Ma írják a sok kritikát kapott új rendszer szerinti magyarérettségit a ferencvárosi diákok is

A kerület középiskoláiban is reggel 9-kor került először az érettségizők elé a Nat 2020 alapján összeállított követelményrendszer, amelyben a legnagyobb változások éppen a magyar írásbeli tesztben vannak. Szövegértési feladatként a könyv születéséről szóló írást kaptak, a műveltségi tesztben Szophoklész és Ady is szerepelt, esszét pedig egy Karinthy-novelláról vagy Babits ars poeticáiról kellett írniuk.

Az új rendszer rengeteg kritikát kapott: sokan kifogásolták például, hogy kivették az I. részből a gyakorlati szövegalkotást, a helyette megjelent, lexikális tudást mérő műveltségi tesztet és a szövegértésben visszakérdezhető nyelvtani szabályokat pedig egyenesen évtizedes visszalépésnek minősítették, azzal érvelve, hogy ez radikális eltávolodás a 21. század koncepciójától, és körülbelül 80 éves visszalépést jelent – írja a hvg.hu.

Eddig a helyesírásért és a külalakért pluszpontokat adtak, az új rendszerben azonban a hibákért és a csúnya írásképért már pontokat vonnak le. A változtatásokat Arató László, a Magyartanárok Egyesülete 2021-ben visszalépésként értékelte a Telexnek: mint monda, félő, hogy az újfajta számonkérés a magolás érettségije lesz, amellyel háttérbe szorulnak a modern kompetenciafejlesztés elvei.

„Összességében én arra számítok, hogy a tavalyi 65 százalékos átlag egyértelműen romlani fog. Hogy mennyit, azt nem lehet megmondani, de nem zárom ki azt sem, hogy akár 10-15 százalékponttal” – foglalta össze a hvg.hu-n Keisz Ágoston magyartanár.

A Magyar Kultúra egyik szövegét kapták a diákok a középszintű magyarérettségi első feladatrészében – írja az Eduline. A könyvek születéséről szóló írást kellett értelmezniük és a szöveghez kapcsolódó kérdéseket megválaszolniuk. Ezután következett az irodalmi műveltségi teszt, amelyben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepelt – számolt be a Telex. A feladatokra összesen 90 percük volt. A vizsga második felében Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját vagy Babits Mihály ars poeticáját kell elemezniük a diákoknak: az esszé megírására két és fél órájuk volt. A nem hivatalos megoldásokról, a diákok véleményéről, tanári értékelésekről ugyancsak az Eduline oldalán olvasható részletes összeállítás.