Nyomozás van, csak nem tudni, ki ellen és miért – Gyurákovics ismét Baranyinak esett

Sem az önkormányzat, sem a polgármester, sem az önkormányzati cégek vezetői nem tudnak arról, hogy nyomozás folyna két ferencvárosi önkormányzati cég tevékenységével összefüggésben – így reagáltak Gyurákovics Andrea fideszes polgármesterjelölt állítására, miszerint az eljárás 2022 óta zajlik. A nyomozás tényét megerősítette a BRFK, ám semmilyen további kérdésre nem válaszolt. 

Gyurákovics Andrea saját készítésű kampányvideóban számolt be arról, hogy a BRFK korrupcióellenes alosztályán járt tanúkénti meghallgatáson május 29-én. A felvételt ez után készítette a Gyorskocsi utcában – minderről az Index néven futtatott NER-orgánum számolt be elsőként. A videóban Gyurákovics kijelenti: a ferencvárosi önkormányzat és az azt képviselő Baranyi Krisztina ellen 2022 óta folyik nyomozás az alosztályon a FEV IX. és a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. tevékenységével kapcsolatban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya érdeklődésünkre megerősítette, hogy két ferencvárosi önkormányzati cég tevékenységével összefüggésben nyomoz a főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, feljelentés alapján, ismeretlen tettes ellen. Így az Index-cikk címe és a Gyurákovics-videó következtetése, miszerint Baranyi Krisztina ellen folytatnának nyomozást, nem állja meg a helyét. Gyurákovics az ATV-ben Rónai Egonnak azt is állította: a nyomozás vesztegetés miatt zajlik.

A BRFK a nyomozás tényének megerősítésén kívül nem volt hajlandó bővebb információt közölni, a nyomozás érdekeire hivatkozva. Pedig szerettük volna megtudni, valójában mióta folyik a két nyomozás, mikor született a feljelentés, illetve hogy a nyomozásban érintett két cég valóban a FEV IX. és a Ferencvárosi Intézményüzemeltetési Kft.-e. A cégek vezetőit az önkormányzat sajtóosztályának közlése szerint ugyanis nem tájékoztatták, nem idézték be, nem hallgatták meg/ki, ahogyan bárki mást sem az önkormányzattól.

Gyurákovics Andrea az ATV műsorában azt is állította, nem ő volt a feljelentő, ám hozzátette: tudomása szerint a feljelentő személyét azok között kell keresni, akik Baranyit annak idején a polgármesteri székbe juttatták. Ezzel igyekezett a gyanút a másik fő riválisra, Gegesy Ferencre, pontosabban az őt támogató MSZP-s, DK-s, párbeszédes, volt momentumos és jobbikos képviselőkre tolni. Az ellenzéki képviselők azonban még az idei első testületi üléseket is azzal kezdték napirend előtt, hogy szeretnének megállapodni Baranyi Krisztinával a közös indulásról, így valószínűtlen, hogy két évvel ezelőtt, amikor elvben még egy csapatban játszottak vele, feljelentették volna őt vagy az általa vezetett önkormányzatot, illetve annak cégeit. Többüket megkérdeztük, mit tudnak az ügyről: mint mondták, ugyanúgy a sajtóból értesültek róla, ahogyan a városvezetés. Kiderült az is, hogy Gyurákovics Andreát meghallgatta a rendőrség tanúként, az ellenzéki képviselőket ugyanakkor nem idézték be, holott ők a testületi többséget adták, így elvben nagyobb rálátásuk lehetett a városházán és az önkormányzati cégekben zajló ügyekre.

Példátlan, hogy egy nyomozás során két év alatt nem kerítenek sort az érintettek meghallgatására, sőt kiértesítésére sem. Szerettünk volna ennek okára is rákérdezni a BRFK-nál, illetve arra, valós-e az információ, miszerint 2022 óta tart a nyomozás, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. 

Pedig e közérdeklődésre számot tartó részleteknek a közvéleménnyel való megosztása nem befolyásolná az eljárás menetét, ezzel szemben a választások előtt tíz nappal meglebegtetett félinformációk nagyon is befolyásolhatják nem az eljárás, hanem a választások kimenetelét.

Kerestük Gyurákovics Andreát is, ám ő nemcsak nem nyilatkozik a 9 magazinnak és a Kilenconline-nak, de a telefont sem veszi fel, ha keressük. Negyedik éve kitart ugyanis amellett, hogy nem nyilatkozik nekünk. (Ennek előzménye, hogy a 9 magazin 2020. novemberi számában Beadta, elbírálta, megszavazta címmel igyekeztünk körbejárni, közös képviselőként milyen visszaélésekben vett részt, amit, úgy tűnik, azóta sem tud megbocsátani lapunknak.)

Nagy Ildikó Emese

Kiemelt kép: Gyurákovics Andrea az ATV-ben