Szilágyi Zsolt jobbikos képviselő: „Tortúra volt átvinni, hogy kikerüljön a Fradi-zászló a polgármesteri hivatalra”

2024. június 9-én önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdeztük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. 2023 novemberében Szilágyi Zsolt jobbikos képviselő válaszolt a 9-nek.

9: Hogyan értékeli az elmúlt ciklust?
Szilágyi Zsolt: Amikor fölényesen megnyertük a választásokat, nagyon bizakodva indultam neki, mert azt gondoltam, végre megvalósíthatjuk azokat az ötleteinket, amelyekről azt gondoltuk, jó lesz a kerületnek. Sajnos nem így alakult: sokkal komolyabb falakba ütközik az ember helyben a többség képviselőjeként, mint annak idején ellenzékben, ugyanis a városvezetés csak a saját terveit akarja megvalósítani. Pedig nekünk önkormányzati képviselőként nem politizálnunk kell, arra ott a parlament, hanem az itt élő közösséget szolgálni, megoldani a felmerülő problémákat, és arra figyelni, hogy az emberek elégedettek legyenek.

9: Melyek voltak az ötletek?
SZZS: Itt van például a már 2020 óta terítéken lévő, felhőalapú lépcsőházi kamerarendszer, amit a városvezetésen kívül a testület száz százaléka megszavazott, kétszer is. Történt olyan is, hogy a felek már a szerződés aláírásához ültek az asztalnál, amikor a polgármester asszony gondolt egyet, és belerakott egy olyan passzust, amiről a testület nem döntött, ezért nem lett aláírva a szerződés.

9: Miért húzódik ez ennyi ideje?
SZZS: Mert a polgármester asszony drágának gondolja, és ő elégedett a letöltős rendszerrel. Pedig a felhőalapú rendszer csak egy-két millió forinttal lenne drágább, mint a letöltős, ami egy 33 milliárdos költségvetésnél nem szabadna, hogy számítson, ha emberéletekről van szó. De a világ fejlődik, és nekünk is kellene. A felhőalapú rendszer – amit Nyugat-Európában is használnak – azért sokkal jobb, mert be lehet programozni arra, hogy azonnal feldobja a képet a kameraközpontba, ahonnan rögtön értesíthetik a mentőket vagy a rendőrséget. Ezzel életeket menthetünk. A próbatesztelésnél ez sikerült is: valaki túladagolta magát, és összeesett; a kamera ezt észlelte, hamar kijöttek a mentők, majd a rendőrök is gyorsan elfogták a házban a drogdílert. A letöltős kameráknál csak utólag lehet visszanézni a felvételeket. Így előfordulhat, hogy egy lépcsőn megcsúszott idős ember akár órákig is fekszik a földön, amíg valaki észre nem veszi. A kamerák kizárólag önkormányzati tulajdonú házakba lennének betelepítve; a
lakókat is megkérdeztük, ők is szeretnék, mert biztonságot nyújt.

9: Milyen a kapcsolata a városvezetéssel?
SZZS: Nem mondhatnám felhőtlennek. Reiner Roland alpolgármesterrel lehet normálisan beszélni, de ha a polgármesterrel nem egyezik valamiben a véleményünk, nem tudja elviselni, és keresztbe tesz akkor is, ha a testület támogatná a javaslatot. Pedig ott mindenkinek csak egy szavazata van, neki is. Az előző ciklusban, amikor még ellenzékben voltunk, ha volt egy jó ötletem, azt meg tudtuk valósítani. Több ilyen máig működik, például az önkormányzati intézmények akadálymentesítése vagy az idősek jelzőrendszere. Most meg azt is tortúra volt átvinni, hogy kikerüljön a Fradi zászlaja a polgármesteri hivatalra. Nem mondom,
hogy akkor egyszerűbb volt dolgozni, de most, úgy, hogy elvileg mi vagyunk hatalmon, a képviselőket alig tájékoztatja a városvezetés bármiről; nincsenek valódi egyeztetések, gyakran csak folyosói pletykákból vagy a sajtóból tudunk informálódni az aktuális ügyekről.

9: A választókerületében mit sikerült elérnie?
SZZS: A Tinódi parki közvécé rengeteg időbe telt, de, hála az égnek, megoldódni látszik. Ugyanannyi pénzből 2019-ben akár hármat is telepíthettünk volna, most csak egyre futja. Pedig a gyerekeknek, terhes anyáknak minden parkban szükségük van elérhető mosdóra, ami lehetőleg nem egy bokor vagy a legközelebbi kocsma. A ciklus ideje alatt fejlesztettük a közvilágítást, így nem kell sötétben kutyát sétáltatni. Fontosnak tartom, hogy a Molnár Ferenc Általános Iskolában a közbenjárásommal végre sikerült megcsinálni a két évig nem működő uszodát, ahová rengeteg gyerek jár. A 51-es villamos alacsony padlósra cserélése is az én munkám eredménye: többszöri levelezés és egy petíció után, Karácsony Gergely megígérte, hogy ha
2024 elején megérkeznek az új villamosok, abból Ferencvárosnak is jut. De más projektekben is gyakran akadályozott a
városvezetés.

