Erdősítés a József Attila-lakótelep szélén

Megújul a József Attila-lakótelep mellett húzódó állami tulajdonú erdőrész: az Epreserdő utcával párhuzamos, két focipálya nagyságú területen mintegy ötezer fát és cserjét ültetnek el május végéig, a munkálatok értéke közel tízmillió forint.

A ferencvárosi önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködésben folytat munkálatokat az elöregedett, rossz állapotú zöldterületek megújításáért a József Attila-lakótelep mellett.

A Napfény utca – Epreserdő utca – Gyáli út által közrezárt, hosszan elnyúló állami tulajdonú zöldterület fontos szerepet tölt be a lakótelep életében, hiszen elválasztósávként határolja el a lakóterületet az iparterülettől, a forgalmas főúttól és a villamos vonalától, nagyban javítva ezzel a lakótelepen élők életminőségét.

Itt kiserdő lesz

A kis erdősáv minősége az állami erdőterület rendezetlen használata és elhanyagoltsága miatt jelentősen romlott az elmúlt években. Az önkormányzat és a parkerdő-igazgatóság között kötött megállapodás szerint az ültetések első fázisát május 31-ig végrehajtják, így a terület nyáron már a környékbeliek számára is használhatóvá válik. A munkálatok folytatása a következő télen várható: ennek során kiegészítik az ültetést és elvégzik a szükséges pótlásokat. Az együttműködés keretében – a városi erdőkezelés elveinek megfelelően – őshonos cserje- és facsemetéket ültetnek el, amelyek ellenállók a városi környezet és a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.

A megállapodás a beültetett kiserdő jövőbeni fenntartásához szükséges beavatkozásokat is rögzítette – területgondozás, csemeték ápolása, fás szárú növényzet kezelése, tisztítása –, így a felújítások néhány éven belül aktív gondozást már nem igénylő, egészségesebb és jobb zöld környezetet adnak a helyi lakosoknak.

Ezzel egy időben a Távíró utcai erdő évente esedékes megújítása is tart. Az erdőfenntartási munkálatok folyamán az illegális hulladék elszállítása és a területen lévő fák lombkoronáinak megnyesése, ezen kívül a terület tisztítása, sétautak rendezése, az erdőkép rendezése, valamint erdőtelepítés is zajlik. Mindkét területen az önkormányzatnak kell gondoskodnia a rendszeres hulladékgyűjtésről és -elszállításról, illetve hatósági jogkörében annak megelőzéséről, hogy hajléktalanok vegyék birtokba a területet.

Kálmán Dávid

Fotók: Stépán Virág