Ha az ételben tenyész a penész

Az élelmiszerekben és takarmányokban is rejtőző láthatatlan veszélyforrásokról tart előadást dr. Poór Miklós gyógyszerész, egyetemi kutató, Ph. D., a PTE KK Laboratóriumi Medicina Intézet tudományos főmunkatársa november 15-én, pénteken 18.30-tól 20 óráig a Humán Tudományok Kutatóháza Nagytermében, a Tóth Kálmán utcában.

A mikotoxinok, a megbúvó penészgombatoxinok bárhol felbukkanhatnak – például a kenyérben, a gabonában, a kávéban vagy a pirospaprikában –, és súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthetnek mind az emberek, mind az állatok számára.
Miért olyan nehéz őket eltávolítani, és mennyire ártalmasak valójában? Mi történik, ha több mikotoxin kombinálódik, és milyen stratégiákkal védekezhetünk ellenük? Mindezekre választ kapnak az előadás résztvevői, és Kovács Melindának, az est házigazdájának közreműködésével még több minden kiderül a „maszkolt” mikotoxinokról.

A penészgombatoxinok olyan fonalas gombák által termelt toxikus vegyületek, amelyek gyakran megjelennek szennyezőként élelmiszerekben és állati takarmányban, jelentős egészségügyi és gazdasági károkat okozva. Széles körű előfordulásuk és jellemzően magas hőstabilitásuk miatt a jelenleg használatos eszközökkel nem iktathatók ki a táplálékokból. Ezért a világ számos részén határértékeket és ajánlásokat fogalmaztak meg az élelmiszerek és takarmányok mikotoxin-tartalmára vonatkozóan a főbb toxinok tekintetében. A határértékek betartása és betartatása azonban nem egyszerű feladat. Hogy miért nem, kiderül az előadásból, mint ahogy az is, hol fordulnak elő a leggyakrabban mikotoxinok, és mennyire mérgezőek.

Az eseményen regisztrációval lehet részt venni. Az előadást élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján.

Fotó: Facebook-esemény