Polgármesteri interjú: képviselői reagálás és kabinetfőnöki válasz

Baranyi Krisztina polgármester a 9 magazin idei első lapszámában hosszú interjúban beszélt a ciklus eredményeiről, folyamatairól, saját jövőbeni terveiről. Árva Péter önkormányzati képviselő (Párbeszéd–Zöldek) reagálni kívánt a megjelentekre: az alábbiakban változtatás nélkül olvasható a válasza, majd Somlai János, a polgármester kabinetfőnökének viszonválasza.

Egy dologban teljes mértékben egyetértek Baranyi Krisztinával: remélem, hogy 2024-ben megszabadulunk pár populista, autokrata vezetőtől. Más kérdés, hogy értelmezésem szerint Baranyi Krisztina is beleillik a populista, autokrata vezetők sorába – de persze ez csak egy magánvélemény.

Egy képviselő magánvéleményénél azonban fontosabb, hogy mi az a narratíva, amit a polgármester épít és amihez a 9 magazin is sajnálatosan asszisztál. Az interjúnak ugyanis az elsődleges célja az volt, hogy előre diszkreditálja azokat a pártokat, amelyekkel nem kíván polgármester asszony együttműködni. Tudniillik ki akarja zárni az DK-t és az MSZP-t a kerületi ellenzéki összefogásból, nem hajlandó leülni velük tárgyalni sem. A Momentum és a Párbeszéd szerencsés, a pártjaink maradhatnak, de persze csak akkor, ha e pártok képviselőjelöltjeit is maga a polgármester választja ki. Ezért előre gyártani kell a magyarázatot a kiszorításunkra, lecserélesünkre. Történik mindez még azon az áron is, hogy esetleg fideszes testületi többséggel kell együtt dolgoznia a következő ciklusban.

Mindezt csúsztatások és valótlan állítások hosszú sorával igyekszik elérni, amelyekből néhányat szeretnék végigvenni.

 1. Baranyi azt állítja, hogy 2019-ben a „legismertebb és a legtöbb eredményt elérő ellenzéki politikus volt”. A valóság ezzel szemben az, hogy 2018-ban a parlamenti választásokon Budapest 6-os választókerületében 5. lett, 3,13%-ot ért el, a pártja pedig, az Együtt, meg is szűnt.
 2. Hosszan sorolja, hogy kik támogatják: MKKP, LMP, Momentum, Kulcs Egyesület és Párbeszéd. A valóságban a Párbeszéd sosem hozott olyan határozatot, amely szerint Baranyit támogatja. Bár alapelvnek tartjuk a hivatalban lévő képviselők és polgármesterek újraindulását, de ugyan­ilyen fontosnak tartjuk az ellenzéki összefogás megőrzését is.
 3. Megmosolyogtató az az állítás, hogy a 2019-es ellenzéki megállapodást az „MSZP diktálta” volna, hiszen abban 4 momentumos, 3 DK-s és 2 MSZP-s jelölt volt (majd őket követte egy-egy jelölttel az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik).
 4. Teljesen valótlan az az állítás, hogy mi, a képviselők nem megyünk egyeztetni, pedig hívnak minket és küldenek anyagokat. A valóságban 2023-ban hozzávetőleg 250 fontosabb ügyben döntött a képviselő-testület, ebből kettő esetben volt egyeztetés: a rehabilitáció folytatása és a költségvetés kérdésében. Utóbbinál részletes anyagot nem kaptunk, a zoom-meghívót 45 perces késéssel sikerült kiküldeni azoknak, akik személyesen nem tudtak jelen lenni, majd úgy ért véget, hogy nem beszéltük át a vitás kérdéseket: kaptunk egy tájékoztatást, és senkit nem érdekelt a véleményünk. Ezen a decemberi egyeztetésen került elő először az Ecseri úti metrófelszín költségeinek megduplázódása is.
  A maradék közel 250 ügyről ugyanakkor értesültünk, mint a Fidesz.
 5. Hosszasan sorolja Baranyi a városfejlesztés fontosságát. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy 4 év alatt 4 főépítészt fogyasztott el a városvezetés, jelenleg az ötödik van hivatalban. Városfejlesztési koncepciója nincs a polgármesternek, azokat pedig, akiknek lenne, nem hagyja beleszólni.
 6. Ecseri út. Természetesen tettünk javaslatot a költségek csökkentésére. Javasoltuk a drága, 100 000 forintos kukák olcsóbbra cserélését, hogy a természetestérkő-burkolatot cseréljük beton térkőre, amivel 300 milliót lehetne megspórolni, javasoltuk kevésbé iskolázott fák ültetését, de javasoltunk olcsóbb pavilonokat, illetve az előtető elhagyását is, mert hány téren látunk előtetőt, mégis használhatók. 
 7. A megismételt testületi ülés előterjesztésében maga a vagyonkezelő is tett 11 pontban és 5 alpontban javaslatot hozzávetőleg 790 millió forint megspórolására. Amire Baranyi válasza az volt, hogy mindennek a terv szerint kell megvalósulnia.
 8. Polgármester asszony közösségi tervezést emleget a tér kapcsán, ám valójában nincs tisztában a közösségi tervezés fogalmával és folyamatával: itt egy egyszerű közvélemény-kutatás zajlott le hosszadalmas közösségi tervezés helyett.
 9. Az Ecseri-projekt miatt megismételt testületi ülés előtt jeleztük, hogy bár első alkalommal támogattuk az előterjesztését, a megismételt szavazáson nem fogjuk, mivel az változtatás nélkül került ismét elénk. A megváltozott szavazási pozícióinkról személyesen is tájékoztattam előzetesen a főpolgármestert és Baranyi kabinetfőnökét, ám ez sem ösztönözte a polgármestert arra, hogy bármin változtasson, vagy leüljön velünk tárgyalni.
 10. Kicsit kilóg a sorból, amit Baranyi a parkolásról mond, hiszen a jelenlegi képviselő-testület és Baranyi Krisztina valódi érdeme, hogy közösen rendbe raktuk a parkolást. De állításával szemben az valójában sosem volt veszteséges, 100 milliós nagyságrendű bevétel mindig volt belőle. Teljesen érthetetlen, hogy még itt is, ahol valódi eredmény van, miért kell füllenteni…

