Nemzetközi kiállás a hazai LMBTQ-közösségért – finisben a Budapest Pride

A 29. Budapest Pride alkalmából 44 nagykövetség és kulturális intézet sürgette közös nyilatkozatban, hogy hazánkban szüntessék meg az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát. Idén először Lengyelország is csatlakozott a nyilatkozathoz. Vasárnapig tartanak még a Pride programjai, amelyből a kerületi Budapest Park is kiveszi a részét a szombat esti Rainbow Partyval. Június 22-én, szombaton a már ismert „Vedd vissza a jövőd!” szlogennel indul a Budapest Pride felvonulás, a Pride-hónap zárónapján.

Ahogy már tavaly, úgy 2024-ben sem csupán az egyetemes emberi jogok jelentőségét és az LMBTQ-civilek tevékenységének elismerését emeli ki a nyilatkozat, melyet minden évben több mint 30 ország nagykövetsége ad ki közösen a Budapest Pride Közösségi Fesztivál alkalmából. Az idei nyilatkozatban megfogalmazott passzusok a diplomácia nyelvén kimondottan erősnek számítanak, hiszen kifejezik aggodalmukat a hazai jogszabály-alkalmazásokat és a politikai retorikát illetően, valamint határozottan állást foglalnak az LMBTQ-közösség magánélethez való joga, a művészeti alkotásokban, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítésük fontossága mellett.

Csak az elmúlt néhány évben hatalmasat romlott a magyarországi sajtó- és szólásszabadság helyzete, és tovább erősödött az LMBTQ-témák orosz mintájú cenzúrája. Elég a könyvesboltok fóliázási gyakorlatára gondolni, valamint a Nemzeti Múzeum World Press Photo kiállítását, illetve később a Néprajzi Múzeum Claudia Andujar, magyar származású fotós időszaki kiállítását érintő 18 éven aluliakat célzó cenzúrára. Ezenfelül a Budapest Pride kampányfilmjét a Médiatanács minősítése szerint továbbra sem adhatják le a magyar televíziós csatornák társadalmi célú hirdetésként, mivel az a Médiatanács hivatalos állásfoglalása szerint „alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”.

A nagykövetségek és kulturális intézetek határozott kiállása a hazai LMBTQ-közösség jogai, társadalmi elfogadottsága és szabadsága mellett történelmi jelentőségű. A nemzetközi összefogásnak komoly üzenete van: egyre többen és egyre határozottabban követelik a nemzetközi emberi jogi normák betartását Magyarországon, és a közös nyilatkozat aláíró országait figyelembe véve megállapítható, hogy messze nem egy „Brüsszel kontra Magyarország” törésvonal rajzolódik ki, hanem a magyarországi LMBTQ-emberek védelmében született példátlanul széles összefogásról van szó. A hétvégén még zajlanak a Pride közösségi fesztivál eseményei:

Péntek este 18 órától közös mozizás az LMBTQ animációk #8 című eseményen. Szombaton, június 22-én támogató zsidó Istentisztelet a Bálint Házban; 22 órától Rainbow Party – Budapest Pride After a Budapest Parkban nemzetközi fellépőkkel; vasárnap, június 22-én 14.15-től estig pedig a hagyományos Labrisz-piknik a Margitszigeten.

45 csoport és 15 civil szervezet kepviselte magát az idei felvonuláson

 

A közös nyilatkozat teljes szövege:

„A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alulírott nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, és teljes mértékben kiállunk amellett, hogy megilleti őket a jog – egyebek mellett – az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés szabadságához és az erőszaktól való mentességhez. A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletén alapulnak. Az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy minden embert azonos jogok és szabadságok illetnek meg, diszkrimináció nélkül.

Elutasítunk és elítélünk minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely egyének és közösségek ellen szexuális irányultságuk, nemi identitásuk, nemi önkifejezésük vagy nemi jellemzőik alapján irányul, és támogatjuk az ilyen cselekményekkel szembeni küzdelmet. Ebben a tekintetben komoly aggodalommal tölt el minket minden olyan újabb, Magyarországra is jellemző jogszabály-alkalmazás és politikai retorika, amely nincsen összhangban a megkülönböztetésmentességnek, a nemzetközi emberi jognak és az emberi méltóságnak az alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez. Ide tartoznak azok a politikai indíttatású törekvések, amelyek az LMBTQI+ személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+ személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését veszik célba. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy itt is és máshol is fontos, hogy a vezetők és a kormányok tisztelettel viseltessenek az LMBTQI+ közösség és az LMBTQI+ személyek iránt, megvédjék az ebbe a közösségbe tartozók jogait, és felszámolják a velük szemben diszkriminatív törvényeket, gyakorlatokat és politikákat.

Kiemeljük a nemzetközi emberi jognak, az emberi méltóságnak, a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának, a magán- és családi élethez való jognak és a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz való jognak a sérthetetlenségét minden ember esetén. Kiemeljük az olyan támogató szabályozói környezet biztosításának fontosságát, amely fenntartja és védi az LMBTQI+ személyek emberi jogait. Kihangsúlyozzuk a sokféle és sokoldalú tájékoztatáshoz való hozzáférésnek, az LMBTQI+ személyek reprezentációjának és a közéletben, kulturális életben és az online térben való teljes körű részvételének fontosságát.

Emellett örömmel üdvözöljük az LMBTQI+ személyek emberi jogait védelmezők és az aktivisták, újságírók, médiamunkások és civil szervezetek fontos érdekvédelmi tevékenységét, amellyel mindenki számára biztosítani kívánják az egyenlő bánásmódot és a törvények által nyújtott teljes körű védelmet, szexuális irányultságra, nemi identitásra, nemi önkifejezésre vagy nemi jellemzőkre való tekintet nélkül.

A sokféleség ünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk mindenki emberi jogainak tiszteletben tartását. A régióban a hasonló események közül a Budapest Pride tekint vissza a legnagyobb múltra, így szeretnénk kihangsúlyozni a rendezvény szerepét az LMBTQI+ személyekkel kapcsolatban tanúsított egyenlő bánásmód és társadalmi elfogadás előremozdításában, és érdemeit egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom létrehozásában.”

A nyilatkozatot a következő nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna, Flandria Diplomáciai Képviselete, British Council, Camões Intézet, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest.

Technikai információk a pride-felvonuláshoz

Az idei eseményen a szervezők kérik, hogy a résztvevők 14 órától a Teréz körút felől érkezzenek a Podmaniczky utcába. Maga a felvonulás 2 órás lesz, a menet 15 órakor indul el a Bajcsy-Zsilinszky út felé, innen az Andrássy úton vonulnak egészen a Városligetig, ahol a Vajdahunyad vár előtt lesznek a beszédek.

A rendezvény házigazdája Karafiáth Orsolya író, költő lesz. Beszédet mond Erdős Erik Robin a Prizma Transznemű Közösség képviseletében, a Háttér-díjjal frissen kitüntetett Filó Manyi, valamint Balogh Fruzsina, a Civil Kollégium Alapítvány aktivistája is.

Amit mindenképp érdemes vinni: innivaló (nem üvegben!), napkrém, fejfedő, az időjárás-jelentés jegyében esőkabát (praktikusabb az esernyőnél), és a legjobb kényelmes cipőt, ruhát húzni. Ami semmiképp se lehet a résztvevőknél, az üvegpalack, szúró- és vágóeszköz, bármilyen veszélyes dolog, a felvonulás előtt érdemes átböngészni a házirendet.

– sis –

fotók: budapestpride.hu