Dandár Gyógyfürdő (Fotó: Stépán Virág)

Csak ősszel kapjuk vissza a Dandár fürdőt

A kapun látható felirat, de az építkezésen dolgozók szerint is augusztus végéig, szeptember elejéig tart zárva a Dandár Gyógyfürdő, amelyben felújítás zajlik. Cserélik a burkolatokat és a gépészeti berendezéseket, de komolyabb átépítés most nem folyik. Ilyesmi 2014-ben volt a Dandárban, és úgy látszik, egy évtized alatt elhasználódott annyira a fürdő, hogy ráfér a rekonstrukció.

Az Index többször is foglalkozott a Dandár rossz állapotával; igaz, inkább az derült ki, hogy a folyamatos karbantartás hiánya okozta a közönség elégedetlenkedését. Elromlottak a zuhanyzók, az öltözőszekrények jelentős része, a zárak és a szaunarészlegben a jéggép.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a portálnak válaszolva közölte még tavaly év végén, hogy 2024-re komolyabb felújítást készítettek elő.

A több mint 100 millió forintos felújítás a földszinten a medencék előtti területeket (zuhanyzók, mellékhelyiségek, szauna, pihenőtér) érinti – írták.

Az akkori tervek még a kivitelező januári kiválasztásáról és tavaszi kivitelezésről szóltak: azt ígérték, húsvétra elkészül a Dandár. A munkák azonban csúsztak, a cég azt írta, inkább nyárra zárják be a gyógyfürdőt, hiszen ilyenkor nyitva vannak a budapesti strandok, oda is lehet menni. Június közepén kezdődtek el a munkák, és az eredeti elképzelések szerint hat hétig tartottak volna. Ám ez sem teljesül, hiszen a most augusztus végére vagy szeptemberre prognosztizált nyitás inkább tíz-tizenkét hetes munkavégzést jelent.

Érdekesség, hogy a Dandár – sok más fürdőhöz hasonlóan – kádfürdőként kezdte, sőt ez a szolgáltatás mostanáig megmaradt. Persze jelenleg (pontosabban az ideiglenes bezárásig) ez már csak kiegészítő módozat (orvosi rendelvényre) azoknak, akik igénybe szeretnék venni a gyógyvizet, de valamilyen egészségügyi probléma miatt nem mehetnek a medencékbe.

Eredetileg viszont kizárólag kádakban lehetett fürödni; az intézmény megnyitásakor, 1930-ban a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt 15-15 kád állt rendelkezésükre.

De nem azért, hogy gyógy- vagy éppen élményfürdőzzenek, hanem hogy tisztálkodjanak, hiszen a környező házakban akkor még nem volt általános a fürdőszoba.

A főváros első tisztasági fürdőjének épülete Maróti Kálmán tervei alapján, expresszionista stílusban készült.

A ‘70-es években teljesen átépítették a Dandárt, ekkor lett gyógyfürdő, bár eleinte tartálykocsikkal szállították ide naponta a gyógyvizet a Széchenyi, majd a Paskál fürdőből. 1987-től már a Közraktár utcából, 2005-től pedig a Nemzeti Színház közelében lévő termálkútból jön a nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, amelynek fluoridion-tartalma is jelentős. Elsősorban izületi problémákra ajánlják.

A Dandárban összesen négy külső és belső gyógymedence (35–38 fokosak), szaunarészleg (finn és gőz) és egészségügyi szolgáltatások várják majd ősztől újra a vendégeket.

– kej –

Fotó: Stépán Virág