9: Például?
SZZS: A kerületi műanyagkupak-gyűjtésből befolyó összeget daganatos gyerekek támogatására szánjuk. Itt arról folyt a
bohózat Döme alpolgármester részéről, hogy miért szív alakú a kupakgyűjtő, mert lehetne helyette inkább pingvin is
vagy akármi. Pedig ez rendkívül fontos ügy, nem beszélve arról, hogy a környezetet is óvjuk a szelektív gyűjtéssel, ami az
egyik legfontosabb választási ígéretünk volt. Másfél-két hetente személyesen ürítem az öt kupakgyűjtőt, mert a Feszofe, a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó elvállalta ugyan a feladatot, ám a polgármester megtiltotta nekik.

Miért?
Nem tudom. Azt mondta, a Feszofe nem ürítheti. Saját autóval, saját benzinnel szállítom el a kupakokat az átvevőhelyre, én is válogatom ki egyesével a bedobált egyéb hulladékot. Nekem nem az számít, hogy a nevemhez köthető legyen valami, hanem hogy ténylegesen megoldódjanak a problémák. Gyakran azon kívül is dolgozom a kerületnek, hogy látszana: amikor a parlamentben a költségvetésről tárgyalnak, én a Jobbikon keresztül évről évre benyújtok olyan dolgokat, amelyeket a kerületben
fejleszteni kellene, de az önkormányzatnak nincs pénze rá. Ezeket persze nem fogadták el a központi költségvetésben, de volt olyan, amit utána a Fidesz saját előterjesztésben valósított meg.

9: Ha tervez indulni a következő választáson, milyen színekben teszi?
SZZS: Egyéni képviselőként fogok indulni, és természetesen a Jobbik–Konzervatívok színeiben. A részletekről és a lehetséges összefogásokról egyelőre nem szeretnék nyilatkozni.

9: Milyen a viszonya a Mi Hazánkkal?
SZZS: Amióta kiváltak a Jobbikból, nincs velük semmilyen kapcsolatom.

9: Ők tudnának olyasmit ajánlani, amiért mégis inkább velük indulna?
SZZS: Nem, nem tudnának. A Jobbik egy konzervatív és keresztény párt, a Mi Hazánk pedig a Mi Hazánk.

9: Támogatja a Jobbik Baranyi Krisztina indulását a polgármester-választáson?
SZZS: Erről még nincs döntés. De Baranyi nem hajlandó nyitni felénk.

9: Képviselő-testületi üléseken is többször előkerült, hogy nem annyira szereti a 9 magazint. Miért nem?
Ha megnézünk más kerületi újságokat, azok általában csak helyi ügyekkel foglalkoznak. Szerintem ennek az újságnak sem kellene nagypolitikával foglalkoznia, hanem azzal, hogy mit csinálnak a képviselők, mit szeretnének az emberek, mi történik Ferencvárosban. És nemcsak a városvezetés ténykedésével foglalkozni, hanem mindenkiével. Szerencsére már ki vannak helyezve az újságtartók, és azokból vehetik el az emberek az újságot, így nem kerül a nagy része olvasás nélkül a kukába.

9: Melyek a tervei a következő ciklusra?
SZZS: Szeretném folytatni azt, amit elkezdtünk. A gyalogosok érdekében több fekvőrendőr, zebra és általánosságban forgalomcsillapítás. Van még mit fejleszteni a zöldterületeken is. A Boráros teret is minél hamarabb fel kellene újítani, szeretném, ha 21. századi közlekedési csomópont válna belőle. Most egy zebra készült el, ez is haladás, de még lennének ötleteim. Rengeteg üres helyiség is van Ferencvárosban, amelyeket ha olcsóbban kiadnánk vendéglátóegységeknek, több bevétele lenne az önkormányzatnak, mint ha üresen állnak. Erre tettünk is javaslatot, de a városvezetés nem volt nyitott rá. Ennek nem elhanyagolható hatása az is, hogy a Ráday utca így nem lett az a nagy, pezsgő, kulturális városrész, mint szerettük volna, hiszen sok ott a kiadatlan helyiség.

Nagy Ildikó Emese – Kiss Soma

SZILÁGYI ZSOLT (50)

Eredetileg fotográfus, 2009-ben lépett be a Jobbikba, 2010-től 2014-ig Kepli Lajos parlamenti képviselő személyi asszisztense, utána Ferencváros önkormányzati képviselője. 2019-ben a kerület 7. egyéni választókerületének a nyertese, jelenleg a Városgazdálkodási Bizottság elnöke és közbiztonságért felelős tanácsnok.

Fotó: Stépán Virág

(Megjelent a 9 magazin 2023. novemberi számában.)