Nyugalmat szeretne Józsefváros és Ferencváros a dohányboltok környékén

Parlament elé kerülhet a dohányboltok körüli éjszakai randalírozás megszüntetésének ügye, miután Csárdi Antal és Jámbor András 8. és 9. kerületi parlamenti képviselők május végéig ismét jogszabály-módosítási kezdeményezést nyújtanak be ennek érdekében a parlamentben – tudtuk meg Csárdi Antaltól. A módosítás célja, hogy a dohányboltok nyitvatartásának és alkoholárusításának szabályozása önkormányzati hatáskörbe kerüljön. Ezt Józsefváros már másodjára kezdeményezi, amihez most Ferencváros is csatlakozik.

„A helyben élők tudják a legjobban, hogy melyik nemzeti dohánybolt éjszakai nyitvatartása jelent veszélyt a lakók nyugalmára, ezért országszerte meg kell engedni az önkormányzatoknak, hogy dönthessenek arról, meddig lehet nyitva egy adott dohánybolt” – olvasható Pikó András józsefvárosi polgármesternek a témában indított petíciója indoklásában. A petíciót már közel ezren írták alá – tájékoztatott Békési Zsuzsanna, józsefvárosi sajtófőnök, akitől azt is megtudtuk: „újra terveznek élni a felterjesztési jogukkal, abban bízva, hogy a mögöttük álló aláírók nyomatékosítják a kérésünket”.

Ferencvárosban a kerületi szabályozás szerint tilos közterületen szeszes italt fogyasztani, továbbá este 11 után kiskereskedelmi üzletben árusítani, ám ez nem érvényes a dohányboltokra, mert a dohányboltok működését külön törvény szabályozza. Emiatt az önkormányzat, hiába szeretné, nem terjesztheti ki rájuk az árusítási tilalmat. A ferencvárosi önkormányzat ezért április 18-ai ülésén Takács Krisztián, a volt momentumos képviselőkből álló Új Pólus frakció vezetőjének előterjesztésére úgy döntött: felkérik Baranyi Krisztina polgármestert, hogy kezdeményezze a jogszabály a módosítását. Ez Czuk Dóra ferencvárosi sajtófőnök tájékoztatása szerint folyamatban is van: „a józsefvárosi kezdeményezéshez Ferencváros is csatlakozik” – tudatta.

Csárdi Antal parlamenti képviselő a józsefvárosiak kezdeményezésére egyszer már benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, ám ezt – ahogy sajnálatosan szokta – tárgysorozatba se vette a parlament. Most Józsefváros és Ferencváros közös kezdeményezésére ismét beterjeszti a jogszabálymódosítási javaslatot, Jámbor András parlamenti képviselővel közösen. Terveik szerint május végéig benyújtják a kezdeményezést, a tárgysorozatba vételről várhatóan szeptemberben dönt az országgyűlés gazdasági bizottsága. Az esélyekről szólva Csárdi Antal elmondta: „Jelenleg nincs látható szándék arra, hogy hozzányúljanak a szabályozáshoz, de az indokláson keresztül megpróbáljuk átélhetővé tenni, 8. és 9. kerületi példákkal megvilágítani, hogy ennek a szabályozásnak a ki nem igazítása milyen károkat okoz a hétköznapi életünkben”. A helyzet súlyosságát illusztrálva elmondta, az éjszakai dohányboltok sok helyen talponálló kocsmaként üzemelnek, Józsefvárosban van olyan dohánybolt, amely esetében az a gyanú is felmerült, hogy prostituáltakat futatnak a helyi trafik segédletével. A jegyzőknek azonban nincs hatáskörük, hogy rendet tegyenek a trafikoknál, legfeljebb a közterület-felügyelet intézkedhet a környéken, de a dohányboltban már nem.

„Hiába érkezik rengeteg panasz a dohányboltok körüli éjszakai hangoskodással, szemeteléssel és köztéri italozással kapcsolatban, a kormány a trafikokat védi a lakók érdekével szemben, és nem hagyja, hogy a nemzeti dohányboltok nyitvatartásáról és az alkohol árusításáról helyben dönthessenek az önkormányzatok.” – foglalja össze a problémát a józsefvárosi petíció. Csárdi azonban bízik benne, ez most nem így lesz.

Nagy Ildikó Emese

Fotó: Stépán Virág