Árva Péter

Fotó: Stépán Virág

Válasz Árva Péter reakciójára

2019-ben az előválasztáson, majd a választáson is győztes polgármesterjelölt egyáltalán nem vehetett részt a képviselőjelöltek kiválasztási folyamatában.
A képviselő úr írásában említett helyi politikusok és pártszervezetek akkor Baranyi Krisztina megkeresése nélkül kötöttek megállapodást. Ennek elfogadását aztán az előválasztáson való indulás feltételéül szabták. (L. még Jámbor András: Amit Baranyi kapott az ellenzéki pártoktól a kilencedik kerületben, az nem ajánlat, hanem ítélet. Mérce, 2019. július 23.)

Ha máshonnan nem, akkor innen tudhatjuk, hogy nem tárgyalni is szabad.

 

 1. Árva Péter 2019-ben is ugyanezzel érvelt Baranyi Krisztina indulása ellen, és ezért vele szemben Jancsó Andreát támogatta. Az előválasztáson Baranyi Krisztina 72-28%-os arányban nyert.
 2. A Párbeszéd vezetői hónapokkal ezelőtt bejelentették a párt támogatását.
 3. A helyi MSZP diktálta. Tényleg megmosolyogtató.
 4. A kerület vezetése minden fontosabb téma előtt kezdeményezett egyeztetést. Egyetlen képviselővel sem fordult elő, hogy egy testület elé kerülő témáról szeretett volna előzetesen tárgyalni, de a polgármester vagy helyettesei ettől elzárkóztak volna. 
 5. Az első hivatalban lévő főépítész a kép­­viselők, mindenekelőtt Árva Péter határozott nyomására távozott.
  A polgármester elfogadta a képviselők érveit, bár attól tartott, hogy nagyon nehéz lesz a főépítészt megfelelő szakemberrel pótolni. Ez utóbb sajnos be is igazolódott. A kerületi vezetés koncepcionális elképzelései többször elhangoztak (például a dél-ferencvárosi rozsdaövezet fejlesztéséről vagy a 15 perces városról).
 6. Előtetők nincsenek a tervben. Árnyékolótetők igen, de azokra szükség is van. A beton térkő nem 300, hanem csak 120-190 millió forint különbséget jelentene. A képviselők ellenállása miatt viszont egymilliárdos költségcsökkentésre lett volna szükség a kivitelezés megkezdéséhez. Az olcsóbb („fapados”) Ecseriről szóló ötletek tehát nem tudtak volna kompromisszumos megoldáshoz vezetni, és ez láthatóan nem is volt céljuk az ellenszavazó képviselőknek.
 7. A FEV IX. Zrt. hivatkozott tájékoztatója éppen nem a tartalom csökkentésére, hanem az eredeti tervek megvalósítására tett javaslatot: „mivel minden elem, illetve műszaki megoldás hosszas mérlegelés alapján került be a tervbe, ezért alapvetően az eredeti terv szerinti megvalósítást javasolnánk”. A polgármester ehhez tartotta magát. 
 8. A felújításról 2021 őszén készített kutatás minden szempontból megfelel a közösségi tervezés Fővárosi Önkormányzat szerinti definíciójának.
  (https://archiv.budapest.hu/Lapok/ 2021/kozossegi-tervezes.aspx)
 9. Képviselő úr nem a testületi ülés előtt, hanem közben tájékoztatott. A polgármesternek nem volt előzetes információja a pozíciójáról. Az első vita alkalmával, amikor a javaslatot még megszavazta, így fogalmazott: „Engem ebből az egész történetből az érdekel, hogy – ez a képviselő urak felé kritika – aki nem szavazza meg, az mondja meg azt is, hogy mit csináljunk helyette.” Nem mondták meg. Ezért nem volt miről tárgyalni.
 10. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a kerület parkolásból származó haszna a terület- és díjnövekedések ellenére is drámaian csökkent. Elsősorban a kiadások növekedése, azaz a haszon elsikkasztása miatt. Volt olyan év, amikor csak adminisztra­tív trükkel, a kerékbilincselésből befolyó összegek átcsoportosításával tudtak pozitív pénzügyi eredményt kimutatni.

Somlai János

(Megjelent a 9 magazin 2024. márciusi számában.)

 

Baranyi Krisztina a 9-nek: „Szerencsés vagyok, hogy ilyen városrészben lehetek polgármester”