemtanár és pedagógiai vezető. A szegedi  SzubArt Kortárs Művészeti és Szubkultúrákat Támogató Egyesület alapítója. 

(Megjelent a 9 magazin 2023. december – 2024. januári számában.)