Miért nyírják költési időszakban a ferencvárosi fákat?

Május közepén megnyírtak több fát a József Attila-lakótelep egyik játszóterénél. Több ott lakó jelezte a problémát a Facebook egyik csoportjában, mert úgy vélik, mivel költési időszak van, a fákat ilyenkor nem szabad háborgatni. Annak jártunk utána, miként tervezi a kerületi városgazdálkodás a fák ápolását.

A tervezett  ápolási munkák május 31-én véget érnek és szeptemberben folytatódnak tovább, a köztes időszakban csak balesetveszélyes helyzeteket hárítanak el a fákkal kapcsolatosan – mondta el Szili Adrián, a városüzemeltetési iroda vezetője.

„A költési időszakban március 15. és augusztus 15. között indokolt esetben a Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel kötött szerződésünk alapján eseti zoológiai vizsgálatot kérünk. Ennek során meghatározzák a zoológus és faápoló kollégák a teendőket, illetve ha mindenképpen szükséges a fa ápolása balesetveszély miatt, akkor a veszélyeztetett fajok mentéséről intézkednek” – tájékoztatott.

A Gödör játszótérnél megnyírt fákon feltehetőleg nem láttak fészket, így az MME szakembereit nem hívták ki.

2020 óta Budapesten költési időszakban az MME, ha szükség van rá, favizsgálatot tart, és ha kell, menti a madarak fészkeit és a denevéreket – mondta el Orbán Zoltán, az MME sajtószóvivője. Orbán ugyanakkor jelezte, hogy költési időszakban a fákat, bokrokat zargatni rossz gyakorlat és csak nagyon indokolt esetben – favizsgálattal egybekötve – van értelme.

A kerületben csaknem 20 ezer fa él, ápolásukra 2023–24-ben az önkormányzat közbeszerzés útján több mint százmillió forint értékben kötött szerződést.

Szili elmondta, a pályázó vállalkozásoknál előírás volt, hogy faápoló és favizsgáló szakmérnök álljon rendelkezésre. A faápolási munkákat is szakképzett munkaerő végzi, miután a szakmérnök megvizsgálta a fákat. A rendelkezésre álló éves keretösszegből hozzávetőlegesen kétezer fa ápolását tudják elvégeztetni. A kerületben elkészült a fakataszter is, amelyben a felméréskor szakértők rögzítették az elvégzendő szükséges munkákat.

Már a ferencvárosi fákat is tartalmazza a budapesti fatár, amelyhez a Főkert térinformatikai-szakmai alkalmazást használ: ez letölthető a fatár honlapjáról.

– bgb –

Fotó: Stépán Virág