Baranyi ünnepi beszéde március 15-re

A sajtószabadság követelése 1848. március 15-én az állami cenzúra eltörlését jelentette – hangsúlyozta március 14-én elmondott ünnepi beszédében Baranyi Krisztina polgármester a Ráday utcai Kossuth-dombormű előtt. Ugyanezt jelenti az – folytatta –, amikor most azt követeljük, hogy az állami média térjen vissza a közszolgálatisághoz, a sajtónak hazudott propagandamédia mögötti közpénzcsapokat zárják el, és a valódi sajtó tevékenységét korlátozó jogszabályokat töröljék el.

Rövid, velős beszédében az akkori és a jelenlegi helyzet között több, a kormánypropaganda által sem leplezhető párhuzamot vont a 9. kerület polgármestere. Unióról akkor az ország és Erdély között beszéltek, ma ugyanez az Európai Uniót jelenti, amelynek történetesen a Magyarország és Erdély között húzódó államhatár lebontását is köszönhetjük. „Az Európai Unió ma számunkra minden ellenkező híreszteléssel szemben éppen a 48-as értelemben vett nemzeti szabadság, a polgári értékek európai kiterjesztését jelenti – mondta. – Továbbá a szabadság kiegészítését a szolidaritás eszményével, amelyet épp a magyar kormány rúg fel a nyíltan Európa-ellenes és ennél csak kicsit szemérmesebb Putyin-párti politikájával. Aminek a következménye az, hogy a 48-as forradalmárokra büszke nemzet ma szégyenkezni kényszerül. Mert ne legyenek kétségeink: a szomszédaikat ki tudja, milyen haszon reményében elárulókat mindenki megveti.”

Egy önkormányzat sem képes ellensúlyozni egy állam vagy kormány tévelygéseit – emelte ki Baranyi –, de helyi szinten a 9. kerület megtesz minden tőle telhetőt, hogy megfeleljen a 48-as követeléseknek. Ferencváros kompromisszumok nélkül támogatja Ukrajnát, segíti ukrajnai testvérvárosait, a magyar kisebbség bázisvárosát, Beregszászt, és a háborús kegyetlenségek ikonikussá vált települését, a szinte kizárólag ukránok lakta Bucsát. Végül, de nem utolsósorban, megteremtette a lehetőségét annak, hogy a helyi média szabadon, befolyásmentesen működhessen, amit a ma induló Kilenconline.hu is bizonyít – hangsúlyozta a polgármester.