Új és éppen megvalósuló közösségi költségvetési ötletek

A közösségi költségvetés lényege, hogy kerületi lakosok nyújthatnak be ötleteket, hogy mire költse el az önkormányzat költségvetése egy erre elkülönített hányadát – ez Ferencvárosban jelenleg 10 millió forint –, majd a hivatal dönt arról, hogy az ötlet elkezdheti-e a ferencvárosiak megvalósításhoz szükséges szavazatait gyűjteni. Jelenleg egy projekt kivitelezés, három pedig szavazás alatt áll, valamint több olyannal is pályáztak, amelyeket a hivatal azért nem javasolt támogatásra, mert azokat anélkül is meg fogják csinálni, hogy a közösségi költségvetésből erre pénzt szavaznának meg.

A hősziget megszüntetése a Kőrösi Csoma Sándor Iskolával szemközti parkolónál címen futó ötlet nemrég szerezte meg a megvalósításhoz szükséges támogató szavazatokat, és már el is kezdődött a valóra váltása. A fákat ősszel fogják elültetni, tudatta Kővári Ákos kezdeményező a Facebookon, hogy biztosabb legyen a megeredésük, addig egynyári növények kerülnek ide.
Kővári Ákos fotója, aki az ötlet kezdeményezője volt
A hősziget-megszüntetés lényege (Sajó Ákos helyi képviselő Facebook-oldaláról)

Közben született egy új ötlet is, amely elkezdte gyűjteni a támogatókat ahhoz, hogy legyen Halloweeni bál a József Attila-lakótelepen. Az ötlet gazdái október végén rémséges és boszorkányos partit rendeznének a lakótelep több helyszínén és a Kiserdőben, akkorát, ahova több ezer embert várnának majd. Emellett még két projekt várja a támogató szavazatokat:

Az ötletek benyújtásához és a szavazáshoz is 9. kerületi lakcímkártyával kell rendelkezni és regisztrálni az önkormányzat honlapján, vagy belépni a kerületi ügyfélkapun át. A kerület minden lakójának joga van szavazni a közösségi költségvetési projektekről.
Az önkormányzat oldalán leírással, folyamatábrával és animációban is elmagyarázzák, hogyan működik a nemzetközi és hazai közösségekben is egyre inkább elterjedt módszer.
Ennek számos előnye van. A legfontosabb, hogy a lakosok közvetlenül alakíthatják lakókörnyezetük fejlesztését, másrészt a folyamatban való részvétellel megismerik a döntéshozatal logikáját. A megoldás révén könnyen kiderül az is, hogy egy elgondolásnak van-e társadalmi támogatottsága, így a közpénz arra költhető, amit a lakosság szeretne. Maga a közösségi költségvetés folyamata is közösségépítő, mert a helyi lakosok így közvetlenül egymással egyeztethetnek, megvitathatják, hogy valójában mire van szükségük.
A részvételi költségvetés a brazil Porto Alegre városából származik. Az utóbbi években Magyarországon is mind több önkormányzatnál honosodott meg, van ilyen például a szomszédos Józsefvárosban, de Óbudán, Szentendrén vagy Pécsen is, a fővárosi közösségi költségvetésre pedig ahogy a többi kerületi lakos, a ferencvárosiak is nyújthatnak be ötleteket majd – most még éppen nem, mert jelenleg a tavaly beadott ötletek értékelése zajlik.

Kiemelt képünk forrása: Ferencvaros.hu