Utazási támogatás 9. kerületi diákoknak, új kedvezmények országosan

Megtéríti a diákbérletek árát a rászoruló, nappali tagozatos, közoktatásban tanuló diákoknak a ferencvárosi önkormányzat. Emellett fővárosi és országos szinten is számos kedvező változás történt március elsejétől a közösségi közlekedési tarifákkal kapcsolatban.

A ferencvárosi önkormányzat a Budapestre is érvényes Pest vármegyebérletek (havi 945 Ft), illetve kedvezményes országbérletek (havi 1890 Ft) árát azoknak fizeti ki, akik legalább egy éve Ferencvárosban laknak, és nem múltak el huszonhárom évesek. (A csak Budapestre érvényes diákbérlet március elsejével megszűnt, Pest vármegyebérlettel utazhatnak a diákok a fővárosban is.) A támogatás nem automatikus, kérvényezni kell, a rászorultságot pedig bizonyítani. Az önkormányzat célja, hogy a rászorult diákok iskolába járását segítse, így a támogatás június 30-ig vehető igénybe, majd szeptembertől ismét, a nyári szünetben nem.

A diákbérlet árát, ha az önkormányzat megítéli a támogatást, a kérelem benyújtását követő hónaptól térítik vissza  – tudtuk meg Halmai Andrástól, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási irodavezető helyettesétől, aki azt is elmondta: nemcsak a papíralapú, hanem az online vagy applikációban vásárolt bérletek is bemutathatók. Hozzátette, ha a diák részére már megállapították a támogatást, és egy adott hónapban elfelejti bemutatni a bérletét, nem vész el a támogatás, az önkormányzat visszamenőleg is megtéríti számára a bérlet árát.

A jelenlegi diákbérlettel-támogatás 2019 júniusától van jelen a kerületi szociális rendszerben, most márciustól viszont a támogatások a megváltozott diákbérletrendszerhez igazodtak. 

Március 1-től más kedvezmények is életbe léptek. A vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat. A teljes árú vármegyebérlet 9 450 forintba, a tanulóknak 945 forintba kerül; a teljes árú országbérlet 18 900 forintba, a tanulóknak 1890 forintba kerül, a teljes árú Budapest-bérlet ára pedig 9 500-ról 8 950 forintra csökkent márciustól.

Országosan a távolsági közlekedésben kedvező változás, hogy a tizennégy év alatti és a hatvanöt év feletti utasok, a fogyatékkal élők és kísérőik, valamint a nagycsaládosok díjmentesen utazhatnak a MÁV és a Volán járatain. A 14–25 év közöttiek egységesen 50% kedvezményben részesülnek márciustól, függetlenül attól, hogy tanulnak-e. Korábban csak hat éves kor alatt volt ingyenes az utazás.

A fővárosiak legegyszerűbben a BudapestGO alkalmazáson keresztül tudják megváltani jegyeiket, bérleteiket, amire a BKK egy plusz kedvezménnyel igyekszik a diákok figyelmét felhívni. Azok a diákok, akik a BudapestGO-n keresztül április 30-áig bármilyen diákbérletet, kedvezményes Pest vármegyebérletet vagy országbérletet vásárolnak, és az első 10 000 között regisztrálnak, 30 percig díjmentesen használhatják a MOL Bubi közbringa-szolgáltatást.

Az önkormányzati diákbérlet-támogatás igénylőlapja elérhető: itt.

További információ a ferencvárosi diákbérlet-támogatásról:
Humánszolgáltatási iroda: +36 1 215 1077 / 317-es és 320-as mellék
e-mail: humanszolg@ferencvaros.hu 

BKK jegy- és bérletárak

– bgb –

Fotó: BKK