Menekültek világnapja – június 20.

Az ENSZ 2000-ben határozatban jelölte ki ezt a napot – a genfi menekültügyi egyezmény megszületésének 50. évfordulójára – világnappá. Háború, kitelepítés, üldöztetés és a többi körülmény, ami miatt egyeseknek, csoportoknak vagy tömegeknek menekülniük kell onnan, ahol addig éltek: amióta a világ világ, van. Hogy az adott eseteknek, helyzeteknek mi az oka, ki a felelőse, kire hárulnak a következmények, kinek és hogyan dolga segíteni a rászorulóknak, mindig forró kérdések.

 

A forró és bonyolult kérdéseket pedig nemcsak tudományos, de művészeti eszközözökkel is vizsgálják – amelyek ráadásul jó esetben együtt is jelen vannak. Így aktuálisan a Cinego függetlenfilm-forgalmazó ajánlja a következő két filmet is – kritikával.

Bachmann tanár úr és az osztálya: a Revizor kritikusa számára a négyórás német alkotás a 2021-es év legfelemelőbb moziélménye. „A film olyan történelmi kontextust vázol fel, amelyből rögtön érthetővé válik az az egyáltalán nem túlzott politikai korrektségnek, hanem szimplán csak nyitottságnak tűnő érzékenység, amellyel a tanárok a bevándorlók helyzetéhez, a kulturális különbségek megértéséhez és a hátrányos helyzetűek támogatásához fordulnak” – írja Soós Tamás a Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medvével jutalmazott filmről.

A másik ajánlott film Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotása, amelyről a 24.hu írt. „Ez a doku ugyanis valójában egy identitásváltás és -válság története, elsősorban pedig felnövéstörténet” – állapítja meg Bodnár Judit Lola.

 

Magyarországon elsősorban a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a legrégebbi és legjelentősebb, kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolatokkal is bíró civil szakmai szervezet foglalkozik a kérdéssel. Akkreditált képzéseikkel segítik a hozzájuk forduló pedagógusokat, az ellátórendszerben dolgozókat, és sok éve elérhetők más, a területen dolgozó önkéntesek és szervezetek számára is. Érdemes rápillantani egyik idei nagy munkájukra, a holisztikus integrációs támogatásra, amelynek célja a menekültek számára a személyes, de sokak által megélt történeteiknek megfelelő körülmények kialakítása, optimalizálása – ezekről tudósít például a fenti két film is.

A témának számtalan látható és láthatatlan kerületi vonatkozása is van: a kerületvezetés ukrajnai menekültek melletti kiállásán túl például az MKKP akciói, illetve a ferencvárosi intézmények lépései.

– lill –

 

Fotó: a Bachmann tanár úr és az osztálya című filmből