Jancsó Andrea önkormányzati képviselő: „Ez sem könnyebb”

A 2024-es önkormányzati választások előtt megkérdeztük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. 2023 májusában Jancsó Andrea, akkor még a Momentum kerületi képviselője válaszolt a 9-nek.

9: Milyennek látja az elmúlt négy évet a kerületben?
Jancsó Andrea: Ha egy szóval kell összefoglalni: izgalmasnak. A jelenlegi ciklust megelőző négy évben is képviselő voltam, de akkor ellenzéki szerepben. Most megtapasztaltam a másik oldalt, azaz hogy milyen a többség képviselőjeként részt venni a városvezetésben. Ez sem könnyebb.

9: 2019-ben ön az előválasztáson Baranyi Krisztinával szemben indult a polgármesteri székért. Utána nem lett túl barátságos a viszonyuk.
JA: Kell, hogy barátságos legyen?

9: Kooperatívnak azért lennie kell.
JA: A harmadik-negyedik év végére elkezdett ez kooperációba átmenni, előtte valóban voltak konfliktusok.

9: Miből adódtak ezek?
JA: Teljesen más politikai vonalat képviselünk: én inkább a szakpolitikában mozgok, koncepciók alapján dolgozom. A polgármester asszony az országos politikára koncentrál, azt hozza be helybe. A kettő nem zárja ki egymást, csak teljesen más irányokban gondolkodunk. Politikai megközelítésbeli kérdésekből adódnak ezek, nem emberi okokból.

9: Mit sikerült megvalósítania abból, amit 2019-ben szeretett volna?
JA: Az elindulásomkor alapvetően szociális kérdésekre fókuszáltam. Ebből szociális tanácsnokként, úgy gondolom, kihoztam azt, amit lehetett. Végéhez közeledik a Feszgyi rendbetétele, főleg gazdasági szempontból. (Az önkormányzat leválasztotta a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságáról a gazdálkodási, üzemeltetési és karbantartási feladatokat, és átadta a Ferencvárosi Intézményüzemeltetési Központnak [Fiük], amely az óvodákat, bölcsődéket és a művelődési
központot is működteti – a szerk.) Egy 170 fős intézmény számára nagy könnyebbség, hogy ezentúl csak a szakmával kell foglalkoznia, gazdálkodási feladatokkal már nem. A másik jelentősebb ügy, hogy a Toronyház utcai idősek otthonában, amely jelenleg átmeneti ellátást nyújt, tartós bentlakási lehetőséget alakítunk ki, és létrejön a demens betegek nappali ellátásával foglalkozó részleg is.
A kerületi idősellátás rendszerének kiépítése hosszú távú feladat, amelynek az első lépéseit tesszük most meg, de ezek valódi előrelépést jelentenek a szociális szolgáltatásaink között.

9: Melyek a Momentum tervei a kerületben?
JA: Célunk a momentumos képviselők számát legalább megőrizni, inkább növelni, és folytatni azt a szakpolitikai
irányvonalat, amit megkezdtünk.

9: Ez hogyan néz ki személyi szinten?
JA: Erről korai még beszélgetni, hiszen egy év múlva lesz a választás, és a kampány is legkorábban szeptemberben fog elindulni.

9: Mik a személyes tervei?
JA: Szeretnék elindulni a választásokon, hogy folytathassam azt a munkát, főként az idősellátás fejlesztése területén, amit megkezdtem.

9: Nemrégen kizárást kezdeményeztek önnel szemben a pártjában, de az indítvány végül csak 60 százalékos támogatást kapott az előírt 75 helyett. Ha úgy alakulna, hogy a Momentum nem indítja önt, milyen tervei
vannak?
JA: Minden magyar állampolgár elindulhat a választásokon.

9: De nem mindegy, hogy kik állnak mögötte.
JA: Pont a helyi politika, a helyi szint az, ahol nem feltétlenül kell párt. Ha megvan a megfelelő beágyazottság, ismertség, teljesítmény, akkor függetlenként is el lehet indulni.

9: A DK országos szinten igyekszik magához csábítani ellenzéki politikusokat. Előfordulhat, hogy hozzájuk igazol?
JA: Nyilván az a céljuk, hogy növekedjenek, ez szerintem természetes folyamat a politikában. Arról, hogy gondolkodnak-e, mondjuk, bennem, őket kell megkérdezni.

9: Miért szállt ki az LMP-ből? Mi vitte törésre a dolgot?
JA: Régóta húzódó feszültségek is, de egy listaállítás volt az, ami feltette az i-rea pontot. Úgy éreztem, hogy nem az elvégzett munkát és teljesítményt tartották fontosnak, hanem azt, hogy ki hogyan helyezkedik.

9: Jelenleg a képviselő-testületben négyen vannak a Momentum színeiben. Vajon ők is folytatják?
JA: Mindannyian folytatni akarjuk, mindenkinek vannak olyan hosszú távú projektjei, amelyeket szeretne a következő ciklusban is végigvinni.

