Gyephézagos parkolók épülnek a MÁV-telepen

Összesen 52 autónak alakítanak ki legális helyet a Merényi kórházzal szemben, illetve a telep teherpályaudvarhoz közeli részein.

 

A MÁV-lakótelep lakói régóta kérik, hogy a területen legyenek parkolóhelyek. A telepen alapvetően az ingatlanokon belül oldják meg a gépkocsik tárolását, erre minden telken van hely, sőt garázsok is épültek. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a lakókhoz érkezők, illetve a családok második autói miatt rendszeres a vadparkolás. A szűk közökben a járművek sokszor akadályozzák a forgalmat, az elöregedett csatornahálózatnak is árthat, ha a csövek fölé parkolnak. Ráadásul a terület lakó-pihenő övezet, így a sima közterületi parkolás illegális, ezen a helyzeten is a parkolók kiépítése segíthet.

A Gyáli úton más a helyzet, ott elsősorban a Merényi Kórház (hivatalos nevén Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet – Merényi Gusztáv Kórház Telephely) forgalma miatt van szükség a parkolási helyzet rendezésére.

A parkolók létesítéséről bizottsági, majd képviselő-testületi ülésen született döntés – tájékoztatta portálunkat Szili Adrián, a Városüzemeltetési iroda vezetője. Három helyszínen építenek gyephézagos beállókat, a csapadékvíz tehát továbbra is természetes módon a talajba fog szivárogni. A beruházásnak része a fák védelme is kiemelt szegéllyel.

Parkolóépítés a MÁV-telepen (forrás: Ferencváros Polgármesteri Hivatal)
Parkolóépítés a MÁV-telepen (forrás: Ferencváros Polgármesteri Hivatal)

A kórházzal szemben, a Gyáli úton 45 fokos szögben alakítják ki a parkolókat az üres telek mellett azon az elvileg zöld, a valóságban kikoptatott sávon, ahol rendszerint most is parkolnak. Itt 39 autó számára lesz hely, ebből kettőt mozgásukban akadályozottak számára tartanak fenn. A Szerkocsi utcában, a Vajda László térnél kilenc, a Szerelvény köz északi végében négy autó számára lesz hely. A parkolók kialakítása kedden az utóbbi helyszínen kezdődött el.

Torzsa Sándor képviselő (MSZP) a Facebookon jelezte, hogy a telepi parkolóknak jobb helye lenne a Víztorony közi játszótér közelében, de az a terület állami, nem önkormányzati tulajdon.

 

– kej –

Fotó: Stépán Virág (a nyitókép illusztráció, a közelben készült)