Megnyílt az új bolgár kulturális központ a Vágóhíd utcában – képgaléria

Mint arról áprilisban beszámoltunk, elkészült a Vágóhíd utcai bolgár ortodox templom mellé az új bolgár oktatási és kulturális központ. Május 25-én meg is nyitották.

A bolgár kisebbség intézményei korábban a Vágóhíd, illetve a Bajza utcában működtek. Utóbbi helyen a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, valamint a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola. Ám az állami kézben lévő épületre a kormánynak hirtelen szüksége lett. Bőkezű volt: a bolgár kisebbségi szervezet egy új hely felépítésére 2,6 milliárd forintot kapott. Amit a bolgár kormány kiegészített még 1 millió euróval.

A kormány és a bolgár önkormányzat viszonyát jól mutatja, hogy – mint arról a 9tv is beszámolt – áprilisban a Fidesz–KDNP a bolgár nemzetiségi önkormányzat dísztermében tartotta a 9. kerületi kampánynyitóját. Igaz, ez még a régi épületben volt, mivel az új addigra elkészült ugyan, de bútorok még nem voltak benne. Az új kulturális centrumban minden egy helyre került: az óvoda, az iskola, a nemzetiségi kultúrkincs őrzéséhez feltétlenül szükséges színházterem és más közösségi terek.

A centrum hivatalos megnyitója május 25-én volt, Szent Cirill és Szent Metód, egyben a szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napjának másnapján.

A megnyitón készült képgalériánk alább látható.

– jt –

Fotók: Stépán Virág