9: Ugyanakkor a kerületi Momentum-vezetés és a képviselő-testület momentumos csapata között mintha lennének súrlódások.
JA: Vannak véleménykülönbségek bizonyos kérdésekben, de ez nem jelent vérre menő csatákat. A súrlódások oka, hogy teljesen más kívülről látni egyes ügyeket, mint benne lenni egy politikai szituációban. Ha ők is benne lesznek, akkor valószínűleg ugyanazt fogják képviselni, mint amit mi.

9: Milyen konkrét ügyekben voltak nézeteltérések?
JA: Például a Knézich utcai idősek otthona épületének megvásárlása ügyében. Mi már láttuk a költségvetés alakulását, és tudtuk, hogy borítaná a pénzügyi helyzetet, ha megvenné az önkormányzat, míg ők azt mondták, hogy vegyük meg, mi baj lehet belőle.

9: Ön Párizsban tanult. Valaki azt mondta, ott Marine Le Pen mozgalmához került közel.
JA: Hát az nagyon érdekes lenne.

9: A Momentumon belül vannak vezetői tervei?
JA: Nem, nincsenek. Az LMP-ben megjártam az országos elnökséget, és levontam a tanulságot: nem akarok pártpolitikai karriert. Szakmai és más segítséget nagyon szívesen adok bárkinek.

9: Hogyan fogadta, hogy nem lett alpolgármester itt a kerületben?
JA: Nem ért traumaként. Szociális tanácsnokként végig tudom vinni ugyanazokat a terveimet, mint ha, mondjuk, alpolgármester lennék. Döme Zsuzsanna Suzi alpolgármesterrel meg tudjuk oldani a hatásköregyeztetést.

9: Jó vele az együttműködés?
JA: Tudunk együtt dolgozni.

9: A képviselő-testületen belül a momentumosok Új Pólus néven alkotnak frakciót. Az MSZP-s és DK-s képviselők a Demokraták frakcióban vannak. Velük milyen a viszonyuk?
JA: A két frakció képes hozni a szavazásokhoz szükséges többséget, amikor kell. Vannak olyan kardinális kérdések, mint a vagyongazdálkodás vagy a zöldkérdés, amelyekben nem biztos, hogy feltétlenül hasonlóan gondolkodunk, de tavaly január óta egész jól össze tudtunk dolgozni.

9: Elképzelhető, hogy ismét elindul egy előválasztáson polgármesterjelöltként?
JA: Nem, a Momentum Baranyi Krisztina polgármester-jelöltségét támogatja.

9: Ez azt jelenti, hogy vele is össze tudnak dolgozni?
JA: Remélem, igen. Egy együttműködés két félen múlik: kell, hogy ő is és mi is egy kicsit nyitottabbak legyünk egymás iránt. Az egyeztetések az elmúlt években sokszor elmaradtak. Ebből voltak a konfliktusok: vagy az újságokból, vagy máshonnan értesültünk bizonyos kérdésekről.

9: Kaptak garanciát a gyakoribb egyeztetésekre a támogatásért cserébe?
JA: Erről Gelencsér Ferenc pártelnököt kellene megkérdezni, ő tárgyalta le az együttműködést, amit együtt jelentettek be.

9: Sok szó esik arról, hogy Ferencváros Budapest aranytartaléka. Hol látja a kerület helyét a következő ciklus végén?
JA: Tudnánk vezető szerepet játszani Budapesten. Rengeteg üres területünk van a rozsdaövezetben, és még nagyon sok fejlesztési lehetőség, amit igazán ki lehet aknázni. Nem ezzel az ad hoc jellegű fejlesztéssel – hogy most valaki bejelentkezett itt, másvalaki építene valamit ott –, hanem átfogó koncepció mentén.

9: Jelenleg nincs ilyen koncepció?
JA: Tudomásom szerint nincs, igaz, sok a kényszerpálya is. Az atlétikai stadionos alku folytán ki voltunk szolgáltatva például annyiban, hogy a Koppány utcai és Soroksári úti ingatlanokból át kell költöztetni az ott élőket, ám abba már nem lesz beleszólásunk, hogy oda az állam mit fog építeni. A Vágóhíd utcában most mindenki eszméletlen gyorsasággal építkezik, társasház társasház hátán. Lassan az önkormányzat sem tudja követni, hogy hova milyen orvosi rendelő, bölcsőde, óvoda stb. kell. Rengeteg ember költözik be, nekünk pedig a szolgáltatási infrastruktúrával ezt követnünk kell.

Vágvölgyi B. András – Nagy Ildikó Emese

JANCSÓ ANDREA (38)

Öt éven át tanult Párizsban, ahol jogi végzettséget szerzett. 2014-ben az LMP színeiben kezdett politizálni, majd onnan kilépve, némi szünet után, a Momentumban folytatta politikai pályafutását. 2014 óta önkormányzati képviselő, 2019-ben
a József Attila-lakótelep délre eső részének, a 12. választókerületnek lett az egyéni képviselője. Jelenleg szociális ügyekért felelős tanácsnoki pozíciót tölt be az önkormányzatban.

Kiemelt képünkön: Jancsó Andrea

Fotó: Déri Miklós

(Megjelent a 9 magazin 2023. májusi számában.)