Magyar önkormányzatok, uniós források

Új kihívások az Európai Unió számára – Miért erősödik az euroszkepticizmus? címmel közös konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖSZ) és az Institute of European Democrats (IED) március 21-én.

A magyar kormány és az Európai Unió közel két éve tartó konfliktusa ellenére a magyar önkormányzatok és civil szervezetek nem maradtak teljesen uniós források nélkül. Az EU 2021–2027-es költségvetése biztosít közel 400 milliárd eurónyi közvetlen forrást a European Green Deal fenntarthatósági céljainak eléréséhez. A támogatás egyik kiemelt szempontja a városi környezetet érintő különleges kihívások kezelése. Bár a mostani költségvetést a júniusban megválasztandó európai parlamenti képviselők nem tudják megváltoztatni, a következő ciklus (2027–2032) forrásainak felhasználásába már több beleszólásuk lehet. Ezért is izgalmas kérdés, hogy többséget tudnak-e szerezni az euroszkeptikus populista erők, és mi várhat az Európai Unióra a következő öt évben. A körülbelül hatvan ember előtt zajló konferencia ezekre a kérdésekre kereste a választ.

2024. március 21. Résztvevők a Magyar Önkormányzatok Szövetségének konferenciáján

A populizmust senkinek sem kell bemutatni, hiszen Magyarország miniszterelnöke nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is a legszorgalmasabb művelője – fejtette ki Karácsony Gergely főpolgármester Populizmus helyett popularizmus című nyitó előadásában. Olyan hatalomtechnikai módszer, amely egyszerű válaszokat kínál komplex és bonyolult kérdésekre. Ez akkor válhat igazán aggályossá, amikor a geopolitikai krízisek és a globális klímakatasztrófa a mindennapok realitásává válnak. A populizmus a választóknak egyfajta demokráciaélményt ad: azt az illúziót, hogy végre visszavehetik az irányítást az életük felett. A popularizmus ugyanakkor nem akadályozza, hogy a választók visszaszerezzék az életük feletti kontrollt, de ezt nem a demokratikus rendszer leépítésével, hanem annak erősítésével érné el. „A demokrata megközelítés szerint nincs egyszerű válasz bonyolult kérdésekre. Csak bonyolult válasz, de az legalább jó” – zárta előadását Karácsony.

Gerrit-Jan van Otterloo volt holland parlamenti képviselő a hazájabeli választásról és a levonható tanulságokról tájékoztatta az egybegyűlteket. Andrzej Potocki, az Európai Demokrata Párt alelnöke a tavaly októberi lengyel választás győztese, Donald Tusk és kormánya jelenlegi helyzetét elemezte. Végül Balázs Péter volt külügyminiszter tartott kiselőadást a magyar politikai helyzetről, ami a magyar közönség számára sok újat nem tartogatott.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen Krekó Péter, a Political Capital Institute igazgatója hangsúlyozta, hogy a populizmusra és a polarizációra a legjobb ellenszer az, ha olyan témákat találunk, amelyek inkább összekapcsolják, mintsem megosztják az embereket. Ilyenek lehetnek az olyan helyi, önkormányzati kérdések, mint az új utak építése, parkok és közterek felújítása.

Zsovák Norbert

Fotó: Tuba Zoltán, Főpolgármesteri Hivatal