Harmadfokú hőségriasztás, párakapuk kerületszerte

A tisztifőorvos szerdától elrendelte az egész ország területére a riasztást, ami a hatóságokra is feladatokat ró, de a figyelmeztetés mindenkire vonatkozik. A meteorológusok szerint a helyzet hétvégéig biztosan nem enyhül. A Feszofe munkatársai a kerület több pontján is párakapukat helyeztek el. Ezek listája is megtalálható cikkünkben, ahogy a ferencvárosi légkoncicionált helyekről és az ivókutakról is tájékozódhat.

 

Mindezek mellett, ahogy arról korábban is írtunk, a közlekedőknek, az utazóknak városszerte, és a kerületben, autóbuszpályaudvaron is vizet osztanak.

Csütörtökön a Feszofe tíz párakaput helyezett el, hogy a közterületen tartózkodók hűthessék magukat. Az alábbi helyekre kerültek a párakapuk:

  • Markusovszky tér
  • Kerekerdő park
  • Ferenc tér
  • Csarnok tér
  • Szentágothai tér

József Attila lakótelep:

  • Nagyjátszótér, a kötélpálya mellett
  • Csiga park, a WC-nél
  • Pöttyös gödör, játszótéren
  • Nyúldomb

Aszódi-telep:

  • Madaras park

 

A meleg elől ezekre a légkondicionált helyekre húzódhatunk be a kerületben:

Fontos tudni azt is, merre vannak ivókutak a városban: ezek térképen is megtalálhatóók a Budapest Fatár és a BudapestGO applikációkban, a ferencvárosiakról pedig itt közöltunk listát.

Az új kutakat a 9tv is bemutatta.

(Cikkünk a videó alatt folytatódik.)

 

Ahogy azzal rendelet is foglalkozik, a hőségriasztási fokozatok feltételeit a környezeti és egészségügyi ismeretek szerint határozzák meg. Ezek alapján a fokozatok elrendelése az alábbiak szerint történik:

2. fokozat: a meteorológiai előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25C°-ot.

3. fokozat: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 27C°-ot.”

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tanácsai alapján érdemes átfutni egyebek mellett a következő információkat, amelynek nagyobb részével a legtöbb ember tisztában is van:

„Hőhullám esetén kövesse a helyi egészségügyi hatóságok javaslatait! Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ellenőrizze a szobahőmérsékletet 8 és 10 óra között, 13 órakor és este 22 óra után. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32 fok alatt kell tartani nappal és 24 fok alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára, továbbá olyan személyek esetében, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Használja az éjszakai levegőt otthona lehűtésére. Nyissa ki az ablakot és zsalut éjszaka és kora reggel, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb (amennyiben biztonságos az ablakot nyitva tartani). Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Zárjon be minden ablakot, különös tekintettel azokra, amelyek kelet-dél irányába néznek. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges. Tegyen árnyékolókat, sötétítő függönyöket, drapériákat vagy zsalukat azokra az ablakokra, amelyeket reggeli vagy délutáni napsütés ér. Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik. Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal, hogy hűvösen tartsa magát, továbbá, hogy az áram elérhető maradjon, ezáltal csökkentse az egész közösséget érintő áramkimaradás kockázatát.

Az elektromos ventilátorok enyhet adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35 fok fölötti, akkor a ventilátorok működtetésével már nem előzhetik meg a hőséggel kapcsolatos betegségi tünetek. Fontos a folyadékbevitel. Tartózkodjon otthona leghűvösebb szobájában, különösen éjszaka. Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben). Kerülje a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb időszakában.Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges. Ha megerőltető fizikai tevékenységet kell végeznie, akkor tegye azt a nap leghűvösebb időszakában, ami általában reggel 4 és 7 óra között van. Maradjon árnyékban. Ne hagyjon  gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben. Vegyen langyos zuhanyokat és fürdőket. Alternatív megoldás a hideg borogatás, törölközők, lábáztatás stb. Viseljen természetes anyagokból készült könnyű, bő ruhákat. Amennyiben a szabadba megy, viseljen széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget. Használjon könnyű ágyneműt és takarókat. Lehetőleg ne használjon párnákat, hogy csökkentse a túlmelegedést.

Igyon rendszeresen, de kerülje az alkoholt és a túl sok koffeint és cukrot. Egyen kis adagokat és egyen gyakrabban könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Kerülje a magas fehérje és zsír tartalmú ételeket. Tartsa otthonát hűvösen. Tartsa kint a hőséget. Tartsa testét hidegen és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot A lakosságnak szolgáltatott információban foglalják bele a segélyvonalakat, szociális szolgáltatásokat, mentőket, hűvös helyeket és a közlekedéssel kapcsolatos információkat. Tervezze meg a család, barátok és sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését. A sérülékeny embereknek segítségre lehet szükségük a forró napokon. Beszélje meg az extrém hőhullámok kockázatait, a védekezés módját családjával. Mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni azokon a helyeken, ahol az idejüket töltik. Amennyiben ismerősei közül valaki veszélynek van kitéve, segítsen neki, hogy tanácsot vagy támogatást kapjon. Az idős vagy beteg, egyedül élő embereket naponta meg kell látogatni. Aki gyógyszert szed, kérdezze meg a kezelőorvost, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást és a folyadékegyensúlyt. Képezze magát. Vegyen részt egy elsősegélytanfolyamon, hogy megtanulja a hőséggel kapcsolatos és más vészhelyzetek kezelését. Mindenkinek tudnia kell, hogyan reagáljon.

Tartsa a gyógyszereket 25 fok alatt vagy a hűtőben (olvassa el a tárolásra vonatkozó utasításokat a csomagoláson). Kérjen orvosi tanácsot, amennyiben állapota krónikus vagy több gyógyszert is szed. Próbáljon segítséget kérni, amennyiben zavartságot, gyengeséget, félelmet érez vagy erős szomjúságérzete vagy fejfájása van. Menjen egy hideg helyre amilyen hamar csak lehet és mérje meg a testhőmérsékletét. Igyon vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótolja az izzadással elveszített folyadékot. Pihenjen le rögtön egy hideg helyen, ha fájdalmas izomgörcsei vannak (különös tekintettel a karokra, lábakra vagy alhasi tájékra, gyakran hosszantartó, hőségben végzett, testedzés után) és igyon elektrolitokat tartalmazó, szájon át bevehető oldatokat. Orvosi segítségre van szükség, amennyiben a görcsök egy óránál tovább tartanak. Konzultáljon orvosával, amennyiben szokatlan tüneteket észlel, vagy ha a tünetek tartósnak bizonyulnak. Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost. Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt. Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítót (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.”

 

 

Fotó: Stépán Virág