Polgármester a Kutyapárt március 15-éjén

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) március 15-i rendezvényén a politikusok és a politikai kiskereskedők közti különbségekről, valamint a tizenkét pont ma is aktuális kezdetéről és végéről beszélt. A párt a polgármestert kérte fel budapesti listavezetőjének.

„Majdnem annyian vagyunk, mint Magyar Péteren” – kezdte a ferencvárosi polgármester a Kutyapárt március 15-i rendezvényén, a Szabadság hídon, ahol inkább csak lézengtek, bár a budai oldal felé összejött egy kisebb tömeg. Jól vették az iróniát, Baranyi pedig ebben a szellemben folytatta.

Úgy tudja, mondta, a Kutyapárt rendezvényén viccet kell mesélni, ezért az ő „reménytelen vicce” a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Az MKKP már rég nem viccpárt, mert a NER tizennégy éve alatt bebizonyosodott: nincs olyan abszurd poén, amit a hatalom ne tudna túlszárnyalni. „Eszébe jutott valaha másnak űrkutatásért felelős főispánt kinevezni? Akivel Farkas Bertalan űrhajós társaságában Németh Szilárd beszélget?” – tette fel Baranyi a költői kérdést.

Kutyáék a hídon

2019-ben, amikor a választási kampányban először dolgozott együtt az MKKP-val, „még az ő előjoguk volt a szórakoztató politika”. Ám nemcsak ezt, más fontos értékeket is képviseltek a közös munkában akkor és azóta is. A kutyapártosok nem pozíciókért alkudoznak, hanem a mindannyiunk életét érintő nehézségek, problémák megoldásával vagy legalább feltárásával foglalkoznak – mondta. És miközben a közösség ügyeivel törődnek, egyedülálló módon meg is teremtik a közösséget. Politizálnak, a szó eredeti, tankönyvi értelmében. Csak közben nem veszik magukat annyira halálosan komolyan. „Pont erre volt szükségem, amikor polgármester lettem 19-ben, és pont ez hiányzik nagyon fájón a magyar politikából” – jelentette ki, emlékeztetve, hogy ez az attitűd Döme Zsuzsanna alpolgármester, az MKKP régi-új társelnöke jóvoltából megjelenik az önkormányzat vezetésében, így közvetve a ferencvárosiak életében is. „És most esély nyílik rá, hogy mások életében is így legyen” – utalt arra, hogy az MKKP megméretni készül magát az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon.

Az MKKP a valódi párttá válás kapujában áll, megijedt a változástól, ennek a tünete volt a párt pár nappal ezelőtti villámválsága – fejtette ki. Az ellenzéki előválasztás ügyében a pártban kisebb káosz alakult ki: Kovács és Döme, akik az indulás mellett voltak, először lemondtak, majd újraválasztatták magukat.

„Abszolúte megértem az ijedtséget, de a változástól én nem féltenélek titeket. Nincs kétségem, hogy a júniusi választások után jó kezekben lesz a mandátumok ide kerülő része” – mondta Baranyi. Rögtön hozott is egy példát, mivel az MKKP-s alpolgármester éppen előző nap nyitotta meg a Bakáts Bunkert, Ferencváros illetve Budapest új művészeti és alkotóterét: Döme éveken át küzdött ennek megvalósulásáért a többi párt képviselőivel, akiknek az ellenállása Baranyi szerint kizárólag politikai irigységből fakadt.

Nem véletlenül fordulnak el lassan mindenkitől az ellenzéki szavazók tömegei – jelentette ki. Pontosan látják, hogy az ellenzék vezetői között sok „fideszes módon” működő politikus van, s hogy Orbán rendszere megdönthetetlen marad, amíg azok a közszereplők vezetik az ellenzéket, akik ma. Nem csoda, hogy a legtöbben inkább elfordulnak az egésztől, és „gondozzák kertjeiket”. Ám Baranyi szerint a megoldás pont ennek az ellenkezője. „Minél reménytelenebbnek tűnik a helyzet, annál fontosabb az a kérlelhetetlen igazságkeresés, ami a kis számban megmaradt, hiteles ellenzéki szereplőkre jellemző. Velük kell együttműködni, amikor az ország javáról, a közösség jólétéről, jobb működéséről van szó. Amikor a politikai kiskereskedők vagy sötét hátterű pénzekkel kitömött nagykutyák megállításáról van szó.”

Hídfőn állás

Küzdjünk töretlenül az igazságért, próbáljuk megvédeni közös anyagi és morális értékeinket – szólított fel. „A hatalom áldozatait és a megtámadott gyengébbeket. A megerőszakolt gyerekeket és a megalázott tanárokat, a melegeket, a távolból Európába menekülteket, az orosz agresszió áldozatait.”

Ma a forradalom és a magyar sajtó napja van – emlékeztetett. Vegyük elő a tizenkét pontot, amely a cenzúra eltörlésével kezdődik és az unióval végződik. „Védjük meg a sajtószabadság maradékát, a független szerkesztőségeket, és kössünk uniót az Unióval! És közben igyekezzünk alkotó, felelős közösségeket építeni, ahol és ahogyan csak módunkban áll.”

Csak akkor van esélyünk fordítani a sorsunkon, ha nem a saját, hanem a közösségi kertjeinket gondozzuk. „Erre, barátaim, érdemes szövetkeznünk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!” – zárta beszédét.

Bár mindebből úgy tűnhet, Baranyi és a Kutyák kéz a mancsban indulnak a választásnak, azt, hogy a ferencvárosi polgármester igent mond-e az MKKP neki felajánlott budapesti listavezetői helyére, még nem tudni. A beszéd után a HVG kérdésére azt mondta, jövő héten adja meg a választ.

Juhász Tamás

Fotók: Stépán Virág