20 éve az EU-ban – ünneplés a Szabadság téren

Idén május 12-én, vasárnap ünnepeljük az Európa-napot és hazánk uniós csatlakozásának 20. évfordulóját a Szabadság téren. Az ingyenes, egész napos rendezvényen 10 órától többek között családi és EU-s programokkal, koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Az Európa-nap hivatalos megnyitójára 12:30-kor kerül sor a Nagyszínpadon.

A megnyitón köszöntőt mond:

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter,

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője,

Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője.

Az esemény egyik kiemelt programpontja az immár hagyományos, akadálymentesített és ingyenes futóverseny. A táv idén 20 kilométer, amely egyénileg és két- vagy háromfős csapatokkal is teljesíthető. A futóversenyen rajthoz áll többek között Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója, Ötpróba futó-nagykövet, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Ötpróba kajak-kenu nagykövet, Gajdos Tamás újságíró, televíziós műsorvezető, Ötpróba kerékpár nagykövet, Ujvári Izabella válogatott footgolf játékos, valamint Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó is.

 

Nagyszínpad program:

10:00 „20 év – 20 km” – a futóverseny rajtja
12:30 Hivatalos megnyitó és eredményhirdetése
14:00 Lázár Tesók
15:00 EU-kvíz
16:15 Carson Coma Akusztik Trió
18:30 Szabó Balázs Bandája

 

Pódiumszínpad – gyerekprogramok:

10:30 Bognár Szilvia koncert
13:00 Majorka színház: A malacon nyert királylány
15:15 Hahó Együttes
17:30 Iszkiri Gyerekzenekar

A rendezvény egész ideje alatt várják az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több – a mindennapjainkat átható és a jövőnket befolyásoló – témával kapcsolatban is tájékozódhatnak a látogatók, sokszor izgalmas, játékos formában. Ilyen kiemelt témákkal foglalkozik majd az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy éppen az európai zöld megállapodás sátra. A látogatók az információs sátrakban találkozhatnak például a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ képviselőivel.

Az Európa-napi fesztivált és futóversenyt az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája rendezi, együttműködésben a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal és Budapest Főváros Önkormányzatával. A rendezvényről további információk az eu.hu weboldalon és az Európa-napi fesztivál Facebook-eseményében találhatók.

Fotó: az esemény Facebook-oldaláról