Jobbító ötletgömböcök – elindult az FKA Ötletfutára

A lakosság közérzetét leginkább befolyásoló területeken igyekszik társadalmi projekteket valóra váltani fiatalokkal, civilekkel, vállalkozásokkal együtt a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) Ötletfutár elnevezésű kezdeményezése, amelyet Hajós András Dalfutárjának mintájára indítottak el. A cél, hogy boldogabbá tegyék a 9. kerületet.

 

Egy nemrég készült világszintű kutatás tizenhét úgynevezett esernyőkategóriát gyűjtött össze, köztük a minőségi oktatást, a mentális egészséget, a fenntarthatóságot, az élővilág védelmét, amelyek egy társadalom boldogságszintjének a fokmérői.

„Először is lementünk az utcákra, a terekre, és megkérdeztük az embereket, szerintük ebből a tizenhétből melyek a legfontosabbak” – mondja Kancsalics Dóra, az FKA kuratóriumi elnöke. „Az egyik fő téma a köztisztaság volt, amire mi, őszintén, nem számítottunk.” Miután a tizenhétből kilenc maradt, elindulhatott maga a program.

Ahogy a Dalfutárban a dalszerzők egymásnak adják tovább a dalötleteket, és mindenki hozzátesz valamit, úgy működik az Ötletfutár is: „veszünk kilenc kis ötletgombócot, és ehhez mások hozzágyúrják a maguk szempontjait, elképzeléseit” – magyarázta a kuratóriumi elnök.

A kilenc kisgömböc hizlalását, 9. kerületre szabását a Corvinus egyetem hallgatói kezdték. Március 21-én prezentált ötletvázlataikat az FKA április 24-én görgette tovább a civil lakossági fórumra. „Ebben a fordulóban részt vehettek civil szervezetek képviselői, de érdeklődő kerületi lakosok is. A brainstorming megállíthatatlan volt, pedig figyeltünk, hogy a négy-öt fős csapatokba ne ültessünk ismerősöket” – meséli Kancsalics.

A lakossági fórumon végül öt témát fejlesztettek tovább.

Az idősek, főleg az otthonokban élők szociális lehetőségei, mentális és kognitív képességeik fenntartása, fejlesztése komoly kihívás. A megoldási ötlet erre az otthonokba szervezett társasjátéknapok és a nyugdíjasoknak szóló klubok lennének. Utóbbi van is a kerületben, de minél több ilyen lesz, annál jobb, mert így az idősek társaságba járhatnak, az új játékokkal, játékszabályokkal a kognitív képességeiket is karbantarthatják. (Ahogy hallgatom, eszembe jut a nagymamám és a testvére, akik rendszeresen összejártak kanasztázni, pedig mind a ketten rühellték, de azt hitték, a másik szereti.)

A következő téma a köztisztaság volt, a kutyapiszok felszedéséről szóló kampányok és a kutyapiszok komposztálása. De a kutyások végre más szempontból is képbe kerültek: mert az állatoknak és a gazdáiknak is több közkútra lenne szükségük – bár ez minden járókelőre igaz. Ahogy több közvécé és komposztálópont is kellene.

Hasonló probléma a világszerte egyre növekvő mennyiségű hulladék: az egyetemisták és a civilek elsősorban a ruhahulladékot emelték ki. Bár ma már jó pár adományokból működő használtruha-bolt van, a propagálásuk és annak hangsúlyozása, hogy turkálóban venni nemcsak hasznos, de környezettudatosabb is, fontos lenne.

Ugyancsak komoly probléma az ötven év felettiek munkanélkülisége. Digitális bevándorlóként sok mai elvárás és feladat érthetetlen vagy legalábbis furcsa nekik. Az ő továbbképzésükre, pszichológiai támogatásukra is születtek ötletek.

Ahogyan egy további társadalmi problémára, a nemek közti egyenlőtlenségekre is. Az egyetemisták szerint a megoldás a nőknek szóló képzések: mit tehetnek krízishelyzetben? – amit a civilek a kapcsolati erőszak problémájával, a családsegítéssel  bővítettek ki.

Az egyetemisták és a lakosság körében megforgatott ötleteket június 10–11-én egy vállalati fordulóban gyúrják tovább. Ezt követően az eredményt kiteszik egy köztéri installációra, amelyen a kerület minden lakosa hozzáteheti a magáét. „Az installációt először a Corvinuson, majd a Ferenc térre helyezzük ki, és egy ideig a Trafóban is megnézhető lesz”  – mondja Kancsalics (a pontos időpontokról a Kilenconline-on lehet majd tájékozódni – a szerk.). „Ezután vagy egy vállalat fogad örökbe egy ötletet, vagy a kerület közösségi költségvetéséből valósul meg. Jó lenne ezt minden évben megcsinálni, és ha ettől kezdve a tavasz az innováció évszaka lenne Ferencvárosban.”

Juhász Tamás


Fotó: Stépán Virág
(Megjelent a 9 magazin 2024. júniusi számában.)